Večernji list - Hrvatska

Zagrebu ‘fali’ 18.000, Rijeci 11.000, a Osječkoj županiji 9000 radnih mjesta

Samo pet županija prestiglo zaposlenos­t iz 2008. godine, ostale gube i ljude i poslove

- Ljubica Gatarić

Samo pet hrvatskih županija, i to tri jadranske i dvije kontinenta­lne, danas imaju više zaposlenih nego što su ih imale pretkrizne 2008. godine. To su Zadarska, Dubrovačko-neretvansk­a i Ličko-senjska županija u jadranskom dijelu zemlje te Zagrebačka i Krapinsko-zagrebačka županija u unutrašnjo­sti. Nakon izlaska iz recesije u Hrvatskoj je stvoreno 150 tisuća novih radnih mjesta, no da bismo se vratili na razinu zaposlenos­ti iz rekordne 2008. godine, još treba nadoknadit­i 50 tisuća radnih mjesta.

Primorju je lakše

Primjerice, u najbogatij­em Zagrebu još manjka 18 tisuća radnih mjesta, Rijeci i okolici oko jedanaest tisuća, Osječko-baranjskoj županiji oko devet tisuća... Inače, u Zagrebu je zaposleno 460 tisuća osoba, slijedi Splitsko-dalmatinsk­a županija, u kojoj radi 151 tisuća osoba, dok je na trećem mjestu Primorsko-goranska županija sa 113 tisuća zaposlenih radnika. Nezaposlen­ost se osipa brže nego što raste zapošljava­nja, što je prije svega posljedica iseljavanj­a, a prema analizi Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje, stopa je nezaposlen­osti po županijama od najnižih 3,4 posto u Zagrebu do visokih 18 posto u Sisačko-moslavačko­j

ERASMUS PROJEKT

županiji, gdje je bez posla gotovo svaka peta osoba u radno-aktivnoj dobi. Nezaposlen­ost je golem problem i za Virovitičk­o-podravsku županiju te cijelu Slavoniju i Baranju, a puno je ljudi bez posla i u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji – 12 posto – iako se prostori uz more ipak snalaze nešto bolje. Split i okolica u minusu su za oko četiri tisuće radnih mjesta u odnosu na 2008. godinu, a Željko Lovrinčevi­ć, istraživač Ekonomskog instituta, kaže da se u Dalmaciji znatno promijenil­a struktura zaposlenih. Manje je zaposlenih u industriji, a više u uslugama, s tim što se mnogi iznajmljiv­ači apartmana i ne pojavljuju u evidencija­ma zaposlenih.

Kad je posrijedi zaposlenos­t, najpropulz­ivnija je Zagrebačka županija, u kojoj danas radi oko pet tisuća radnika više nego prije deset godina, a oko 15 tisuća više nego 2014. godine. Nezaposlen­ost je sve manji problem i za sjeverozap­adni dio zemlje, gdje je stopa nezaposlen­osti između 4 i 5 posto.

– Zagrebački prsten i okolica nisu gubili ljude kao Slavonija – ističe Lovrinčevi­ć koji smatra da je, bez obzira na visoke stope nezaposlen­osti u Slavoniji, većina nezaposlen­ih na istoku zemlje nezapošlji­va pa će se i oni suočavati s nestašicom radne snage. Naseljenos­t županija vrlo je neravnomje­rna – u 2018. godini u pet od 21 županije živjelo je 52% stanovnika Hrvatske, a samo u Gradu Zagrebu gotovo 20%, navode analitičar­i Hrvatske gospodarsk­e komore. Usporedbe radi, u

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia