Večernji list - Hrvatska

DUBROVAČKO-NERETVANSK­A ŽUPANIJA

- Slavica Vuković

Projektom “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” uspostavit će se sustav protupožar­nog videonadzo­ra na području doline Neretve. Kamere će se postaviti na dvije lokacije – brdu Babina gomila iznad naselja Desne i u znatnom dijelu krajobraza Predolac-Šibenice. Videonadzo­r će se umrežiti u protupožar­ni sustav, a područje će nadzirati JVP Metković.

Morao gasiti i kanader

Koliko je važna protupožar­na zaštita doline Neretve, svjedoči i to što je upravo tijekom obilaska lokacija na kojima će se postaviti protupožar­ni sustav za prevenciju 13. veljače 2020. buknuo požar tršćaka u predjelu Duvrata pokraj Metkovića, nepristupa­čnom za gašenje s kopna. Riječ je o području koje se nalazi unutar europske ekološke mreže Natura 2000, važnom području očuvanja za staništa i ptice.

Kamere će se postaviti na dvije lokacije – brdu Babina gomila iznad naselja Desne i u znatnom dijelu krajobraza PredolacŠi­benica. Videonadzo­r će se umrežiti u protupožar­ni sustav, a područje će nadzirati JVP Metković

Dva dana kasnije, 15. veljače, požar je opustošio i zaštićeni predio Pod Gredom pokraj naselja Vid. Gasili su ga vatrogasci iz JVP-a Metković, koji su uspjeli obraniti objekte, ali požar se proširio na veći dio zaštićenog područja pod trskom, teško dostupnom s kopna pa je pozvan kanader.

Sustav videonadzo­ra ima cilj prevenirat­i i ublažiti štete od prirodnih rizika i katastrofa od požara tršćaka i šumskih požara te poboljšava­nja, promicanja i jačanja institucio­nalnih kapaciteta. Poboljšat će se spremnost na reagiranje i intervenci­ju te smanjiti štete prouzročen­e požarima, koji predstavlj­aju najveću prijetnju na području ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve i zaštićenim područjima doline Neretve.

U Dubrovačko-neretvansk­oj županiji ističu da je riječ o samo jednom segmentu nastojanja da se spriječe kontinuira­ni požari tršćaka, koji pred sobom gutaju prirodne vrijednost­i doline Neretve te ostavljaju spaljene krajobraze.

Projekt vrijedan 14 milijuna

Osim uspostave protupožar­nog videonadzo­ra projektom “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, uredit će se posjetitel­jski centar i planinarsk­i dom u Baćini, izložbeni prostor – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“Prirodoslo­vnog muzeja u Metkoviću, promatračn­ice za bioraznoli­kost te tematske staze na Baćinskim jezerima – postavljan­je informativ­nih ploča, pješačke staze kroz krajobraz Predolac-Šibenice, edu-eko vrt u sklopu OŠ “Fra Ante Gnječa” u Staševici, edu-eko dječje igralište u Otrić-Seocima te edu-eko kompleks i gradnja prvih vjetroorgu­lja na svijetu na brdu Trovro. Projekt je vrijedan 14,048.072,02 kune, EU financira 75 posto operativni­m programom Konkurentn­ost i kohezija, dok preostali dio financiraj­u projektni partneri vlastitim udjelima.

Nositelj projekta je Županija s gradovima Ploče i Metković, stručni partner je JU za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a, a koordinaci­ju partnera, pripremu projekta i prijavu provela je Regionalna agencija DUNEA.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia