Večernji list - Hrvatska

“Zeleni život vege mama” vodič je za zdravu prehranu

Knjiga nudi informacij­e o biljnoj prehrani i savjete za sve dobne skupine, a uz primjere jelovnika, tu su brza zdrava jela, jela za alergičare, za putovanja te tradiciona­lna jela

- Snježana Črnjević

Brojna istraživan­ja potvrđuju da se nezdravo hranimo i da takav način prehrane djeluje na naše zdravlje. I upravo je želja da pomognu svima koji žele zdravo jesti bila poticaj i razlog da Ivana Šimić i Iva Janeš zajednički napišu knjigu “Zeleni život vege mama”, koja je nedavno i predstavlj­ena. Kažu, susretale su se s mnogo pogrešnih navoda i zastarjeli­h mišljenja i stoga su na jedno mjesto sakupile istinite, provjerene i relevantne informacij­e o biljnoj prehrani. U njihovoj su knjizi savjeti za prehranu svih dobnih skupina.

Ivana, magistrica nutricioni­zma, i Iva, magistrica ekonomije, prvi put susrele su se 2015. na jednoj radionici. Iva je tada već osnovala Facebook grupu “Zeleni život vege mama” u kojoj je danas više od 4300 članova. I svi su se prio ključili grupi u potrazi za točnim informacij­ama i iskustvima o zdravoj prehrani.

– Iva me nakon te radionice povremeno tagirala u grupi da napišem neki stručni odgovor. U jednom trenutku pitala me zašto ne napišem knjigu, na što sam joj odgovorila: “A zašto ti ne napišeš kuharicu?” To je bio početak, a nakon četiri godine imamo tu kombinacij­u u rukama – otkriva nam Ivana Šimić i dodaje kako je na putu do objave knjige bilo pravih porođajnih muka. Knjiga je većim dijelom financiran­a sredstvima prikupljen­ima kroz vrlo uspješnu crowdfundi­ng kampanju, a zbog pogrešno unesenog dokumenta imale su problem kako doći do novca. “Usporila” ih je i trudnoća i rođenje sina grafičke urednice, no sretne su jer su cijelo vrijeme imale podršku okoline, suradnika i svojih obitelji.

Kad ih pitate, prvo će reći kako “Zeleni život vege mama” nije klasična kuharica već vodič za edukaciju o zdravoj biljnoj prehrani za buduće majke, trudnice, dojilje, bebe i djecu, a obuhvaća svakodnevn­i život cijele obitelji. U knjizi ćete pronaći primjere jelovnika, ali i što se sve možete pripremiti s jednom namirnicom. Autorice nude i informacij­e o domaćim super namirnicam­a, od kojih su neke s vremenom pale u zaborav. Kreirale su brza zdrava jela, jela za alergičare, za putovanja, tradiciona­lna jela na biljni način. Nude i informacij­e načinima obrade i skladišten­ju namirnica, a tu je i školica zamjene za jaja i izradu biljnog sira. – Naš priručnik jedinstven je i zbog načina na koji su predstavlj­ene informacij­e. One nisu dosadne i komplicira­ne, svaka je namirnica objašnjena jednostavn­im rječnikom i one same govore o sebi. Tako nam se predstavlj­a miss Heljda, super junak Batat, snažni Kelj, čistačica Tikvica. Detaljno su obrađeni alergeni, intoleranc­ije, no i svi makro i mikronutri­jenti. Priručnik nije namijenjen samo roditeljim­a, nego i djeci kojoj će ilustracij­e biti jako zabavne, što su potvrdila i naša djeca i njihovi prijatelji. I to je prilika da uče o namirnicam­a i njihovu pravilnom kombiniran­ju – objašnjava Iva Janeš. Knjiga se može nabaviti preko FB-a, a bit će i u slobodnoj prodaji. Dio će biti doniran pedijatrim­a, stručnim osobama obrazovnih institucij­a i ministarst­vima.

Ilustracij­e su zabavne i djeci, potvrdila su to naša djeca i njihovi prijatelji, kaže Iva Janeš

 ??  ?? OD FACEBOOKA DO KNJIGE
Slučajan susret spojio je autorice priručnika (gore) kojim ukazuju na potrebu zdrave prehrane, posebno djece, jer rano djetinjstv­o ključno je za uspostavlj­ane prehramben­ih navika, što pokazuje i maleni Leni (lijevo)
OD FACEBOOKA DO KNJIGE Slučajan susret spojio je autorice priručnika (gore) kojim ukazuju na potrebu zdrave prehrane, posebno djece, jer rano djetinjstv­o ključno je za uspostavlj­ane prehramben­ih navika, što pokazuje i maleni Leni (lijevo)
 ??  ??
 ??  ?? S PROMOCIJE Ivana Šimić (lijevo) i Iva Janeš (desno) na nedavno održanoj promociji knjige
S PROMOCIJE Ivana Šimić (lijevo) i Iva Janeš (desno) na nedavno održanoj promociji knjige
 ??  ?? JUHA BIJELOG ZECA Zdrava, od celera i bijelog graha, ugodna i oku
JUHA BIJELOG ZECA Zdrava, od celera i bijelog graha, ugodna i oku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia