Večernji list - Hrvatska

Policija Radoja R. nije kazneno prijavila za ubojstvo 16-godišnjaki­nje

Sumnjiče ga da je djevojci omogućio konzumacij­u droge, prijeti mu od 3 do 15 godina zatvora

- Elvis Sprečić, Ivana Rimac Lesički

– On u tom stanu sigurno nije bio sam s njom, barem ne cijelo vrijeme, i dok ne pronađu tog nekog tko je s tom nesretnom curom i njim tamo proveo noć na kraju koje je mala umrla, nema šanse da ćemo ikada saznati što se sve dogodilo – govori nam jedan od stanara zgrade u Šenovoj ulici u zagrebačko­m Sopotu u čijem je prizemlju najmanje proteklih godinu dana živio Radoje R. (30). Njega policija dovodi u vezu sa smrću 16-godišnje djevojke koju su za sada još uvijek nepoznate osobe umotale u tepih i bacile u podrumski dio zgrade u Zemljakovo­j ulici koja se nalazi nekoliko stotina metara od stana u Šenovoj u kojem je živio Radoje R., inače državljani­n BiH s prijavljen­im boravkom u RH.

Djevojke iz učeničkog doma

Prema za sada dostupnim informacij­ama, on se u taj stan u Šenovoj ulici doselio još 2018. godine, a tamo je stanovao s poznanikom koji je lani preminuo. Stan je prvotno pripadao majci njegova poznanika koja je također preminula prije nešto više od godinu dana, a nakon što su se unutar nekoliko mjeseci dogodile dvije smrti, on je tamo ostao živjeti sam bez da je, prema pričama susjeda, ikome plaćao stanarinu. U njegov stan su, posebice od prošlog ljeta otkako je u njemu živio sam, često znale navraćati mlađe djevojke koje su tamo uglavnom ostajale dan ili dva, a neke od njih dolazile su i iz učeničkog doma koji se nalazi doslovce preko puta zgrade u kojoj je Radoje R. živio. Susjedi na glasnu muziku ili povike koji su znali dopirati iz tog stana uglavnom nisu reagirali, baš kao što nitko nije reagirao ni kada se u subotu oko pet sati čuo ženski vrisak, a potom i glasovi najmaHrvat­skoj nje dvojice muškaraca. Tijelo djevojke pronađeno je oko dva sata kasnije, umotano u tepih. Radoje R. na ispitivanj­u u policiji tvrdio je kako je konzumirao drogu i od toga se onesvijest­io, a kad je došao k sebi, djevojka je navodno već bila mrtva. Službeni uzrok smrti još nije poznat jer na tijelu nisu vidljivi tragovi nasilne smrti pa se čekaju rezultati toksikološ­kog nalaza koji bi mogli pokazati je li uzrok smrti predoziran­je. Kako je u ponedjelja­k popodne izvijestil­a zagrebačka policija, privedenog Radoja R. prijavili su za kazneno djelo “omogućavan­ja trošenja droga”. Prema zakonu, onaj tko drugome stavi na raspolagan­je prostor za trošenje droga ili mu na drugi način omogući njihovo trošenje može biti kažnjen s najmanje šest mjeseci, a maksimalno pet godina zatvora, a ako to dovede do nečije smrti, onda kazna iznosi najmanje tri, a najviše 15 godina zatvora. Inače, jedan od medijski najrazvika­nijih takvih događaja zbio se u listopadu 2012. godine kada je od predoziran­ja MDMA-om u stanu tadašnjih supružnika Mateje Hohnjec i Josipa Nikića na zagrebačko­m Laništu umrla studentica Tea Drakulić (20). Kako se tada navodilo u medijima, drogu je uzela iz zabave, koja je uz znatiželju i nagovor partnera ili prijatelja jedan od najčešćih razloga za početak eksperimen­tiranja s kojim se u u prosjeku započinje u dobi od 16 godina. U toj dobi, odnosno od petnaeste do devetnaest­e godine života, u 2018. u nas od ovisnosti je liječeno njih 408, a na odvikavanj­u su bila i četiri dječaka stara tek 14 godina ili još mlađa i od toga.

Ne traže stručnu pomoć

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nadalje kažu i da se od ovisnosti spomenute godine liječila 81 ovisnica u dobi od 15 do 19 godina. Inače, kad je u pitanju liječenje od ovisnosti o drogama u bolnicama i izvanbolni­čkim službama najviše je muškaraca, gotovo 83 posto. Isti podaci spomenutog Zavoda pokazuju kako je u nas, kao i u drugim europskim državama, i dalje jasan trend sve starijih ovisnika o drogama te je, primjerice, prosječna dob ovisnice na liječenju u Hrvatskoj prošle godine bila 37 godina. Prema podacima MUP-a za 2018. godinu, od 1172 prijavljen­a za kaznena djela zlouporabe droga njih su 73 bila maloljetna, a 196 bili su mlađi punoljetni­ci. Droga s kojom se najčešće započinje eksperimen­tiranje jest marihuana za koju mnogi, kako stoji i u izvještaju spomenutog Zavoda, i dalje misle da nije štetna.

– Uzimanje droga često je povezano s drugim rizičnim ponašanjim­a ili ovisnostim­a kao što su pušenje, alkoholiza­m, igre na sreću, nepotrebno i neodgovara­juće uzimanje lijekova, ali i s nizom medicinski­h, društvenih i psihološki­h problema. Vrlo često ljudi, osobito mladi, izloženi svim problemima koje donosi odrastanje te samim time i stresnim situacijam­a, posežu za različitim načinima samopomoći. Kako se u toj dobi osjećaju snažno, ne traže stručnu pomoć, nego posežu za psihoaktiv­nim sredstvima vjerujući da će im to smanjiti osjećaj tjeskobe i popraviti raspoložen­je – stoji u izvještaju HZJZ-a.

 ??  ?? PRIVEDEN Radoje R. na ispitivanj­u u policiji tvrdio je kako je konzumirao drogu i od toga se onesvijest­io, a kad je došao k sebi, djevojka je navodno već bila mrtva
PRIVEDEN Radoje R. na ispitivanj­u u policiji tvrdio je kako je konzumirao drogu i od toga se onesvijest­io, a kad je došao k sebi, djevojka je navodno već bila mrtva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia