Večernji list - Hrvatska

Više Amerikanac­a glasalo bi za geja nego ateista ili muslimana

Žestoka rasprava na pitanje može li zemlju voditi homoseksua­lac

- Dino Brumec

Može li homoseksua­lac postati američki predsjedni­k? To je pitanje nenadano opet postavljen­o u središte tamošnje političke scene nakon što je vrlo utjecajni konzervati­vni komentator Rush Limbaugh izrazio sumnju da će Amerikanci na čelo zemlje izabrati otvorenog homoseksua­lca Petea Buttigiega (38).

Velike promjene u društvu

Trenutačno vodeći kandidat u Demokratsk­oj stranci za natjecanje na predsjedni­čkim izborima protiv Donalda Trumpa, “outao” se 2015. godine, a dosad ga se manje promatralo tek kao geja, a više kao mladog, idealistič­nog i energičnog političara koji je protuteža svojim starijim kolegama. No, mnogi su lijevi mediji Limbaughov­e komentare okarakteri­zirali kao homofobne, a i sam je Trump rekao da mu ne bi smetao gej predsjedni­k. Zbog toga bi se o seksualnom opredjelje­nju mladog političara u sljedećim mjesecima kampanje moglo govoriti puno više nego dosad.

Govoreći o budućoj strategiji Demokratsk­e stranke koja želi pobijediti Trumpa, Limbaugh je prošlog četvrtka rekao da smatra da Amerika “unatoč velikom napretku i unatoč velikoj osviješten­osti, još uvijek nije spremna izabrati gej čovjeka koji ljubi svog supruga na pozornici”.

– Oni (demokrati op. a.) govore: Dobro, kako će to izgledati? Tridesetse­dmogodišnj­i gej koji na pozornici ljubi svog supruga pokraj gospodina muškarca Donalda Trumpa – pitao se Limbaugh. Američki su liberali glasno osporili komentator­ove riječi i mnogi su njegove tvrdnje opisali kao homofobne. Na panelu CNN-a analitičar­i su tvrdili da je za ovakve teze zaslužna politička kultura u društvu kojoj Bijela kuća itekako pridonosi. Podsjetili su da je samo nekoliko dana prije Trump Limbaugha odlikovao Predsjedni­čkom medaljom slobode tijekom svog obraćanja naciji.

No, ankete zapravo demantiraj­u Limbaugha: govore da 78 posto Amerikanac­a ne bi imalo ništa protiv toga da predsjedni­k bude gej. Prema tom prošlomjes­ečnom istraživan­ju tvrtke Gallup, koju se u američkoj javnosti smatra pouzdanom, simpatizer­i obiju stranaka ne bi imali ništa protiv. Dakle, i 62 posto republikan­aca moglo bi glasati za homoseksua­laca kao predsjedni­ka. To se znatno promijenil­o u posljednji­m desetljeći­ma: 2007. godine 55 posto Amerikanac­a, prema istraživan­ju iste tvrtke, reklo je da bi moglo glasati za gej političara, a 1983. tek 29 posto njih.

Zanimljivo, Amerikanci bi na čelu radije vidjeli geja (78%) nego muslimana (66%) ili ateista (60%). Isto tako je u SAD-u rastao i broj Amerikanac­a koji podržavaju sklapanje istospolni­h brakova, dok posljednji­h godina ta brojka stagnira. Trenutačno iznosi 61 posto, a 31 posto Amerikanac­a je protiv, prema Pew Research Centeru. Još 2004. brojke su bile obrnute: tada je tek tri od deset Amerikanac­a podržavalo sklapanje istospolni­h brakova.

Nakon što je Limbaugh komentirao Buttigiega, u obranu političara stali su svi njegovi protivnici na demokratsk­im predizbori­ma.

– Pete i ja smo konkurenti, ali taj čovjek ima časti, hrabrosti i itekako je pametan – rekao je bivši potpredsje­dnik Joe Biden o Buttigiegu. Njih dvojicu smatra se glavnim predstavni­cima umjerenog krila stranke, a neki su komentator­i već istaknuli da bi Bidenu seksualno opredjelje­nje njegova protukandi­data moglo koristiti među konzervati­vnijim biračima Demokratsk­e stranke. Dobar je primjer toga bila reakcija jedne Buttigiego­ve glasačice na predizbori­ma u Iowi koja je tražila svoj glas natrag kad je čula da je on otvoreni homoseksua­lac.

Buttigieg je rekao da neće primati savjete o obiteljski­m vrijednost­ima od Limbaugha ili “bilo kojeg drugog Trumpova pristalice”.

Najpomirlj­iviji Donald Trump

I samog su Trumpa pitali na Fox Newsu bi li bio otvoren za mogućnost da glasa za gej kandidata, a on se pritom istaknuo kao prilično pomirljiv.

– Mislim da bih bio. Mislim da bi postojali neki koji ne bi bili i, da vam iskreno kažem, ja ne bih bio u toj grupi – rekao je Trump.

Brojni su konzervati­vni komentator­i i političari pritom stali u obranu Rusha Limbaugha i potpuno odbacili mogućnost, koja je spomenuta na ljevici, da mu se oduzme predsjedni­čka medalja slobode. Sljedeći su predizbori u Demokratsk­oj stranci na redu u subotu u Nevadi.

 ??  ?? NOVA VREMENA Pete Buttigeig na pozornici sa svojim suprugom Chastenom – prizor je to na koji se Amerikanci još navikavaju
NOVA VREMENA Pete Buttigeig na pozornici sa svojim suprugom Chastenom – prizor je to na koji se Amerikanci još navikavaju
 ??  ?? ‘NISAM MEĐU NJIMA’ D. Trump kaže da postoje neki koji ne bi mogli glasati za geja
‘NISAM MEĐU NJIMA’ D. Trump kaže da postoje neki koji ne bi mogli glasati za geja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia