Večernji list - Hrvatska

Ophodni brod ‘Omiš’ najbolji je brod u našoj mornarici

Uspješno prošao testiranja

- Davor Ivanković

Nakon nekoliko godina neizvjesno­sti za Hrvatsku ratnu mornaricu i njezinu Obalnu stražu nastupili su bolji dani. Kada je već izgledalo da će Mornarica naručiti još samo jedan obalno-ophodni brod, dolazi do preokreta i ministar obrane Damir Krstičević s vlasnikom Brodosplit­a Tomislavom Debeljakom potpisuje nastavak gradnje serije od četiri nova OOB-a.

Izgradnja prototipa u splitskom škveru produljila se iznad svih očekivanja, to otezanje čak je rezultiral­o i međusobnim tužbama između Brodarskog instituta i Brodosplit­a, a toj se borbi priključio i konkurent na natječaju za taj brod Adria-Mar. Ta tvrtka, naime, nije se željela pomiriti s gubitkom na natječaju, a i sada je izašla serija tekstova o njihovu uspješnom poslu, doduše iz 2005. do 2008. godine, kada su za Libiju izgradili nešto manjih šest brzih ophodnih brodova od 30-ak metara.

Referencij­a MORH-a

Takvo lobiranje, naime, ne čudi s obzirom na to da posao nastavka gradnje još četiri u seriji OOB-a vrijedi 320 milijuna kuna. Brodarski institut i Brodosplit u razmiricam­a su nakon što je Brodosplit

morao doraditi originalni projekt zagrebačko­g instituta te je povećao gabarite broda i isprojekti­rao poboljšanj­a kako bi brod dosegao planirane vrijednost­i. Naprotiv, Debeljak je osnovao i posebnu projektnu tvrtku u sastavu DIV-a, u koju je zaposlio grupu iskusnih inženjera upravo iz Brodarskog instituta.

U studenome 2018. godine novinari Večernjeg lista bili su prvi od medija na cjelodnevn­oj probnoj vožnji prototipa OOB31 Omiš, prilikom čega je isproban i pramčani automatski top na daljinsko upravljanj­e od 30 mm turskog proizvođač­a Aselsana. Svjedočili smo tada da su MORH-ovi inspektori bili iznenađeni učinkovito­sti i broda i topa. Taj Brodosplit­ov projekt imao je mnogo neprijatel­ja, i u branši i u konkurenci­ji, no sve se promijenil­o kada su MORH-ove inspekcije javno opovrgnule navode i glasine o tome kako brod ne valja.

“Brod je ispitivan po 87 programa

ispitivanj­a MORH-a s tisućama izmjerenih tehničkih parametara. Tako je provjereno ispunjenje čak 211 postavljen­ih taktičko-tehničkih zahtjeva, a uspješno je zadovoljio ili nadmašio njih 200”, naveli su u MORH-u. Dodali su da je tijekom prototipni­h ispitivanj­a u travnju i svibnju 2019. brod ispitan po šest dodatnih programa, “pritom znatno nadmašivši postavljen­e kriterije ispitivanj­a plovidbe po teškom moru”. Konkretnij­e, MORH je naručio brod koji može suvereno ploviti po moru jačine 4, a pokazalo se da Omiš plovi na moru jačine 5 i da je operativan bez uključivan­ja sustava aktivne stabilizac­ije. Uz

uključivan­je stabilizat­ora, brod plovi i na moru jačine 6.

Rat brodogradi­telja

Omiš ima potpunu nuklearno-biološko-kemijsku zaštitu, mogućnost hermetičko­g zatvaranja, a posjeduje i brodsku dekontamin­acijsku stanicu. Posjeduje i jet-gliser koji se saonicama s krme u vožnji ispušta iz broda i razvija brzinu od 40+ čvorova. Kada se mora prikrasti cilju, Omiš ispuhuje dim pod vodu.

Viceadmira­l Robert Hranj ovih je dana kazao da je Mornarica s OOB-om 31 “dobila izvanredan brod, dosad najbolji brod u HRM-u”, a ministar Krstičević potvrdio je da MORH očekuje da će nova četiri broda biti dovršena u razdoblju od rujna 2021. do rujna 2023. godine. Cijena od 80-ak milijuna kuna po primjerku jednaka je onoj iz 2015., no više vrijedi referencij­a MORH-a koja će škveru omogućiti da OOB postane izvozni proizvod koji će prodavati po znatno većoj cijeni. Kako je Hranj najavio da HRM planira u idućih 12 godina izgraditi veći ophodni brod, od oko 90 metara, očekivano u rangu višenamjen­ske korvete i koji će stajati zbog opreme i raketnog naoružanja te helikopter­a, 15 do 20 puta više od OOB-a, izgledno je da će oko njegove gradnje krenuti novi “rat” između hrvatskih brodogradi­telja.

Viceadmira­l Hranj najavio je da HRM planira u idućih 12 godina izgraditi veći ophodni brod, dugačak oko 90 metara

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BORIS ŠČITAR ?? BROD je ispitivan po 87 programa ispitivanj­a MORH-a s tisućama izmjerenih tehničkih parametara. MORH-ovi inspektori bili su iznenađeni učinkovito­šću i broda i topa
FOTO BORIS ŠČITAR BROD je ispitivan po 87 programa ispitivanj­a MORH-a s tisućama izmjerenih tehničkih parametara. MORH-ovi inspektori bili su iznenađeni učinkovito­šću i broda i topa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia