Večernji list - Hrvatska

NBA liga se ni od koga nije oprostila kao od Bryanta

NBA All-Star Team Lebron svladao Team Giannis u sjajnoj utakmici

- Dražen Brajdić//

U 69. izdanju NBA All-Star utakmice dogodilo se da se taj revijalni nastup najvećih košarkaški­h zvijezda današnjice pretvorio u utakmicu visokog naboja. A baš ta košarka bez obrana i s puno cirkusiran­ja bila je najveća zamjerka svih ovih godina, a u završnici ovog susreta frcale su iskre do mjere da se i legendarni Bill Walton zapitao:

– Je li ovo All-Star ili je ovo majstorica za naslov NBA prvaka!?

A baš je natjecatel­jski izgledala posljednja četvrtina u koju je Team LeBron ušao s devet koševa zaostatka za Teamom Giannis (124:133).

‘Humanitarn­e’ četvrtine

Svaki od timova dobio je po jednu četvrtinu i za to zaradio po 100.000 USD proslijeđe­nih u humanitarn­e svrhe. Treća dionica završila je bez pobjednika, a u posljednju se krenulo s pravilom koje je tražilo da se igra sve dok netko ne zabije 24 koša povrh onih koje si je priskrbila momčad koja je vodila nakon tri četvrtine. Zašto baš 24? Zato što je to broj nepovratno stradalog Kobea Bryanta, jednog od rijetkih košarkaša koji je i ovu reviju doživljava­o seriozno, što se ogleda i u četiri naslova najkorisni­jeg igrača (MVP) ove parade.

Na koncu je sa 157:155 pobijedila momčad koju je predvodio igrač koji igra za Bryantov jedini NBA klub, no nije Lakers LeBron James (23 koša, 6 asista) bio najbolji pojedinac susreta. Ta čast pripala je Kawhiju Leonardu (30 koševa, 7 skokova), LeBronovu privremeno­m suigraču, a zapravo najvećem rivalu, čovjeku koji igra za najvećeg protukandi­data za naslov i gradskog rivala LA Clipperse.

– Posebna je čast biti prvim osvajačem nagrade nazvano po Kobeu Bryantu, kojem moram zahvaliti na svim onim našim razgovorim­a i zajednički­m treninzima – kazao je Kawhi.

S druge strane najviše je upirao kapetan Antetokoun­mpo (25 koševa, 11 skokova, 3 blokade) što se vidi i po najviše odigranih minuta. Nažalost, njegovu, nalazio se na strani s ipak malo manje talenta, za što je i sam kriv jer je tako birao na All-Star draftu. Jer, petorka koju su činili on, Lowry, Walker, Siakam i Gobert ipak je imala manje Božjeg dara od petorke koja je igrala posljednju četvrtinu za Team LeBron, a nju su činili još i James Harden, Anthony Davis i Chris Paul. A upravo je posljednje spomenuti krivac za ovakav obrat u pristupu All-Star reviji jer je kao predsjedni­k Udruge NBA igrača baš on direktoru lige

Adamu Silveru predložio ovakav neobičan format.

Inače, u posljednjo­j četvrtini na parketu nije bilo nijedne europske zvijezde pa je uzbudljiva završnica prošla bez Slovenca Luke Dončića i Srbina Nikole Jokića. Kako je riječ o superstaro­vima u usponu, kao da im je netko htio poručiti da oni možda jesu najveće zvijezde svojih momčadi, ali će za veću ulogu u All-Star zviježđu morati još žganaca pojesti. To da su samo “navijači s klupe” kada se odlučuje, obojica su stoički podnijela, a posebno Jokić,

 ??  ?? KAPETANI LeBron James pokazao je puno bolju trenersku stranu nego Antetokoun­mpo, odabir igrača je presudio
KAPETANI LeBron James pokazao je puno bolju trenersku stranu nego Antetokoun­mpo, odabir igrača je presudio
 ??  ??
 ??  ?? MVP Leonard prvi je osvajač trofeja nazvanog po Kobeu Bryantu
MVP Leonard prvi je osvajač trofeja nazvanog po Kobeu Bryantu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia