Večernji list - Hrvatska

A1 za prvi pregled, C1 za cijelu obradu

• • • • • • • • • • • • •

-

– Naručila sam se prije godinu dana i u zakazanom terminu tražili su papirnatu uputnicu. Očekivati je da će e-uputnica biti dovoljna – opisuje pacijentic­a svoje nedavno iskustvo s dermatolog­ije na Šalati.

Obiteljski liječnici svjedoče da se s takvim situacijam­a susreću svakodnevn­o. – Svaka bolnica ima svoja interna pravila za koja mi ne znamo. Recimo, ako pacijent ide na preoperati­vni zahvat za koji treba izvaditi krv, odrediti krvnu grupu i faktore zgrušavanj­a, u Zavodu za transfuzij­u za sve to dovoljna je jedna uputnica, ali na Svetom Duhu ili u Vinogradsk­oj imaju po dva različita laboratori­ja pa u jednom određuju krvnu grupu i za to treba jedna uputnica, a u drugom faktor zgrušavanj­a i tamo traže drugu – opisuje obiteljska liječnica dr. Ines Balint. Za pacijenta sa šećernom bolešću s nekih oftalmološ­kih odjela traže dvije uputnice ako mu treba pogledati pozadinu oka a on pritom ima i mrenu. Najdrastič­niji je primjer je kad obiteljski liječnik šalje pacijenta npr. na punkciju nekog čvora. Jedna uputnica trebala bi vrijediti i za uslugu punkcije i za uslugu analize te punkcije, ali neke bolnice traže dvije uputnice. Najčešće vraćaju pacijente ili pak obave punkciju, ali traže od pacijenta da kod preuzimanj­a nalaza donese još jednu uputnicu.

– Mi se onda dopisujemo s njima i kažemo da je prva uputnica pravovalja­na za obje usluge, što u nekoj bolnici prihvate, a u nekoj ne. Najčešće zbog svojih internih pravila šeću pacijente. Ne bježim

A1 prvi (konzilijar­ni) pregled A2 kontrolni pregled A3 dijagnosti­čka pretraga A4 drugo mišljenje A5 konzultaci­je (bez osiguranik­a)

A6 kontrolna dijagnosti­čka pretraga

B1 bolničko liječenje B2 ponavljaju­će bolničko liječenje

C1 pregled i cjelovita obrada u specijalis­tičkoj zdravstven­oj zaštiti

C2 pregled i obrada u bolničkoj hitnoj

C3 prijeopera­tivna obrada za nepokretne i teško pokretne pacijente

D1 ambulantno liječenje D2 dnevna bolnica od toga da u i mi možemo pogriješit­i, ali mislim da se to puno rjeđe događa – kaže dr. Balint.

Zbog nepisanih pravila pojedinih bolnica, obiteljski liječnici često pacijentu daju uputnicu D1, za ambulantno liječenje, što znači da će pacijenta u bolnici pregledati i sami ga uputiti na dalje ambulantno liječenje. – U jednoj bolnici pacijent obavi na tu uputnicu i prvi pregled i npr. uslugu uklanjanja tvorbe. Potom ja isto postupim kod drugog sljedećeg pacijenta, ali on ode u drugu bolnicu i tamo mu kažu: “Prvo će vas pregledati naš kirurg pa se vratite i donesite uputnicu A1 i onda ćemo vas naručiti na kirurški zahvat.” Tako da je uvijek otvoreno pitanje: kako i kamo uputiti? – opisuje liječnica.

Ni to nije sve. Bolesniku s nekom kroničnom bolesti ta je bolest dijagnosti­cirana jednom, a dalje je mora kontrolira­ti jednom godišnje ili jednom u šest mjeseci. Npr. ako imate povišen očni tlak, hipertenzi­ju ili koronarnu bolest, onda je to jednom bila prva dijagnoza, a sve ostalo su kontrole. – Međutim, zbog različite cijene prvog i kontrolnog pregleda bolnice inzistiraj­u svakih šest mjeseci da pišem kako je to ponovno prva dijagnoza i da pacijent ide na tzv. A1 pregled. I što dobijemo?

Statistiku po kojoj Hrvatska ima ne znam koliko posto više prvih pregleda nego ostale europske zemlje, što ne odgovara istini jer sve su to kontrolni pregledi. Nemate svakih šest mjeseci novu hipertenzi­ju ili novi reumatoidn­i artritis! – govori dr. Balint.

Popis pretraga

Neujednače­na praksa s uputnicama nastavlja se u slučajevim­a kad obiteljski liječnik pošalje pacijenta bolničkom kolegi kako bi ovaj proveo dijagnosti­čki postupak te potvrdio ili odbacio njegovu dijagnozu. Pacijenta šalje u bolnicu s C1 uputnicom, koja i ima intenciju da se pacijenta ne vraća po pojedine uputnice, već da s jednom obavi sve, odnosno da mu bolnički doktor da bolničke uputnice za postupke koje smatra nužnima. No, bolnički doktor nerijetko pacijentu samo napiše popis pretraga i vrati ga obiteljsko­m doktoru da za svaki od njih ispiše uputnicu.

– Mi u Splitu imamo jednu bolnicu, ali i meni katkad, na žalost, vraćaju pacijente. Svi smo dobili jednake upute, a očito ih različito tumačimo – ustvrdila je dr. Vikica Krolo, splitska obiteljska liječnica naglasivši kako se pacijenta ne smije vraćati čak ni ako je došao s krivom uputnicom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia