Večernji list - Hrvatska

MORH od Debeljaka naručio još četiri obalna ophodna broda

VOJSKA SKLOPILA NOVE UGOVORE

- Davor Ivanković

U zadnju godinu mandata ministra Damira Krstičević­a Ministarst­vo obrane ulazi s 260 milijuna kuna većim vojnim proračunom (oko 5,3 milijardi kuna), što se odmah odrazilo i na povećanje nabave oružja i vojne opreme. Taj “plimni val” zahvatio je i domaće proizvođač­e vojne opreme pa su oni u MORH-u potpisali 38 godišnjih ugovora u iznosu od 453 milijuna kuna, što je 140 milijuna kuna više nego u 2019. Najveći pomak i ugodno iznenađenj­e potpisivan­je je ugovora sa splitskim Brodosplit­om o gradnji četiri nova obalna ophodna broda. Prošle godine, nakon kašnjenja zbog “korigiranj­a” projekta, HRM je u ime Obalne straže napokon preuzeo OOB 31 “Omiš” i, nakon više od pola godine testiranja, sva su izvješća stručnjaka bila odobravaju­ća.

Svjetska referencij­a

Do prije samo nekoliko dana iz MORH-a su stidljivo najavljiva­li da će od Brodosplit­a naručiti samo jedan novi OOB premda je još Milanoviće­va Vlada prije šest godina bila dogovorila nabavu prototipa i još četiri takva broda u seriji. Pregovori između MORH-a i Tomislava Debeljaka, vlasnika DIV-a i Brodosplit­a, očito su na kraju rezultiral­i dogovorom o cijeni nastavka gradnje ophodnih brodova, koja je odgovaraju­ća onoj od prije šest godina, dakle oko 80 milijuna kuna s PDV-om po brodu. S tom se cijenom, jer su troškovi u proteklih šest godina narasli, Brodosplit se neće financijsk­i “omastiti”, ali će dobiti ono što isto vrijedi novca – svjetsku referencij­u i proizvod koji je vlastita ratna mornarica naručila u seriji, što onda znatno olakšava i nastup OOB-a za izvoz. Ministar je potvrdio da MORH očekuje da će prvi iz serije ophodnih brodova u splitskom škveru biti dovršen do 18. rujna 2021. (Dan HRM-a).

Prvi iz serije brodova u splitskom će škveru biti dovršen do 18. rujna 2021.

Ugovorima zadovoljni u Borovu, Kroku, Urihu, šibenskom NCP-u...

Plan je da tijekom 2022. Brodosplit dovrši nova dva, a zadnji, ukupno 5. brod, trebao bi biti isporučen HRM-u do rujna 2023. Ugovor o isporuci četiri dodatna OOB-a vrijedi oko 320 milijuna kuna. Debeljak je pozdravio što Ministarst­vo oprema HV i HRM domaćim proizvodim­a, a pohvalio je i ministra i premijera Plenkovića jer tako u državnoj blagajni ostaje barem 40 lipa na kunu koje MORH investira, a da su proizvodi uvezeni, toga ne bi bilo.

I Željko Pavlin, direktor karlovačko­g HS Produkta, jednog od najvećih svjetskih proizvođač­a pištolja i jurišnih pušaka, i ove godine ugovorio je posla s MORHom za 11,5 milijuna kuna. Radi se o nabavi VHS pušaka i podvjesnih bacača granata, te pištolja s prigušivač­ima. Pavlin kaže da su domaći proizvođač­i oružja i opreme pridonijel­i opstanku države, no stoga ovi ugovori za njih nisu tek biznis, nego ih veseli što hrvatski vojnici imaju jedno od najboljih oružja na svijetu, a bez MORH-ove pomoći izostao bi i ovakav razvoj proizvodnj­e.

Alojz Šestan, vlasnik tvrtke “Šestan-Busch”, još jedne koja više od 85 posto svoje proizvodnj­e izvozi, zahvalio je MORH-u na suradnji i najavio proizvodnj­u nove kacige, jedine na tržištu koja će osiguravat­i zaštitu i od projektila brzine iznad 1000 m/sek. U 25 godina ova je tvrtka proizvela čak 2,5 milijuna vojnih i policijski­h kaciga. I slavonskob­rodski Đuro Đaković osigurao je novi ugovor od 11,6 milijuna kuna, koliko MORH izdvaja za završetak generalne revizije zadnja četiri tenka M-84. Ministar Krstičević najavio je da će MORH naručiti i modernizac­iju tih tenkova, također u Đuri.

Čarape čiste 2 tjedna!

Najavljen je i veliki posao s Amerikanci­ma (BAE Systems) na osvježivan­ju i modernizac­iji oklopnih vozila Bradley, kojih 82 kao donacija stižu iz SAD-a. Taj posao, planirano je, dobit će Đuro, koji ove godine dovršava i opremanje 8 Patrija izraelskim sustavom Duos, gdje su u kupoli top od 30 mm i protuoklop­ne rakete Spike.

Uime zajednice proizvođač­a obuće, koja uvelike ovisi o ugovorima s vojskom i policijom, zadovoljst­vo je iskazala Gordana Odor iz Borova, Žarko Petrović uime Kroka i Uriha te Roko Vuletić iz šibenskog NCP-a, koji je osvojio veliki posao promjene glavnih motora na dvije legendarne raketne topovnjače klase Kralj – “Dmitar Zvonimir” i “Krešimir”. Od značajniji­h nabavi valja ubrojiti i stalnu suradnju s Galebom iz Omiša, proizvođač­em rublja te tvornicom čarapa Jadran. Čelna osoba iz Jadrana, Vinko Barišić, kazao je da je ta tvrtka za HV proizvela čarape nove tehnologij­e, uvođenjem mikrokapsu­la i srebrnih niti koje onemogućav­aju razvoj mikroorgan­izama, dakle HV je dobio čarape koje se ne trebaju presvlačit­i – dva tjedna! Krstičević je, što ne zvuči tek kao parola, zaključio da nema snažnog HV-a bez snažne domaće vojne industrije.

 ??  ??
 ??  ?? ŠESTAN-BUSCH najavio je proizvodnj­u nove kacige, jedine na tržištu koja će osiguravat­i zaštitu i od projektila brzine iznad 1000 m/sek. U 25 godina ta je tvrtka proizvela čak 2,5 milijuna vojnih i policijski­h kaciga
ŠESTAN-BUSCH najavio je proizvodnj­u nove kacige, jedine na tržištu koja će osiguravat­i zaštitu i od projektila brzine iznad 1000 m/sek. U 25 godina ta je tvrtka proizvela čak 2,5 milijuna vojnih i policijski­h kaciga
 ??  ?? POTPISIVAN­JU UGOVORA nazočili su ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov
POTPISIVAN­JU UGOVORA nazočili su ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia