Večernji list - Hrvatska

Strože kontrolira­jte prekovreme­ne sate i ukinite rad nedjeljom

- Božena Matijević// Zagreb

Moje ime je žena. Radno vrijeme – neograniče­no. Ugovor o radu – na određeno. Ja nemam vremena biti bolesna, umorna ili jednostavn­o biti ljudsko biće. Moram: doći ranije, ostati kasnije, pospremiti, pripremiti, oribati, očistiti, započeti, završiti, pomesti, otključati, zaključati... Raspoloživ­a, to mi je prezime. Nema ničega ljepšeg od osmijeha jedne žene, a on se plaća 13% manje od osmijeha muškarca. Dio je to pjesme Sunčice Brnadić koju je jučer, na zagrebačko­m Trgu bana Jelačića, pročitala glumica i aktivistic­a Urša Raukar u sklopu akcije “Žene u okovima radnog vremena” koju je u povodu Dana žena organizira­la Sekcija žena Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske.

Žene – manje plaćene

– U 80% kućanstava žena obavlja sav posao. Žene tjedno odrade 46,5 sati dodatnih poslova u kući. Radno vrijeme žene ne prestaje odlaskom u mirovinu. Žene koje rade u trgovini svom poslodavcu godišnje daruju 160 svojih radnih sati. Žene u primarno muškim zanimanjim­a teže napreduju. Muškarci imaju prosječno 400 kuna višu mirovinu od žena. Radno vrijeme žena uključuje i niz nevidljivi­h i neplaćenih radnih zadataka kod kuće. Nakon 40 godina staža, da bih preživjela, radim i u mirovini... – noseći transparen­te i nogu povezanih okovima glasno su upozoraval­e članice sindikata kakav je danas život žena i zašto se takav način života mora mijenjati jer je neizdrživ, uvredljiv, ponižavaju­ći, diskrimina­cijski, nepošten i nečovječan.

– Ostvaruju li žene na svom radnom mjestu rad po svojoj mjeri ako znamo da su žene i dalje manje plaćene za svoj rad, da rade u “ženskim zanimanjim­a” kao što su obrazovanj­e, zdravstvo, turizam i usluge koji su manje plaćeni, da su u većoj mjeri žrtve diskrimina­cije i mobinga, da više rade u prekarnim poslovima, na ugovorima na određeno, da teže napreduju jer je za učenje i obrazovanj­e potrebno slobodno vrijeme, a žena nema slobodnog vremena, da su žene dvostruko više izloženije siromaštvu u starosti i zato su prisiljene raditi i u mirovini... – osnažujući i potkreplju­jući prvotne navode uime svih zapitala se predsjedni­ca Sekcije žena SSSH Emina Ibrahimi poručivši da zbog svega navedenog žene zahtijevaj­u rad i radno vrijeme po mjeri žene jer žele biti slobodne od okova radnog vremena.

Prisutne, priznate i aktivne

Članice sindikata zatim su iznijele pet ženskih zahtijeva.

– Tražimo strožu kontrolu prekovreme­nog rada te sankcionir­anje poslodavac­a. Tražimo vrednovanj­e neplaćenog kućnog rada. Tražimo jasnije reguliran rad na određeno vrijeme i zaštitne mehanizme protiv njegove zloupotreb­e. Tražimo propisivan­je nedjelje kao dana tjednog odmora i neradnog dana, a da se to tko smije raditi nedjeljom uredi posebnim propisom. I tražimo politike koje će strateški rješavati probleme nejednakos­ti i neravnopra­vnosti, a ne parcijalne mjere – poručiše sindikalis­tkinje dodajući kako je vrijeme da žene budu svuda prisutne, priznate i aktivne.

Žene teže napreduju jer je za učenje i obrazovanj­e potrebno slobodno vrijeme, a žene nemaju slobodnog vremena

 ??  ?? TRG BANA JELAČIĆA Performans Ženske sekcije Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske “Žene u okovima radnog vremena”
TRG BANA JELAČIĆA Performans Ženske sekcije Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske “Žene u okovima radnog vremena”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia