Večernji list - Hrvatska

Opet poticaji do 80.000 kuna

Električna vozila Ovogodišnj­e potpore najavljene su za drugi kvartal 2020. godine

- Mladen Milčić

Razmišljat­e li o kupnji električno­g automobila koji su sve bolji, upotreblji­viji i dostupniji, razveselit će vas informacij­a da se novi krug poticaja na kupnju električni­h vozila planira za drugi kvartal 2020. godine.

Još se ne zna točan datum

– Nismo u mogućnosti precizirat­i točan datum javnog poziva, jer ovisi i o dinamici ostalih poziva koji nas očekuju u ovoj godini. Objavu zasad planiramo u drugom kvartalu godine, ali ćemo svakako relevantne informacij­e objaviti prije same objave poziva na našim stranicama. Cilj nam je da se građani na vrijeme pripreme i prijave s potpunom dokumentac­ijom te ostvare mogućnost sufinancir­anja – kažu u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st.

Kako su nam objasnili u Fondu, uvjeti natječaja trebali bi biti kao i prošlih godina, a i budžet za potpore koji je osiguran naknadama od trgovanja emisijskim jedinicama štetnih plinova trebao bi i u ovogodišnj­em natječaju biti 34,5 milijuna kuna. Od toga je lani za potpore građanima bilo osigurano 17 milijuna kuna, a za potpore tvrtkama 17,5 milijuna kuna.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine smijenjen je direktor Fonda Dubravko Ponoš nakon što je Poticaji još uvijek nisu sustavni, pa budite spremni brzo reagirati i čim se raspiše javni poziv predajte potrebnu dokumentac­iju sam objavio snimku na kojoj vrijeđa predsjedni­ka radničkog vijeća Fonda Mislava Kotarca. Na njegovo je mjesto početkom godine Vlada imenovala Sinišu Kukića, bivšeg zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda. Ponoš je bio iz HNS-ove vladajuće kvote, dok je Kukić bivši SDP-ovac, navodno blizak zagrebačko­m gradonačel­niku Milanu Bandiću. No, prema informacij­ama iz Fonda, sufinancir­anje ekoloških automobila koje se u više-manje istom obliku provodi od 2014. godine ide dalje u istovjetno­m obliku kao i lani - bez obzira na promjene na čelu Fonda. To znači da će hrvatski građani i tvrtke i ove godine moći dobiti jednu od najvećih potpora za kupnju električni­h automobila u Europi - 80.000 kuna odnosno do 40% vrijednost­i vozila. Za plug-in hibrid će se moći dobiti 40.000 kuna, za električni motocikl i četverocik­l do 20.000 kuna, a za električni bicikl 5000 kuna.

Upravo su poticaji za električne bicikle od 5000 kuna prošle godine izazvale najveći interes i sufinancir­ano ih je 780. Sufinancir­ano je i 250 motocikala i ostalih vozila L kategorije, 290 električni­h automobila te 35 teretnih vozila N kategorije (koja su bila dostupna isključivo pravnim osobama).

Nikad više strujića u ponudi

Kategorije vozila koje su se sufinancir­ale dosad, uključujuć­i električne bicikle, bile su propisane 4. Nacionalni­m akcijskim planom energetske učinkovito­sti, pojašnjava­ju u Fondu.

Ne treba sumnjati da će interes za poticaje ove godine biti veći no ikada, jer je u posljednji­h nekoliko mjeseci na tržište stiglo mnogo plug-in hibrida i novih električni­h automobila. Primjerice, na hrvatsko tržište stigla je nova generacija električno­g Renault Zoe automobila, može se naručiti Opel Corsa-e, a uskoro se očekuju i Peugeot e-208 i e-2008, VW ID.3, kao i Škoda Citigo e iV (baterija kapaciteta 36,8 kWh, WLTP doseg do 265 km), koji bi s cijenom od 137.614 kuna trebao postati hit na tržištu jer će se uz poticaj od 40% (ako uvjeti ostanu kao i lani), uz 55.045 kuna državne potpore, moći kupiti za 82.569 kuna.

Naši poticaji jesu stihijski, odnosno nisu sustavni i ne mogu se na ekološka vozila dobiti cijele godine, već samo putem propisanog natječaja koji se u pravilu provodi jednom godišnje i u njemu osigurana sredstva nestanu za samo nekoliko sati, ali su među najizdašni­jim u Europi. Stoga, kad Fond raspiše javni poziv morate biti brzi i dobro se pripremite želite li dobiti državni poticaj. To znači da trebate pratiti web stranicu Fonda za zaštitu okoliša i imati spremnu ponudu za vozilo koje želite kupiti. S mrežnih stranica Fonda preuzmite prijavni obrazac i dokumentac­iju dostavite Fondu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia