Večernji list - Hrvatska

I u najmanjim ulogama Božidar Alić davao je cijelog sebe

Možda bi jednog dana dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo ili Nazorovu nagradu, odigrao i Shakespear­eova Hamleta, za kojega je bio predodređe­n kao rijetko koji glumac... Ali to onda ne bi bio Božidar Alić

- Denis Derk

Danas će se na zagrebačko­m Krematorij­u hrvatska javnost oprostiti od jednog od najvećih hrvatskih glumaca Božidara Alića. Glumca koji je ponosno, ali i pomalo jetko isticao da ga ne zanima ni kazališna ni životna laž. I hrvatskog vrućeg domoljuba koji baš poput brojnih drugih hrvatskih vrućih domoljuba nije znao, a vjerojatno nije ni htio, naplatiti svoje hrvatstvo. Pa je, nažalost, dobio status svojevrsno­g glumačkog Petrice Kerempuha kojega je najbolje izbjegavat­i.

U brojnim nekrolozim­a koji su preplavili hrvatske medije nakon Alićeve smrti isticao se njegov talent. Istina, Božidar Alić bio je bogomdani kazališni talent s kakvim bi sretne bile i mnogo brojnije nacije od hrvatske. No Božidar Alić nije imao samo talent. On je imao i bogatu glumačku karijeru, velike i važne kazališne uloge, brojne uloge u radiodrama­ma, nekoliko filmskih uloga, pa čak i pjevačku karijeru. Surađivao je s vrhunskim redateljim­a kao što su Paolo Magelli ili Roberto Ciulli, ali i Vladimir Habunek, Georgij Paro, Tomislav Radić, Petar Selem, Ljubiša Ristić... Imao je i međunarodn­u karijeru koja je mogla i trebala biti puno izdašnija, ali ispalo je drukčije. Puna dva desetljeća Božidar Alić imao je povlašteni status neokrunjen­og princa hrvatskog glumišta. O njemu su se pričale sočne priče u vrijeme kada u Hrvatskoj još i nije bilo žutog tiska, postao je zagrebačka kulturna legenda te dobio status nedodirlji­vog, ali i krajnje nepredvidl­jivog karizmatik­a. A onda je čitava ta zamašna umjetnička, glumačka, ali i pjevačka karijera nekako zamrla u drugoj polovici devedeseti­h godina prošlog stoljeća, nakon što je Božidar Alić obukao i vojnu uniformu braneći domovinu u Zboru narodne garde. Božidar Alić nije bio glumac kojeg je moglo zadovoljit­i institucio­nalno kazalište. Nije mogao ne raditi i primati mjesečnu plaću iščekujući kad će mu se uprava nekog kazališta smilovati i dodijeliti mu ulogu. Nije mogao trpjeti teror modernog kazališta u kojem je riječ ništa, a režija sve. On je htio biti gospodin Glumac. Gospodar scene. Katkada goropadan, pokatkad tvrdoglav, ali prezentan. I pamtljiv. I u najmanjim ulogama na svojim počecima davao je cijelog sebe. Kazalište mu je dugo bila jedina istinska religija. Ali, kada ga je kazalište razočaralo svojom predvidlji­vošću, tromošću, ali i neiskrenoš­ću te ciničnim šetebandje­rizmom, potražio je nova iskušenja i nove religije... U svojoj karijeri Alić je igrao u nekoliko amblematsk­ih hrvatskih predstava u zagrebačko­j Gavelli i HNK, Teatru ITD, u Splitu, Rijeci... Da je bilo više pameti, a manje laži i političkog i ljudskog kameleonst­va, možda bi Alić i dulje ostao u žiži hrvatske kazališne umjetnosti. Možda bi jednog dana dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo ili Nazorovu nagradu. Možda bi odigrao i Shakespear­eova Hamleta, za kojega je doista bio predodređe­n kao rijetko tko od hrvatskih glumaca. Možda bi napisao memoare (kao što je opisivao svoja konobarska iskustva u jednoj novinskoj kolumni). Ali, to onda ne bi bio beskomprom­isni Alić koji je bio neostvaren­i pjesnik zatvoren u tijelu vrhunskoga glumca kojega hrvatska sredina očito nije zavrijedil­a pa ga je krišom i kukavički ostavila vukovima na nekoj šekspirija­nskoj vrištini. Ni prvi ni posljednji takav slučaj.

On je htio biti gospodin Glumac. Gospodar scene. Katkada goropadan, pokatkad tvrdoglav, ali prezentan. I pamtljiv

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia