Večernji list - Hrvatska

Digitaliza­cija mirovinsko­g sustava za 166 milijuna kuna

-

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osigurao je preko Europskog socijalnog fonda 166 milijuna kuna koje će iskoristit­i za informatiz­aciju mirovinsko­g sustava i uvođenje modernih informatič­kih tehnologij­a koje će se koristiti kod primjene novih elektronič­kih usluga. Projekt u ponedjelja­k predstavlj­aju ministar rada i mirovinsko­ga sustava Josip Aladrović te ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, a njegova je provedba predviđena do kraja 2023 godine. Glavnina sredstava, 85 posto, dolazi iz EU fonda, a 15 posto iz hrvatskog proračuna.

HZMO je jedan od najvećih javnih sustava u zemlji koji kontinuira­no prati približno 1,5 milijuna radnika koji plaćaju socijalna osiguranja, više od 1,2 milijuna umirovljen­ika te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu (za više od 300 tisuća djece), pa mu je, navode, oslanjanje na informacij­sko-komunikaci­jsku tehnologij­u (ICT) nužnost.

– Nova IT rješenja, koja će se dijelom temeljiti i na primjeni umjetne inteligenc­ije, omogućit će korisnicim­a e-komunikaci­ju s HZMO-om za veći dio usluga bez potrebe fizičkog dolaska na šaltere, a konsolidac­ija poslovanja nakon završetka projekta omogućit će proaktivni­ji pristup prema korisnicim­a te dostupnost usluga neovisno o radnom vremenu – navodi ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

Završetkom projekta očekuje se povezivanj­e i razmjena podataka s drugim tijelima javne uprave i inozemnim nositeljim­a osiguranja, lakše i brže ostvarivan­je prava i komunikaci­ja s korisnicim­a putem novih i unaprijeđe­nih e-usluga, digitaliza­cija procesa i dokumentac­ije, baziranje organizaci­je na centrima kompetenci­ja neovisnima o geografsko­j lokaciji, unapređenj­e upravljanj­a i transparen­tnost, maksimizac­ija ICT-a kao glavnog alata transforma­cije, koji uklanja fizička ograničenj­a, ubrzava i pojeftinju­je uslugu.

 ??  ?? IVAN SERDAR ravnatelj HZMO-a
IVAN SERDAR ravnatelj HZMO-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia