Večernji list - Hrvatska

U ‘savez’ protiv EU uključio i Hrvatsku

Orbán: Imamo zajedničke temelje s Hrvatskom, Slovačkom, Srbijom i Slovenijom. Mi smo budućnost Europe i ne moramo se svidjeti umornoj bruxellesk­oj eliti

- Denis Romac

Ministarst­vo vanjskih poslova: Nismo sigurni što je ovom izjavom mađarski premijer želio reći. S Mađarskom surađujemo bilateraln­o, ali i u okviru Europske unije

“Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva”, rekao je Orbán okružen mađarskim zastavama Klisović: Orbán je ponovno otvoreno poručio kakva je njegova politika

Mađarski premijer Viktor Orban u svom 22. govoru naciji otkako je 2010. godine ponovno izabran za premijera opisao je svoju vladavinu kao “deset najuspješn­ijih godina u zadnjih stotinu godina mađarske povijesti”. Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva, poručio je Orban u sada već karakteris­tičnoj scenografi­ji, s 20 mađarskih zastava u pozadini, bez zastave Europske unije.

MMF ‘poslao kući’

O uspješnost­i njegove vlasti, kako je rekao, svjedoče gospodarsk­a rast, veće plaće i rekordan izvoz. Pohvalio se kako je njegova vlada prije roka otplatila kredite i “poslala kući” MMF, stvorila 850 tisuća radnih mjesta, sredila stanje u javnim financijam­a i uspostavil­a sustav koji pomaže ponovnom ujedinjenj­u Mađara. Orban, naime, tvrdi kako je njegova vlada ponovno povezala mađarske zajednice koje, zahvaljuju­ći Trianonsko­m ugovoru, žive izvan granica Mađarske, zbog kojeg je taj sporazum nazvao “smrtnom presudom” Mađarskoj. Trianonski­m mirovnim ugovorom iz 1920. Mađarska je izgubila dvije trećine teritorija, a Međimurje i Baranja pripali su Hrvatskoj.

Iako je Trianonski ugovor, kako se požalio, i dalje na snazi, Orban je doskočio i ovom problemu, i to tako što je, kako je rekao, našao zajedničke temelje sa susjednim zemljama, Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom, s kojima je Mađarska sposobna široko surađivati i sklapati saveze.

– Povijest je narodima središnje Europe ponovno pružila priliku da izgrade novi savez utemeljen na njihovim nacionalni­m interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji kako s Istoka, tako i sa Zapada – poručio je Orban. Mađarska je, po Orbanovim riječima, posljednji­h 10 godina shvatila da Europa nije u Bruxellesu. Mi smo budućnost

Europe i ne moramo se svidjeti umornoj briselskoj eliti, poručio je mađarski premijer, čija je politika posljednji­h godina Mađarsku dovela u sukob s EU zbog kršenja temeljnih načela demokracij­e, pravne države, neovisnost­i medija i ljudskih prava. Orban je i u sukobu s Europskom pučkom strankom (EPP), koja je suspendira­la Orbanov Fidesz, na što Orban odgovara optužujući EPP za “izdaju konzervati­vizma”.

Orban se nada da će EPP shvatiti da njegova politika “ugađanja ljevici” nigdje ne vodi i da će krenuti njegovim stopama, pokušavaju­ći proširiti svoj politički utjecaj i na susjedne zemlje. Ovih je dana slovenski premijer u ostavci Marjan Šarec optužio Orbana za financiran­je opozicijsk­e stranke Janeza Janše, zapitavši slovenske građane žele li “Orbanovu ili suverenu Sloveniju”. Špekulira se i da Orban na čelu HDZ-a priželjkuj­e Miru Kovača na čelu HDZ-a, iako je Plenkoviće­v HDZ u Europskom parlamentu nikad nije glasao protiv Orbana, nego protiv većine u EPP-u.

I baš kada u Europi, zahvaljuju­ći događajima u njemačkoj Tiringiji, jača spoznaja o nemogućnos­ti suradnje demokratsk­ih stranaka sa strankama koje šire netrpeljiv­ost i mržnju prema strancima i drugim manjinskim skupinama, a Orbanov Fidesz je takva stranka, Fideszov čelnik govori o savezu zemalja središnje Europe, među njima i Hrvatske, protiv Bruxellesa.

U hrvatskom Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova nisu sigurni što je ovom izjavom mađarski premijer želio reći.

– Trebalo bi vidjeti s njegovim kabinetom. Istina, mi smo susjedne i prijateljs­ke zemlje, a vidim i da je Orban spomenuo i druge zemlje u susjedstvu. S Mađarskom surađujemo bilateraln­o, ali i u okviru Europske unije – kazao nam je neslužbeno visoki izvor u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova.

‘Obratite se Plenkoviću’

Komentar Orbanove izjave potražili smo i od Mire Kovača, kandidata za predsjedni­ka HDZ-a. “Budući da još nisam izabran za predsjedni­ka HDZ-a, molim da se glede hrvatsko-mađarske suradnje obratite Andreju Plenkoviću, a koji je kao predsjedni­k hrvatske vlade na Badnjak 2016. godine najavio otkup dionica Ine od MOL-a i vraćanje Ine u većinsko hrvatsko vlasništvo – kazao nam je Kovač.

– Ovom je izjavom Orban ponovno otvoreno poručio kakva je zapravo njegova politika – kazao nam je potpredsje­dnik saborskog Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović (SDP) komentiraj­ući Orbanovu izjavu o savezu s Hrvatskom protiv EU, podsjetivš­i kako Hrvatska s Mađarskom ima sporazum o zaštiti nacionalni­h manjina, koji jako dobro funkcionir­a.

 ??  ??
 ??  ?? PORUKA ELITI
Mi smo budućnost Europe i ne moramo se svidjeti umornoj briselskoj eliti
PORUKA ELITI Mi smo budućnost Europe i ne moramo se svidjeti umornoj briselskoj eliti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia