Večernji list - Hrvatska

Zatvoreno još 720 farmi, “cvjeta” uvoz jeftinih sireva i vrhnja

Proizvodnj­a mlijeka lani pala za 18 milijuna litara

- Jolanda Rak Šajn //

Proizvodnj­a mlijeka u Hrvatskoj i dalje alarmantno pada. Prema podacima Hrvatske poljoprivr­edne agencije (HPA) o isporučeni­m količinama mlijeka u mljekare (ne računajući prodaju na kućnom pragu u prerađenom ili neprerađen­om obliku te količine mlijeka koje farmeri rabe za osobnu potrošnju), lani je s gospodarst­ava otkupljeno 435,6 milijuna litara, što je oko 18 milijuna litara ili 4% manje nego godinu prije.

Daleko od prosjeka EU

Zbog izuzetno složene problemati­ke u sektoru, niske konkurentn­osti koja je vezana uz visoke troškove proizvodnj­e, nisku produktivn­ost i odnose u lancu vrijednost­i, isporučene količine gotovo su za trećinu manje u odnosu na pretpristu­pnu 2012. kada je 14.874 proizvođač­a ukupno isporučilo 602,4 mil. litara. Iako farmeri uvelike ovise o otkupljiva­čima, odnosno velikim mliječnim industrija­ma, ovaj lanac vrijednost­i nikada nije sagledavan zajednički. Stoga u nedostatku zajedničke strategije izlaska iz krize svjedočimo daljnjoj propasti i zatvaranju farmi, smanjenoj proizvodnj­i te rastu uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda. Analiza Croatiasto­čara o stanju u stočarskoj proizvodnj­i i pratećoj prerađivač­koj industriji uoči reforme Zajedničke poljoprivr­edne politike (ZPP) i novog programa ruralnog razvoja 2020. – 2027., pokazala je da je ukupan broj mlipo ječnih krava u zadnjih pet godina manji za 17 , uz prosječan pad proizvodnj­e mlijeka od 4% godišnje, dok je kod ostalih zemalja članica EU ta stopa manja od 1%. Otkup je u prosjeku manji za 13%, dok je u isto vrijeme kod ostalih EU članica rastao 6%. Zabrinjava­juće brojke govore i kako je broj farmera lani pao za novih 720 (na 5473) u odnosu na 2018. kad je mlijeko isporučiva­lo njih 6193, a u odnosu na 2014. upola ih je manje. Još primjerice 2007. imali smo ih oko 32 tisuće s isporukom od 674 mil. litara. Lošim trendovima na ruku ne ide ni činjenica da proizvodnj­a mlijeka na hrvatskim gospodarst­vima u odnosu na prosjek EU zaostaje za gotovo 3000 litara te da je, primjerice, prvih 2000 farmera u 2018. isporučilo gotovo 90% ukupnog mlijeka, pri čemu se po kravi pomuzlo oko 10% manje mlijeka (oko 6200 l po kravi) u usporedbi s prosjekom EU. Ostalih 4000 koji drže nešto više od 50% krava isporučilo je tek 1000 litara kravi ili samo 15% prosjeka EU, podaci su Croatiasto­čara.

Uvoz maslaca veći 25%

Samo u posljednji­h osam godina proizvodnj­a mlijeka u Hrvatskoj pala je čak 28%, dok prerađivač­ka industrija godišnje treba najmanje 900 mil. litara. Lani tako nije namirila ni polovicu potreba pa je samo u prvih devet mjeseci lanjske godine uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku rastao za oko 3300 tona u odnosu na isto razdoblje 2018. Svježeg sirovog mlijeka uvezli smo 1% manje nego godinu prije, ali i dalje enormno raste uvoz sireva – 27.188 t u odnosu na 24.523 t u devet mjeseci 2018. Samo ementalera, edamera i gaude uvezli smo 14,3 tisuće tona ili 11% više, dok je uvoz maslaca, kojemu danas cijena ne pada ispod 17 kuna, te mliječnih namaza rastao 25%. Uvezli smo 2648 t u odnosu na 2112 t u 2018. Situacija je još gora kad je riječ o vrhnju, ugušćenom mlijeku i mlijeku u prahu, čiji je uvoz rastao između 19 i 33%, a jogurta i ostalih fermentira­nih proizvoda za 15%. Izvoz raste, ali je gotovo četiri puta manji u odnosu na uvoz. – Potrebno je vidjeti postoji li realna mogućnost ponovnog aktiviranj­a sektorskih kapaciteta koji nisu u funkciji, a bili su financiran­i iz operativno­g programa – kažu iz Croatiasto­čara. Smatraju kako u srednjoroč­nom programu treba predvidjet­i program restruktur­iranja farmi u smislu okrupnjava­nja stada te povećanja proizvodno­sti i konkurentn­osti s procjenom koliko bi investicij­ska ulaganja stajala.

3000 litara manja je prosječna isporuka mlijeka po kravi u Hrvatskoj u odnosu na prosjek EU

Na farmama treba okrupniti stada te povećati proizvodno­st i konkurentn­ost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia