Večernji list - Hrvatska

Može dobiti od mjesec do šest mjeseci kazne

Odluka o Bjeličinoj kazni u srijedu Za slične su ispade treneri dobivali mjesec dana zabrane vođenja momčadi

- Karlo Ledinski

Nakon što je prespavao noć poslije poraza od Osijeka u Gradskom vrtu (1:0), trener Dinama Nenad Bjelica iskreno se ispričao zbog verbalnog napada na suca utakmice Marija Zebeca. Podsjetimo, rekao mu je: “- P... vam materina, j...vam mater na vašem suđenju. Prepali ste se domaćina, zato tako sudite.”

Trener plavih svjestan je da ga čeka kazna, s nestrpljen­jem će iščekivati ovotjednu odluku disciplins­kog suca Alana Klakočera, a realnost je da Bjelici prijeti drakonska kazna, najteža u trenerskoj karijeri. Naime, bude li se Klakočer držao propisa, a nema razloga da se ne drži, Bjelica će dobiti minimalno mjesec dana kazne, što znači da u tom periodu ne bi smio voditi plave. Propustio bi tako utakmice protiv Intera, potom derbije protiv Rijeke i Hajduka te onda i susrete s Istrom i Varaždinom.

Jakirović kao primjer

Teoretski, Bjelica bi mogao dobiti i suspenziju od čak šest mjeseci! Naime, članak 53. b. Disciplins­koga pravilnika HNS-a kaže sljedeće:

Tko se nesportski ponaša prema sucu/sucima utakmice riječima, pokretima, gestama ili na drugi način za vrijeme igre, poslije igre, na igralištu ili izvan njega, bit će kažnjen: za naguravanj­e/odguravanj­e ili psovanje ili vrijeđanje suca:

- zabranom igranja od jednog do šest mjeseci

- zabranom igranja od dvije do dvanaest utakmica, ili

- zabranom obavljanja funkcija od jednog do šest mjeseci

Usporedbe radi, trener HNK Gorice Sergej Jakirović u prosincu je dobio mjesec dana zabrane vođenja momčadi na službenim utakmicama, a bio je blaži nego Bjelica prekjučer u Gradskom vrtu. Taj verbalni Jakiroviće­v delikt glasio je točno ovako: “Smeće jedno, uništio si prošlu utakmicu, sad ćeš i ovu.” Slažete se, svakako je to blaže od Bjeličinih riječi: “P... vam materina, j... vam mater na vašem suđenju. Prepali ste se domaćina, zato tako sudite.”

Bjelici u korist sigurno ne ide ni činjenica da je suce verbalno napao i u prethodnoj prvenstven­oj utakmici, prošlog vikenda protiv Gorice. Prvo je glavnom sucu Dariju Belu rekao: “Što je ovo?! Zašto? Ili je prednost ili faul. J... ti ova vaša pravila”, a potom se nastavio svađati i s četvrtim sucem Dujom Strukanom, kojem je poručio: “Objasni mi! Ne možeš objasniti zato što ne znate, zato mi ne možete objasniti! J... vam sunce, da vam j...”.

No tada suci ta vrijeđanja, iako su se čula za vrijeme TV prijenosa, nisu uveli u službeni zapisnik.

Olakotna okolnost Bjelici je da u prethodnih 59 utakmica HNL-a nikad nije isključen.

Sada je sve na disciplins­kom sucu HNL-a Alanu Klakočeru, koji bi odluku trebao donijeti u srijedu.

Kazne igračima su manje

Nazvali smo jučer bivšeg disciplins­kog suca Prve HNL Sašu Pavličića-Bekića i pitali bi ga kakvu bi on kaznu odredio Bjelici.

– Ja sam svojedobno treneru Šibenika Labroviću zbog incidenta koji je bio i manji od Bjeličina dao mjesec dana kazne – kaže Pavličić Bekić te dodaje:

– Kad su igrači psovali suce, bio sam blaži jer, kada si na terenu, onako znojan, vruć, pun tenzija, a netko te provocira i lupa po nogama, onda se dogodi da pobjegne psovka prema sucu ako ti ne dosudi neki faul. Za takve stvari igrače sam kažnjavao s po dvije utakmice neigranja, jedino sam Andrijašev­ića kaznio s tri utakmice pošto je on i nakon isključenj­a išao prema sucu i vrijeđao ga. No prema trenerima disciplins­ki sudac mora biti puno stroži, jer trener je pedagog i mora svojim ponašanjem utjecati na te mlade ljude. Trenerska odgovornos­t je ogromna, tu nema oprosta ni ublažavanj­a. Ali ne želim predviđati koliku će kaznu Bjelica dobiti, nemam cijeli spis delegata u rukama.

No jedno je sigurno, Bjelici slijedi najveća disciplins­ka kazna u trenerskoj karijeri. Šteta što ovakvim ponašanjem ipak baca mrlju na sve grandiozne uspjehe koje je

godine.• ostvario u protekle dvije

utakmica propustit će Bjelica dobije li kaznu od mjesec dana, što znači da ne bi vodio derbije s Hajdukom i Rijekom

Pavličić-Bekić: Trenerske ispade uvijek sam strože gledao jer oni trebaju biti primjer

 ??  ?? PRETJERAO Zbog riječi upućenih sucu Mariju Zebecu (P... vam materina, j... vam mater na vašem suđenju. Prepali ste se domaćina) disciplins­ki sudac HNL-a Alan Klakočer sigurno će kazniti trenera plavih
PRETJERAO Zbog riječi upućenih sucu Mariju Zebecu (P... vam materina, j... vam mater na vašem suđenju. Prepali ste se domaćina) disciplins­ki sudac HNL-a Alan Klakočer sigurno će kazniti trenera plavih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia