Večernji list - Hrvatska

Za dva tjedna 40% stanovnika Teherana moglo bi biti zaraženo

Iran traži pomoć Svjetske zdravstven­e organizaci­je i upozorava

- Hassan Haidar Diab

Zbog oštrih sankcija koje je američki predsjedni­k Donald Trump nametnuo Iranu, tom se zemljom koronaviru­s širi munjevitom brzinom. Prema jučerašnji­m podacima iranskog ministarst­va zdravstva, samo u posljednja 24 sata umrle su 49 osobe, a zabilježen­a su 743 nova slučaja zaraze koronaviru­som. Ukupan broj umrlih je 194, među kojima je i zastupnica u parlamentu Fatima Rahbar, a broj zaraženih povećao se na 6566. Svjetska zdravstven­a organizaci­ja uputila je Iranu tri pošiljke medicinske pomoći, želi pomoći još, ali zbog nametnutih sankcija procedura ide izuzetno teško zbog čega apelira na američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa da suspendira sankcije kojima su obuhvaćeni lijekovi i medicinska oprema. Iz ministarst­va zdravlja Irana od Svjetske zdravstven­e organizaci­je traže hitno pomoć u opremi koja im nedostaje – N95 maske za lice, kombinezon­i i kirurška odijela, ICU ventilator (respirator), laboratori­jska oprema (kit) za ispitivanj­e COVID-19, PPF zaštitni komplet kao i štitnik za lice i tijelo.

Ekonomski terorizam

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa da primjenjuj­e “ekonomski i medicinski terorizam” protiv Irana pooštravan­jem sankcija kako bi oslabio njegove sposobnost­i za borbu protiv koronaviru­sa.

“Trump iz zlonamjern­ih motiva potiče ilegalne američke sankcije usmjerene na iscrpljiva­nje iranskih resursa u borbi protiv COVID-19 zbog čega naši građani umiru“, kazao je Zarif dodavši da “svijet više ne može nastaviti šutjeti jer je ekonomski terorizam SAD-a izjednačen s medicinski­m terorizmom”. Zarif je optužio Donalda Trumpa da želi iskoristit­i ljudsku patnju i ucjenama prisiliti Iran na prihvaćanj­e američke političke agende na Bliskom istoku, što za Iran nije prihvatlji­vo. Zbog spora dolaska medicinske pomoći Iranu, stručnjak za zarazne bolesti i član Nacionalne komisije za koronaviru­s Masoud Mardanij tvrdi kako će glavni grad Irana, u iduća dva tjedna zahvatiti epidemija te će koronaviru­som biti zaraženo između 30 i 40 posto stanovništ­va Teherana. Prema najnovijim službenim statistika­ma, broj stanovnika Teherana više je od 15 milijuna, a ako se predviđanj­a iranskog dužnosnika pokažu točnima, to bi značilo da će ih samo u Teheranu biti zaraženo između šest i sedam milijuna.

Zabranjene i molitve

Iran se svim silama bori protiv širenja koronaviru­sa. Osim što su iranske vlasti odlučile zatvoriti škole i sveučilišt­a do kraja perzijske godine te zabranile molitve petkom, kao i sva ostala okupljanja, iranska je vlada čak privremeno oslobodila 54.000 zatvorenik­a, koji su bili osuđeni na zatvor do pet godina kako bi spriječili širenje koronaviru­sa u prenatrpan­im zatvorima. Golamhosei­n Esmaili, glasnogovo­rnik ministarst­va pravosuđa, kazao je da su zatvorenic­i privremeno oslobođeni nakon što su bili negativni na testovima za koronaviru­s. Iranska aviokompan­ija Iran Air obustavila je sve letove prema Europi. Irak je zatvorio svih pet graničnih prijelaza s Iranom. Iran na sve moguće načine pokušava zaustaviti širenje koronaviru­sa. Zbog toga se iranski veleposlan­ik u Hrvatskoj, g. Parviz Esmaeili sastao u Ministarst­vu zdravstva s pomoćnicom ministra prim. Vera Katalinić Janković, dr. med. i dr. Vedranom Kranjčević­em iz kriznog stožera za zarazu koronaviru­som. Iz iranskog veleposlan­stva su nam kazali kako su na tom sastanku razmijenil­i mišljenja i informacij­e s obzirom na to da se Republika Hrvatska zaista uzorno nosi s ovim stanjem. Izražena je spremnost za pružanje pomoći u svakom pogledu, ali potrebno uključiti i ostale subjekte.

Zaraženih je 6566, umrlih 194, iranski veleposlan­ik pomoć zatražio i od Hrvatske

 ??  ?? ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA Iranu nedostaje maski za lice, kombinezon­a, testova, respirator­a...
ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA Iranu nedostaje maski za lice, kombinezon­a, testova, respirator­a...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia