Večernji list - Hrvatska

Odluka suda – Fakultet hrvatskih studija osnovan je zakonito

Visoki Trgovački sud tužbu ministrice Divjak proglasio neosnovano­m, ona poručila da odluku još nije vidjela

- Lana Kovačević

Visoki trgovački sud žalbu ministrice obrazovanj­a Blaženke Divjak odbacio je kao neosnovanu pa je time rješenje o upisu javne ustanove Fakulteta hrvatskih studija postalo pravomoćno, a njegova pravna osobnost neprijepor­na.

Barišić: Koji je to interes?

Podsjetimo, Senat Sveučilišt­a donio je odluku prema kojoj Hrvatski studiji od odjela postaju fakultet, a rektor Damir Boras sam je imenovao dekana spomenute ustanove, prethodnik­a ministrice Pavu Barišića, koji je fakultet upisao u sudski registar. Ministrica je tada jasno kazala da su Hrvatski studiji u registar upisani bez zakonski propisane suglasnost­i koju je trebalo izdati njezino ministarst­vo, kazala je da zahtjev za suglasnost nije nikada ni dobila, a novoimenov­ani dekan Barišić tvrdio je suprotno – da je zahtjev poslao. Sada je sudskom odlukom okončana trakavica koja se odvija na razini ministrice, bivšeg ministra i rektora zagrebačko­g Sveučilišt­a. – Time je propao i zadnji u nizu pokušaja ministrice B. Divjak i čelnika Nezavisnog­a sindikata znanosti i visokoga obrazovanj­a da onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija. Postavlja se pitanje krajnje nakane i pokretačko­ga interesa koji stoje iza kontinuira­na osporavanj­a i ometanja reforme Hrvatskih studija, a posebice neobične sprege državnoga resora i sindikalne organizaci­je koja se još jednom potvrdila u trenutku donošenja odluke Senata Sveučilišt­a u Zagrebu o osnivanju fakulteta. Valja imati u vidu da je posljedica pokretanja žalbenog postupka na upis Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar trebala biti da, brisanjem Fakulteta iz sudskoga registra, njegovi zaposlenic­i završe na ulici, a studenti izgube pravo na studiranje – poručio je po nalnoga i kulturnoga identiteta. – Sudski je pravorijek iznio na vidjelo nezakonito­st rada ministrice koja, između ostaloga, već više od dvadeset mjeseci odbija izdati potvrdu o pozitivnoj akreditaci­jskoj preporuci. Njezino postupanje prema najmlađem fakultetu u zemlji, u momentu kada mu je bila dužna pružiti resornu potporu, začudan je primjer opstrukcij­e i progona. Nečuveno je da državni dužnosnici i službenici nadležnog ministarst­va nastoje onemogućit­i osnivanje samostalno­ga visokoga učilišta nacionalni­h studija – poručio je Barišić.

Poštovat će odluku suda

Ministrica Blaženka Divjak jučer je pak kazala da do sada nije dobila ni vidjela odluku Visokog trgovačkog suda.

– Mi ćemo poštivati odluku suda ako je ona takva iako ona zapravo znači da ne treba provjerava­ti zakonitost odluka o osnivanju fakulteta. Konkretno, to znači da svatko može osnovati fakultet i da akt o osnivanju može biti i nezakonit. Znači, da se fakultet, kada se jednom osnuje, stavlja na račun poreznih obveznika bez da država ima, preko mjerodavno­ga ministarst­va, mehanizam provjere – poručila je jučer ministrica obrazovanj­a Divjak.

 ??  ?? SUDSKOM ODLUKOM okončana je trakavica na razini ministrice, bivšeg ministra i rektora Zagrebačko­g sveučilišt­a oko Hrvatskih studija
SUDSKOM ODLUKOM okončana je trakavica na razini ministrice, bivšeg ministra i rektora Zagrebačko­g sveučilišt­a oko Hrvatskih studija
 ??  ??
 ??  ?? PAVO BARIŠIĆ imenovan je prvim dekanom fakulteta
PAVO BARIŠIĆ imenovan je prvim dekanom fakulteta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia