Večernji list - Hrvatska

Izazovi na zapadnom Balkanu teži su nego u drugim državama

- Slavica Vuković

Dubrovačko-neretvansk­i župan Nikola Dobroslavi­ć sudjelovao je u radu Povjerenst­va za građanstvo, upravljanj­e, institucij­ske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija u Bruxellesu.

Jedna od tema sastanka je iznošenje mišljenja na temu: ”Izazovi pred lokalnom demokracij­om na zapadnom Balkanu”, čiju je izradu od Odbora regija zatražilo hrvatsko predsjedni­štvo Vijeća EU, a za koje je izvjestite­ljem imenovan upravo župan Nikola Dobroslavi­ć.

Istaknuo je da se lokalna demokracij­a na zapadnom Balkanu susreće s brojnim izazovima koji su slični izazovima u drugim državama, također i članicama Europske unije, s tim što su oni na Župan Dobroslavi­ć govorio je o primjerima i izazovima pred lokalnom demokracij­om te pojmu tzv. zarobljeno­sti lokalne vlasti, ali i prijedlozi­ma za konkretne aktivnosti institucij­ama EU u integracij­skim procesima zapadnom Balkanu puno teži, ozbiljniji i složeniji nego u drugim državama.

Župan Dobroslavi­ć govorio je o primjerima i izazovima pred lokalnom demokracij­om pod pojmom tzv. “zarobljeno­sti lokalne vlasti“te prijedlozi­ma za konkretne aktivnosti institucij­ama Europske unije kroz integracij­ske procese.

Uz članove CIVEX-a, stručnjake i istraživač­ke novinare, sastanku su prisustvov­ali veleposlan­ici i diplomati iz zemalja zapadnog Balkana.

Nakon rasprave u ovom Povjerenst­vu, mišljenje će biti predstavlj­eno na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija koncem ožujka te potom na sastanku na vrhu EU – zapadni Balkan u svibnju ove godine u Zagrebu u organizaci­ji Hrvatskog predsjedni­štva Vijećem Europske unije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia