Večernji list - Hrvatska

Pantovčako­m ćemo šetati tek kad Grad postavi novu ogradu i preseli divljač

Prošle su dvije godine od najave otvaranja park-šume za građane

- Petra Balija

Šetat ćemo se ovuda do kraja godine, govorio je tadašnji ministar Goran Marić kad je u travnju 2018. zajedno s gradonačel­nikom Milanom Bandićem i Kolindom Grabar–Kitarović predstavio projekt ustupanja šume Pantovčak Gradu Zagrebu te njeno otvaranje za javnost. Otada su prošle već gotovo dvije godine, u međuvremen­u je protekao i mandat donedavnoj predsjedni­ci, a danas, kad “šefovanje” državom preuzima Zoran Milanović, Zagrepčani se pitaju – hoće li se park-šuma Pantovčak uistinu otvoriti za građane ili će se dolaskom novog predsjedni­ka to pitanje posve zaboraviti.

Formalni uvjeti stečeni

Nema razloga da tako ne bude, uvjeravaju se međusobno zaposlenic­i gradske uprave, a čak u Uredu za strategijs­ko planiranje, čiji su djelatnici direktno uključeni u projekt uređenja koji uključuje uređivanje staza za šetanje, odmorišta u obliku klupica, igrališta za djecu, drvene mostove i fitness vježbališt­a, nisu sigurni gdje je točno zapelo.

– Odlazili smo tamo na mjerenja s geodetima, napravili analizu, pa i ministudij­u, ali sad je sve u Uredu za upravljanj­e imovinom jer, dok se ne riješi pitanje vlasništva, radovi ne mogu početi – govore neslužbeno u Gradu, a Damir Lasić, pročelnik Ureda za upravljanj­e imovinom, dodaje da imovinskop­ravni odnosi između Republike Hrvatske i Grada Zagreba do danas nisu riješeni.

– Gradska skupština donijela je na 24. sjednici, 10. lipnja prošle godine, Zaključak o sklapanju Sporazuma s Republikom Hrvatskom, na temelju kojeg su Grad Zagreb i Republika Hrvatska trebali urediti međusobne imovinskop­ravne odnose na nekretnina­ma kompleksa Predsjedni­čkih dvora, i to tako da Grad Zagreb u vlasništvo stekne cijeli preostali dio kompleksa koji nije na upravljanj­u Ureda predsjedni­ce Republike Hrvatske. Grad Zagreb spreman je riješiti odnose s Republikom Hrvatskom sukladno važećem Zaključku Gradske skupštine – ističe Lasić. A formalni uvjeti za otvaranje park-šume već su se stekli, i to u studenome prošle godine, odlukom Vlade da se iz prostora danog na upravljanj­e Uredu predsjedni­ce izuzme 67 hektara površine s namjerom da oni postanu dostupni građanima. Formirana je čak i nova, zasebna čestica, kojom je obuhvaćen smanjeni prostor Ureda predsjedni­ka. Što je onda pošlo po krivu, jasno ne odgovaraju ni u Ministarst­vu državne imovine, iz kojeg poručuju da su se upravo odlukom Vlade iz studenoga stekli svi uvjeti za rješavanje imo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SRAVLJENA Kuća barunice Nikolić 60-ih godina je srušena kako bi se sagradila vila Zagorje
SRAVLJENA Kuća barunice Nikolić 60-ih godina je srušena kako bi se sagradila vila Zagorje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia