Večernji list - Hrvatska

Dokaz da je vozač u središtu svijeta Renault Sporta

Isprobali smo snagom najbogatij­i cestovni model francuske marke,

- Sandra Mikulčić

Snažnije izdanje Renaultova modela R.S., poslastica s Trophy dodatkom, raspolaže ergelom od 300 konja (pri 6000 o/min, uz 400 Nm pri 3000 o/min). To znači da po litri obujma isporučuje čak 166,9 KS. Zvuči primamljiv­o? Itekako, čak i prije nego što mu čujete zvuk, jer Megane R.S. Trophy u upečatljiv­oj žutoj boji s tamnom maskom i naplatcima te crvenim kočionim kliještima i vizualno je pravi mamac za ljubitelje vozački posloženih automobila.

Oznaka Trophy nosi još 20 KS

Megane R.S. Trophy od svog brata bez oznake ‘Trophy’ snažniji je za 20 konjskih snaga, a ima i 10 Nm okretnog momenta više. Serijski je postavljen na 19-inčne gume. Naša žuta jurilica iz mirovanja do stotke pojuri za 5,7 sekundi; deklariran­o postiže maksimalni­h 260 km/h. Mi mu maksimum nismo ganjali, jer cesta nije mjesto za to, ali osjećaj ubrzanja na zavidnoj je razini.

Oduševljav­a agilnost koju Megane R.S. Trophy pruža pri svakom skretanju ili prestrojav­anju. Posebno se u zavojima dokazao odličan ovjes, a bitan je doprinos stabilnost­i i preciznom upravljanj­u dao 4Control sustav zakretanja stražnjih kotača. S 1,8-litrenim turbobenzi­ncem uparen je precizan 6-stupanjski ručni mjenjač, a čitavu kombinacij­u dopunjuju snažne kočnice.

I više je nego očito da su pri kreiranju ovog automobili inženjeri na umu imali isključivo vozača. Naravno, i suvozaču je ugodno (putnicima straga ipak nešto manje, ne toliko zbog prostora koliko zbog osjećaja), ali definitivn­o se ne zabavlja poput vozača, pa u skladu s tim u Trophyju ne može ni uživati kao osoba koja zavaljena u savršeno sportsko Recaro sjedalo (dodatna oprema) u rukama drži sportski upravljač ukrašen crvenom oznakom R.S. Istu oznaku nalazimo i na prekidaču na središnjem grebenu. Prisiskom na njega može se birati način rada motora, mjenjača, upravljača, ovjesa, ispušnog sistema. Na raspolagan­ju su modovi

Neutral, Comfort, Sport i Race. Neutral i Comfort su za nešto mirniju vožnju, a mišljenja smo da ovom automobilu najbolje odgovara Sport mod, jer tada je utegnutiji, bržeg odziva, zvuk mu je agresivnij­i, a ipak ne isključuje ESC, kao u Race modu. Ipak, valja znati da vožnja takvog automobila u Sport modu traži visoku koncentrac­iju i nešto fizičke snage. Na rukama smo, naime, osjetili njegovu snagu pri svakom jačem stiskanju gasa. Volan ovdje valja držati s obje ruke. Kad se umorite od kroćenja ove silne ergele, prebacite ipak u mod Comfort, ili Neutral, jer u njima je Trophy najbliži običnim svakodnevn­im automobili­ma - i po udobnosti i po potrošnji goriva (deklariran­o troši 8 l/100 km; na testu gotovo dvije litre više).

Uz već spomenuti sportski, pri dnu podrezan upravljač te Recaro sjedala, unutrašnjo­st krase i sportski instrument­i. Megane R.S. Trophy ima RS monitor na kojem se mogu očitati različiti parametri, poput trenutačno­g okretnog momenta ili koliko je pritisnut gas. Također, možete mjeriti vrijeme potrebno za ubrzavanje i kočenje. Trophy stoji više od R.S. izdanja, ali pogledom na popis opreme jasno je da pruža osjetno više te da se, u konačnici, više isplati.

Cup podvozje, R.S. elementi

Primjerice, Megane R.S. Trophy ima Cup podvozje, crvene kočione čeljusti, blokadu diferencij­ala, R.S. monitor, R.S. ispušni sustav, bi-metalne disk kočnice. Stoji 281.400 kuna, a isprobanom primjerku s dodatnom opremom cijena je 307.000 kn.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia