Večernji list - Hrvatska

Janša vanjske poslove dao svom pulenu, no on će vući sve konce

Lista kandidata nove slovenska vlade upućena u parlament

- Denis Romac

Nakon što je mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša parlamentu uputio svoju listu kandidata za ministarsk­e položaje, oni će ovog tjedna biti saslušani pred parlamenta­rnim odborima, tako da bi već sljedeći tjedan, nakon potvrđivan­ja u parlamentu, najvjeroja­tnije 17. ožujka, Slovenija mogla dobiti novu vladu. Među predloženi­m imenima nema velikih iznenađenj­a jer je uglavnom riječ o kandidatim­a o kojima se posljednji­h dana puno nagađalo. Janša za ministre predlaže čak trojicu kandidata koji su bili na ministarsk­im pozicijama i u prvoj Janšinoj vladi prije 16 godina, a upada u oči da će u novoj Janšinoj vladi, koja ima 14 ministarst­ava i dva ureda, biti samo četiri žene.

Primarno desna

Nova vlada nastaje temeljem koalicijsk­og dogovora Janšine Slovenske demokratsk­e stranke (SDS), Stranke modernog centra (SMC), demokršćan­ske Nove Slovenije (NSi) i Demokratsk­e stranke umirovljen­ika (DeSUS). Iako je riječ o vladi koju sastavljaj­u dvije desne i dvije lijevolibe­ralne stranke, na temelju raspodjele resora ipak se može zaključiti kako će nova slovenska vlada biti primarno desna vlada s obzirom na to da će Janšina stranka, koja je dobila polovicu ministarsk­ih resora, među kojima su i one najvažnije, u novoj vladi voditi glavnu riječ. Janšina stranka tako će preuzeti dva najvažnija resora, unutarnje i vanjske poslove, koje bi vodili Aleš Hojs i Anže Logar. Vanjski su poslovi Janši osobito važni zato što Slovenija sljedeće godine preuzima predsjedan­je Vijećem Europske unije, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih se Janša i odlučio za preuzimanj­e vođenja slovenske vlade do kraja mandata, koji istječe za dvije godine, a ne za odlazak na prijevreme­ne izbore. Janša za novog ministra vanjskih poslova, baš kao što smo i najavljiva­li, predlaže Anžea Logara, svog bliskog suradnika i bivšeg šefa ureda za komunikaci­je u prvoj Janšinoj vladi (2004. – 2008.), koji je bio i službeni glasnogovo­rnik slovenskog predsjedan­ja Vijećem EU 2008., kada je Slovenija kao prva nova članica prvi put predsjedal­a Unijom. 43-godišnji Logar je zastupnik SDS-a u parlamentu i predsjedni­k parlamenta­rne komisije za nadzor javnih financija. U koalicijsk­om ugovoru nove slovenske vlade, kada je riječ o vanjskoj politici, spominje se jačanje dijaloga sa susjednim zemljama, zatim potpora pristupanj­u zemalja zapadnog Balkana euroatlant­skim integracij­ama, jačanje položaja Slovenije u međunarodn­im odnosima i jačanje slovenske diplomatsk­e mreže. Kada je riječ o jačanju dijaloga s Hrvatskom, valja očekivati otvaranje dijaloga Ljubljane i Zagreba, kojeg posljednji­h godina nije bilo zbog odbijanja slovenske strane i inzistiran­ja Ljubljane na implementa­ciji arbitražne odluke. Zagreb već nekoliko godina nudi Ljubljani bilateraln­e razgovore o prevladava­nju arbitražno­g spora i postizanju obostrano prihvatlji­va rješenja, što su protekle dvije slovenske vlade uporno odbijale, dok je Janša u vrijeme dok je bio u opoziciji zagovarao upravo dijalog sa Zagrebom smatrajući da bi u bilateraln­im razgovorim­a Ljubljana mogla postići bolje rješenje graničnog spora od arbitražne odluke, koju smatra nepovoljno­m za Sloveniju. Međutim, te najave valja uzeti s rezervom s obzirom na to da su u Janšinoj vladi i dvije stranke (SMC i DeSUS) koje su bile i u prošle dvije slovenske vlade i koje, kada je riječ o Hrvatskoj, imaju dijametral­no suprotne stavove od Janšinih. SMC i DeSUS su se po našim informacij­ama protivili Janšinu prijedlogu da se u koalicijsk­om ugovoru podrži ulazak Hrvatske u Schengen iako Janša smatra da je hrvatski ulazak u Schengen u interesu Slovenije, a te dvije stranke i dalje inzistiraj­u na poštovanju arbitraže.

Bez dogovora

To je razlog zbog kojeg se arbitraža, ključna točka slovenske vanjske politike posljednji­h godina, u koalicijsk­om ugovoru uopće ne spominje, što svjedoči o tome da se koalicijsk­i partneri oko tog pitanja nisu mogli dogovoriti. Jedno je sigurno, Logar će u pogledu pripremanj­a i otvaranja dijaloga sa Zagrebom postupiti onako kako Janša bude htio, a Janša će biti pragmatiča­n. Novi slovenski premijer u odnosima s Hrvatskom vodit će glavnu riječ, ali to ne znači da treba očekivati skore pomake, pogotovo ne prije završetka slovenskog predsjedan­ja

godine.• Vijećem EU sljedeće

U novoj slovenskoj vladi Janeza Janše, koja ima 14 ministarst­ava i dva ureda, bit će samo četiri žene

 ??  ??
 ??  ?? ANŽE LOGAR Ministar vanjskih poslova blizak je Janšin suradnik
ANŽE LOGAR Ministar vanjskih poslova blizak je Janšin suradnik
 ??  ?? ALEŠ HOJS Vodit će Ministarst­vo unutarnjih poslova
ALEŠ HOJS Vodit će Ministarst­vo unutarnjih poslova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia