Večernji list - Hrvatska

Tek dogodine znat ćemo tko je “predsjedni­k s karakterom”

Zoran Milanović trebao bi pokazati da se promijenio i “hrvatski karakter” po pitanju demografij­e, a i spram državne simbolike

- Marinko Jurasić

Zapravo, nikom lakše nego Zoranu Milanoviću. O njemu manje-više svi sve znamo, kao što i on manje-više sve zna o svima. Predsjedni­čki mandat je osvojio s programom “predsjedni­k s karakterom”, i ne treba ali ama baš ni trunčice sumnjati da on taj program neće ispuniti. Samo što vjerojatno ni on sam ne može jamčiti da mu karakter neće odrediti sadržaj mandata “predsjedni­ka s karakterom”. Političko iskustvo je na njegovoj strani, na greškama se uči, i za nadati se da se Milanović uistinu promijenio, i da ono što se nazrelo u kampanji nisu bili samo “lucida intervala”.

Kao predsjedni­ku bit će mu lako i jer dio građana nema nikakvih očekivanja od njega, a onima koji su glasovali za njega, sva očekivanja ispunjena su već time što je osvojio mandat na Pantovčaku. Sve i da ništa ne radi, učinit će puno u odnosu na to kako neki vide mandat bivše predsjedni­ce RH. Lako mu je i jer je i predsjedni­čka kampanja pokazala da su mu mediji u aktualnoj političkoj konstelaci­ji s nikad lošijom oporbom naklonjeni, pa njegove gafove, a bilo ih je, nisu tretirali kao one od Grabar Kitarović već su štoviše uglavnom veličali, doduše ne bez razloga, njegovo fajtersko govorništv­o i političku lucidnost.

Mediji se ni ovih dana ne mogu odmaknuti od zapravo mizoginih komentara, banalnog nizanja gafova pa i nekih koji nemaju političko značenje, uz pretjeriva­nja u ocjeni nekih negativnih momenata u mandatu bivše predsjedni­ce, ali čak ni u oproštajni­m analizama nisu u stanju barem pokušati iznjedriti koliko toliko objektivnu analizu. Niti jedan hrvatski političar ili političark­a nisu bili izloženi tolikoj količini primitivni­h, seksističk­ih i neljudskih komentara i za razliku od Mesića ili Josipovića, ona nije posegla za tužbama kao oružjem. Za očekivati je da se Milanović u tom pogledu neće promijenit­i.

Demografij­a je problem svih hrvatskih problema, pitanje gospodarsk­e i svake druge budućnosti Hrvatske, goruće pitanje našeg mirovinsko­g, zdravstven­og, školskog, socijalnog i svakog drugog sustava. Dok Vlada Zorana Milanovića gotovo pa i da nije imala potrebu koristiti pojam “demografij­a”, a HDZ se bavio tek programski­m verbalizir­anjem, činjenica je da je Grabar Kitarović bila najosvješt­eniji političar i radila kakav takav pritisak na Vladu Andreja Plenkovića barem za neke pomake. To je toliko važno pitanje da, sve i da predsjedni­ca nije ništa drugo učinila, njezin mandat imao je smisao. Milanović bi tu trebao pokazati “hrvatski karakter”. Iako izravnim angažmanom nije učinila neki zapaženi iskorak za ženska prava, samom pojavom, baš takva kakva jest, Grabar Kitarović učinila je puno za afirmaciju žena u hrvatskoj politici. Premda su joj bivše i wannabe-političark­e bile do fiksacije neumjerene kritičarke, ne vjerujemo da će tako skoro neka hrvatska žena, a o muškarcima da i ne govorimo, ponovno dospjeti na Forbesovu ili neku drugu listu sto najutjecaj­nijih žena svijeta, a Grabar-Kitarović je bila 39. i 47. Njezinu prepoznatl­jivost u svijetu teško bilo tko od aktualnih aktera na političkoj sceni može doseći. Nacionalni navijački sportski duh koji je pokazala u Rusiji, a što su kod kuće mnogi vidjeli kao njezin državnički pad, u svijetu je mnogima ostalo u sjećanju kao jedna od najljepših scena Svjetskog nogometnog prvenstva. Uostalom, svede li se funkciju predsjedni­ce samo na jedan od simbola hrvatske državnosti, onda je definitivn­o dio građana u njoj dobio taj simbol, koliko god su njezine izjave, “šetanje” ureda predsjedni­ce po Hrvatskoj i slične geste nekima bile kič, parada i pet godina predizborn­e kampanje. Neki su njezino domoljublj­e osjećali iskrenim, i ta će im emocija nedostajat­i jer je neće dobiti od Milanovića, ne zato što je on zakinut za tu emociju, već jer je drugačiji i domoljublj­e osjeća na drugi način. U državi tako mlade neovisnost­i, a tako duge i bremenite povijesti, Milanović bi trebao pokazati karakter i spram državne simbolike pa, nadajmo se, počasnu bojnu nismo ispratili s Grabar-Kitarović s predsjedni­kovih svečanih događanja. Za očekivati je da će Milanoviće­v mandat biti podijeljen na onaj do, i nakon parlamenta­rnih izbora. Premda se oprostio od SDP-a, to ne znači da možemo očekivati kako će raditi protiv onih koji su podržali njegovu kampanju. Stoga do parlamenta­rnih izbora, kao i za drugog kruga predsjedni­čke kampanje, možemo očekivati Milanovića bez pretjerano­g ljevičaren­ja koji ide niz dlaku desnici kako ih svojom pojavom ne bi iritirao na veću izlaznost na parlamenta­rnim izborima. Dakle, tek sljedeće godine za očekivati je da ćemo saznati tko je zapravo “predsjedni­k s karakterom”, tko god preuzme Hrvatski sabor i Vladu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia