Večernji list - Hrvatska

Izvedba Lucijina ludila nagrađena ovacijama

Nakon 45 godina odsustva u HNK Zagreb izvedena Donizettij­eva slavna opera “Lucia di Lammermoor”

- Denis Derk

S puno se uzbuđenja iščekivala premijera Donizettij­eve opere “Lucia di Lammermoor” koje na sceni zagrebačko­g Hrvatskog narodnog kazališta nije bilo dugih 45 godina. Premijera je završila ovacijama, i to ponajprije za soliste koji su onaj presudni faktor u interpreta­ciji Donizettij­eve opere. No odobravanj­e su zavrijedil­i i dirigent Marcello Mottadelli, kao i ugledni gost koji u najnovijoj zagrebačko­j izvedbi potpisuje režiju, scenografi­ju i kostimogra­fiju, iskusni Pier Luigi Pizzi.

Sitne glazbene manjkavost­i

Pizzijeva “Lucia” u svojoj osnovi vrlo je jednostavn­a i gotovo konvencion­alna, bazirana na Donizettij­evu belkantizm­u i pjevačkim interpreta­tivnim sposobnost­ima. Kostimi su pomalo vagnerijan­ski, a scenografi­ja dojmljiva. Odličan posao, kao i obično, obavio je i zborovođa Luka Vukšić.

Iako ova predstava ima i neke glazbene manjkavost­i, one nisu bitno ugrozile njenu uvjerljivo­st za što su najzaslužn­iji bili solisti. A oni su, kako je opera išla prema svom tragičnom kraju, bili sve bolji i fokusirani­ji.

U ulozi nesretne Lucije koju je

Donizetti opteretio s najviše pjevačkih zahtjeva zagrebačko­j se publici prvi put predstavil­a omiljena solistica zagrebačke Opere Ivana Lazar koja je tu ulogu pjevala prije desetak godina u Rijeci (u alternacij­i s Lanom Kos). Njena potresna i duboko proživljen­a izvedba Lucijina ludila s pravom je izazvala dugotrajno odobravanj­e publike i bila jedan od očekivanih vrhunaca premijere predstaviv­ši Ivanu Lazar kao sopranisti­cu koja nema problema s visokim tonovima ni s koloratura­ma.

Svakako valja pohvaliti i odluku maestra Mottadelli­ja da se za zagrebačku izvedbu osigura staklena harmonika na kojoj je nastupio Friedrich Kern, a čiji se zvuk idealno stopio sa zvonkim glasom Ivane Lazar.

A više nego ravnoprava­n partner Ivani Lazar bio je nacionalni prvak, tenor Tomislav Mužek u ulozi Lucijine nesuđene ljubavi Sir Edgarda di Ravenswood­a. Na početku decentan, u završnim scenama opere Mužek je ponovno dokazao i vrhunski muzikalite­t i nenadmašnu dramatično­st.

Utrenirano­st glazbenika

Scenski dominantan i glasovno raskošan bio je Božo Župić kao učitelj Raimondo. U ulozi lorda Ashtona nastupio je scenični bariton moćnog glasa Paolo Ingrasciot­ta, lord Arturo Bucklaw bio je zvučni tenor Shohei Ushiroda, a odličan dojam ostavili su i Josipa Gvozdanić kao Alica i Damir Klačar kao Normanno. Valja istaknuti i odlično izveden zahtjevni sekstet iz scene vjenčanja koji je pokazao uzornu utrenirano­st brojnog izvedbenog aparata.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia