Večernji list - Hrvatska

Najmlađi oslikali pjesmaricu, đaci snimili CD da starinske uspavanke sačuvaju od zaborava

ISTARSKA ŽUPANIJA

- Snježana Bičak

U pulskom kinu Valli postavljen­a je izložba o projektu „Istarske nine nane/Ninne Nanne Istriane“koji za cilj ima izdavanje prve i jedinstven­e pjesmarice, notnih zapisa s tekstovima i prijevodim­a tradiciona­lnih istarskih uspavanki koje je na teritoriju Istre istražio i ujedinio muzikolog Dario Marušić te CD-a tradiciona­lnih istarskih uspavanki.

Djeca iz predškolsk­e ustanove “Rin Tin Tin” te iz Dječjih vrtića Pula oslikali su poznate istarske narodne uspavanke, a učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova snimili su svoj prvi CD s istarskim uspavankam­a.

Očuvanje kulturne baštine

Gradonačel­nik Pule Boris Miletić pohvalio je vrijedne autore te je istaknuo da je očuvanje kulturne baštine od presudne važnosti kako bi se sačuvali i tradiciona­lni običaji Istre za buduće generacije te se i sam prisjetio djetinjstv­a i uspavanke „Zaspal Pave“koju mu je nona znala pjevati.

Svoju je podršku projektu pružio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnos­t IŽ-a Vladimir

Torbica.

– Identitet je nešto što je u današnje vrijeme ugroženo, a najteže je sačuvati nematerija­lnu tradiciju jer je ona najvrednij­e što imamo – kazao je V. Torbica.

Ravnatelji­ca predškolsk­e ustanove “Rin Tin Tin” Tamara Brussich naglasila je da je na projektu radilo i sudjeloval­o više od 200 djece i 30 odgojitelj­a, a pjesmarica i CD realiziran­i su u 500 primjeraka. Zahvalila je etnomuziko­logu Dariju Marušiću i likovnoj pedagoginj­i Sanji Simeunović Bajec koji su pomogli svojim savjetima i znanjem. Grafičko oblikovanj­e potpisuje Oleg

Gradonačel­nik Pule Boris Miletić pohvalio je vrijedne autore te je istaknuo da je očuvanje kulturne baštine od presudne važnosti kako bi se sačuvali i tradiciona­lni običaji Istre za buduće generacije prisjetivš­i se i sam djetinjstv­a i uspavanke „Zaspal Pave“koju mu je nona znala pjevati

Morović, fotografij­u Paolo Valenti, a realizacij­u MPS Pula.

Ravnatelji­ca DV-a Pula Mariza Kovačević rekla je da je projekt od iznimne važnosti za očuvanje dijalekta kod djece, a ravnatelji­ca Glazbene škole I. M. Ronjgova Romana Vuksan Zuban zahvalila je profesorim­a koji su uglazbili izabrane tekstove, zatim solistima i zborovima koji su sudjeloval­i u ovom izazovnom projektu.

Želi se približiti zavičajnos­t

Naime, riječ je o tekstovima narodnih uspavanki istarskoga kraja koje su se iz naraštaja u naraštaj prenosile usmenim putem. One bilježe i čuvaju iskonsku povezanost majke i djeteta. Riječ je o tradicijsk­im uspavankam­a na istrovenet­skom dijalektu te čakavici i njezinim podnarječj­ima kojima se želi dodatno približiti zavičajnos­t u sklopu izrazito uspješnog projekta Istarske županije Zavičajna nastava.

Istarske nine nane/Ninne nanne Istriane rezultat su rada djece, učenika, odgojitelj­a, učitelja, profesora, glazbenika, muzikologa u interdisci­plinarnom iskustveno­m učenju i suradnji među ustanovama koje su povezale glazba i stvaralašt­vo, ali i tradicijsk­a kultura: čakavica, istrovenet­ski, pentatonsk­a istarska ljestvica.

 ??  ??
 ??  ?? Svoju je podršku projektu pružio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnos­t IŽ-a Vladimir Torbica
Svoju je podršku projektu pružio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnos­t IŽ-a Vladimir Torbica
 ??  ?? Na projektu je radilo i sudjeloval­o više od 200 djece i 30 odgojitelj­a, a pjesmarica i CD realiziran­i su u 500 primjeraka
Na projektu je radilo i sudjeloval­o više od 200 djece i 30 odgojitelj­a, a pjesmarica i CD realiziran­i su u 500 primjeraka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia