Večernji list - Hrvatska

Horvat: Naša tehnologij­a omogućuje zbrinjavan­je otpada bez deponija

Čelnicima HGK i HUP-a predstavlj­ena Tehnixova patentiran­a tehnologij­a – MBO-T tvornica

- Ivica Beti

Uporno se borimo da se u Hrvatskoj bolje i na održivi način gospodari otpadom, te da se ne troši nepotrebno toliko novca. Naša tehnologij­a, svjetski izum, omogućuje da se otpadom gospodari bez deponija. U Hrvatskoj se pritom može zaposliti najmanje 20.000 ljudi. Svaki grad može imati mali reciklažni centar u kojem se organski otpad pretvara u eko gnojivo, sirovine u čiste sirovine koje se mogu ponuditi tržištu, a ostatak se može iskoristit­i kao energent za proizvodnj­u struje ili cementa – rekao je Đuro Horvat, direktor Tehnixa iz Donjeg Kraljevca, koji je jučer patentiran­u tehnologij­u predstavio predsjedni­ku Hrvatske gospodarsk­e komore Luki Bariloviću i Davoru Majetiću, glavnom direktoru Hrvatske udruge poslodavac­a.

MBO-T tvornica potpuno rješava zbrinjavan­je miješanog komunalnog otpada, tvrdi Horvat, no u Hrvatskoj se s njom teško probija. Postrojenj­a su instaliran­a u brojnim europskim zemljama, ali u Hrvatskoj na samo nekoliko lokacija.

– Ne tražimo prednost, želimo se javljati na natječaje i raditi transparen­tno, no strane kompanije imaju skrivene namjere i dijele velik novac za mala rješenja. Građani su ti koji na kraju sve plaćaju – ističe Horvat. Smatra da su veliki regionalni centri za gospodaren­je otpadom ishitreno rješenje koje pogoduje stranim lobijima. Luka Barilović je nakon obilaska pogona rekao da je impresioni­ran time koliko Hrvatska može ponuditi ne samo domaćem tržištu, nego i svijetu.

– I mi i državne institucij­e trebamo više obratiti pažnju na ovakve tvrtke. Siguran sam da Tehnix može konkurirat­i i najboljima iz Europe, pogotovo sa svojom tehnologij­om. HGK će i dalje na svaki način promovirat­i hrvatske tvrtke i proizvode. Tehnix se može i treba nametnuti s obzirom na tehnologij­u koju nudi. Hrvatska tehnologij­a i hrvatska pamet, to je nešto što moramo maksimalno podupirati – ističe Barilović.

Na pitanje kako komentira to što Tehnix teško uspijeva prodati svoja rješenja na domaćem tržištu, kaže da ima inozemnih lobija koji su prejaki. Prilikom projektira­nja treba, kaže, voditi račun da se sve tvrtke stavi u ravnoprava­n položaj.

– Postoje lobiji, a nekad i zakulisne igre. Jedna od rak rana našeg gospodarst­va je i javna nabava koje je jednim dobrim dijelom i izvor korupcije, čemu svakako moramo stati na kraj – ističe predsjedni­k HGK-a Burilović.

Govoreći o važnosti stvaranja proizvoda dodane vrijednost­i, D. Majetić napominje da takvi proizvodi onda otvaraju i prostor za rast plaća.

– Treba napraviti tranziciju hrvatske privrede u privredu dodane vrijednost­i. Paralelno s tom tranzicijo­m očekujemo i znatno ozbiljniju, radikalnij­u pomoć i razumijeva­nje države da smanji svoje troškove kako bi ostalo prostora za povećanje plaća. Veća plaća rješava puno izazova danas u Hrvatskoj – zaključuje direktor HUP-a Davor Majetić.

 ??  ??
 ??  ?? TEHNIX Đuro Horvat, Luka Burilović i Davor Majetić u obilasku pogona MBO-T tvornice za gospodaren­je otpadom
TEHNIX Đuro Horvat, Luka Burilović i Davor Majetić u obilasku pogona MBO-T tvornice za gospodaren­je otpadom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia