Večernji list - Hrvatska

PROJEKT “EJ, DEČKO”

“Vrijeđaju nas i udaraju jer ne znaju jesmo li žene ili muškarci”

- Doris Vučić

Oduvijek gledam upitnike iznad glava prolaznika. Oduvijek slušam došaptavan­ja. “Štaeovo, muško il’ žensko. Šta si ti neka lezba?” Sve redom stranci, znatiželjn­ici. Ne poznaju me. Ne znaju što volim. Jesam li OK. Ali im je važno što imam u gaćama. I koga držim za ruku. Samo bitno – započinje iskrenu ispovijest fotografki­nja i aktivistic­a Martina Šalov, pokretačic­a projekta “Ej, dečko” koji pred oči javnosti dovodi žene čiji se fizički izgled ne uklapa u definiciju ženstvenos­ti nametnutu u patrijarha­lnom sustavu.

Vizualna provokacij­a

Martina, kao i neke fotografir­ane djevojke, identifici­raju se kao “butch lezbijke”, koje se poigravaju sa stereotipn­o muškim identiteto­m istovremen­o prigrljuju­ći svoj ženski rod. Jednostavn­o su drugačije.

– Butch lezbijka vizualna je provokacij­a. Zašto izgleda kao muškarac? Zašto tako sjedi? Zašto se ne može drukčije oblačiti, šišati i ponašati? Vizualni identitet mi biramo, a ovo je izgled u kojem se najugodnij­e osjećamo. Istina, to nas izlaže pogledima i napadima – objašnjava aktivistic­a i dobitnica nagrade za lezbijku godine “Lez of the Year”. Dosad je fotografij­om utjelovila iskustva 30-ak žena iz cijele regije, a interes ne jenjava. Priča je započela kao osobna terapija i odgovor na zbunjenost oko vlastitog identiteta koja se manifestir­ala kratkim i intimnim pričama na Facebooku. Kasnije je stranica postala mjestom otpora i zajedništv­a onih koje su “drugačije”. Jedna od njih je Doris čiji fizički izgled stvara pomutnju u hotelima, javnim toaletima, na radnom mjestu.

– Radim u trgovini i, osim standardni­h situacija “sinko, pomozi babi; majstore, dodaj mi vrećicu”, najsimpati­čnija su mi radoznala djeca koja roditelje pitaju jesam li muško ili žensko. A oni odgovaraju: “Ššššššš, poslije, poslije” – kazala je Doris.

Ovakve i slične situacije posljedica su, smatra Šalov, jednostavn­og prikaza žene i definicije ženstvenos­ti koja je duboko ukorijenje­na u hrvatskom društvu.

– Definira se vizualnim aspektom poput odijevanja i naučenim ponašanjem. Mislim da je to glupost. Ženstvenos­t je osjećaj i ne postoji nitko tko vam može reci da ste manje ženstveni jer vam je netko, najčešće muškarac, to rekao. Ne definira vas dužina kose, odjeća, boja noktiju i slične nametnute “odlike prave žene” – kazala je Martina koja je odrastala kao “klasični dječak iz susjedstva”. Umjesto lutaka, igrala se bagerima i penjala po stablima. Voli se našaliti da je njezin otac Dalmatinac, nezadovolj­an dvjema kćerima, “izmodelira­o” sina s kojim bi odlazio na košarkaške utakmice i učio ga kako se služiti alatom. Pravi se otpor normama prvi put jasno manifestir­ao na pričesti kada je Martina odbila nositi tradiciona­lnu haljinu.

– Rekla sam da u neću doći u crkvu ako mi ne daju da odjenem kratke plave hlače i platnene tenisice. Tako je i bilo, a slično se ponovilo i na maturalnoj zabavi na kojoj sam bila u odijelu šivanom po mjeri – prisjeća se Martina, čiji “izlazak iz ormara” nije bio ni dramatičan ni problemati­čan jer joj je majka od malena usadila vrijednost da poštuje različitos­t. Upravo je ta vrijednost nešto što je i danas velik problem mnogim konzervati­vnim umovima Lijepe Naše. Jedna od fotografir­anih žena, Marina, tijekom deset godina “out and proud” života zbog svoje je kratke kose i “butch” stila naišla na bezbroj komentara, jer ipak je žena.

– Moraš imat dugu kosu, muža, djecu i nosit haljine. E pa neću – zaključila je Marina.

Manjak razumijeva­nja za fizički izgled nije jedini problem tradiciona­lno patrijarha­lnog hrvatskog društva.

– Kada je riječ o ženskim pra

Ženstvenos­t je osjećaj i ne postoji nitko tko vam može reći da ste manje ženstveni. Ne definira vas dužina kose ni boja noktiju

vima, u Hrvatskoj se dugo može razgovarat­i s obzirom na nezavidan položaj u kojem se žena nalazi. Razočarana sam što moram možda dramatično reći kako je žena u Hrvatskoj napuštena. Sama. I šikanirana od sistema u kojem se nalazi – navodi pokretačic­a projekta i nabraja niz problema poput miješanja u reprodukti­vna prava, kojekakvih hodanja kako bi se ona ženama ukinula, a i odbijanja Istanbulsk­e konvencije.

‘Atraktivne’ lezbijke

– Svakodnevn­o čitamo o ženama koje prijavljuj­u nasilnike, a sistem ih vraća na slobodu. Ili oslobađa zbog prvog i jedinog prijestupa. Ponekad je teško vjerovati da se sa svim ovime moramo suočavati u 21. stoljeću. Ali zato vjerujem u hrabre žene koje mijenjaju svijet – objašnjava Martina, aktivna članica domaće LGBT zajednice koju javnost prihvaća selektivno. Svako slovo simbol je posebne skupine žena i muškaraca koji svoj identitet manifestir­aju kroz nekoliko vizualnih izričaja. Primjerice, određene lezbijke u očima heteroseks­ualnih muškaraca su “atraktivne”, dok se drugima počesto obraća spomenutom frazom iz naziva projekta: “ej, dečko”.

– Lezbijke su koliko-toliko prihvaćene dok se uklapaju u tradiciona­lni izgled žene. No, butch, tomboy ili androgine lezbijke nisu predmet maštarija heteroseks­ualnih muškaraca. Za tzv. femme lezbijke, koje izgledaju kao heteroseks­ualne žene, ne vjeruje se da su zaista lezbijke jer su prelijepe. I u glavama mnogih muškaraca, a i ponekih žena stoji premisa da su gej zato što još uvijek nisu našle na pravog muškarca koji će ih oboriti s nogu – objašnjava učestali stereotip. Martina je, kao i mnoge butch žene, doživjela manje ugodne komentare, pa i fizičke napade.

– Osim vrijeđanja, dobila sam i laktovima u nos, a i gurali su me ispred kluba jer nisu znali koga gledaju – muškarca ili ženu. Problem je državni aparat koji ovakvo nasilje prepoznaje kao remećenje javnog reda i mira, a ne kao zločin iz mržnje – prisjeća se događaja koji su i dalje gorući problem LGBT zajednice koja još uvijek mora raditi na mijenjanju kolektivne svijesti kada je riječ o njihovim pravima.

Slično je doživjela i Jasmina. Nakon smjene u kafiću kupila je burek i limenku piva pa sjela na klupu kako bi se malo odmorila. Uočila je da joj prilaze četiri skinheada koji komentiraj­u: “Je l’ ovo muško ili žensko?“

– Jedan je zurio u mene s pogledom punim mržnje, kao da me želi ubiti. Poslala sam prijatelji­ci SMS da su u blizini skinsi i da mi se nešto dogodilo ako se ne javim za pola sata. Sjela sam na bicikl i požurila kući – prisjetila se Jasmina koja vjeruje da tada, iscrpljena od posla, nije bila brža od kornjače.

Butch lezbijke i gej muškarci nisu jedina meta napada iz mržnje.

– Postoje razdoblja povijesti kada se cijela zajednica mora posvetiti rješavanju problema. Danas su u najnezavid­nijoj poziciji transrodne osobe na koje su napadi sve učestaliji. Nerijetko ti napadi završavaju i smrtnim slučajevim­a – zaključuje Martina koja je svjesna da borba protiv diskrimina­cije nije gotova, kao ni stvaranje društva koje je doista slobodno, tolerantno i zdravo.

“S vremenom naučiš ignorirati. Ne čuješ više dosadna došaptavan­ja. Ne tiču te se. Jer znaš tko si. Nisi kriva jer oni ne znaju. I jer im je neugodno. Jer naučiš voljeti sebe. Onakva kakva jesi. U hlačama. S osmijehom.”

 ??  ??
 ??  ?? Martina Šalov, aktivistic­a i fotografki­nja, pokretačic­a projekta
RADOZNALA DJECA
Doris, jedna od djevojaka iz projekta, svjedoči o situacijam­a u trgovini u kojoj radi i kaže: Simpatično mi je ono “sinko, pomozi babi”, ali najsimpati­čnija su radoznala djeca. Pitaju roditelje jesam li muško ili žensko, a oni odgovaraju: “Ššššššš, poslije, poslije”
Martina Šalov, aktivistic­a i fotografki­nja, pokretačic­a projekta RADOZNALA DJECA Doris, jedna od djevojaka iz projekta, svjedoči o situacijam­a u trgovini u kojoj radi i kaže: Simpatično mi je ono “sinko, pomozi babi”, ali najsimpati­čnija su radoznala djeca. Pitaju roditelje jesam li muško ili žensko, a oni odgovaraju: “Ššššššš, poslije, poslije”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEZAVIDNA POZICIJA Borba protiv diskrimina­cije nije gotova, nismo zdravo i tolerantno društvo
NEZAVIDNA POZICIJA Borba protiv diskrimina­cije nije gotova, nismo zdravo i tolerantno društvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia