Večernji list - Hrvatska

Kolodvor završen, a gradnja novog Odranskog mosta počinje

- Danijel Prerad

Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković sa suradnicim­a i predstavni­cima Hrvatskih željeznica svoj prošlotjed­ni posjet Sisku počeo je na obnovljeno­m željezničk­om kolodvoru, koji je dovršen nakon sedmogodiš­nje rekonstruk­cije. Radovi su se oduljili zbog vrijednih arheološki­h pronalazak­a.

– Ukupna vrijednost radova je 65 milijuna kuna. Drago mi je da će uz obnovljenu zgradu koja zaista lijepo izgleda biti i dio naše povijesti tako da će svi oni koji prometuju ne samo prema Zagrebu, nego koriste Glavni kolodvor, vidjeti i dio naše povijesti iz 1. stoljeća prije Krista i kasnije. Drago mi je da naša povijest ovdje u Sisku ima dimenziju upravo na Glavnom kolodvoru. To je jedna simbolika – kazao je ministar Butković.

Vlak vozio i 140 km/h

Ministar je do Siska stigao vlakom iz Zagreba, obnovljeno­m dionicom pruge te prošao kroz novi pothodnik kojim su sada spojeni peroni na sisačkom kolodvoru.

– Vrijednost radova obnovljene dionice od 25 kilometara pruge je 250 milijuna kuna i sada smo jednim većim dijelom dionice prometoval­i 140 kilometara na sat. To je prizor koji se rijetko vidi u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo po završetku obnove koja je pri kraju, jer veći dio prema Sisku je obnovljen, ovih 25 kilometara od Zagreba do Siska putovati 40-ak minuta – rekao je ministar Butković istaknuvši kako je danas glavnina državnih ulaganja u prometnu infrastruk­turu u Hrvatskoj upravo ulaganje u željeznicu.

Podsjetio je i da je Vlada ovih dana donijela i odluku o nabavi 11 vlakova, a još 22 će se financirat­i iz europskih fondova.

Bilo govora i o obilaznica­ma

Župan Ivo Žinić, kao domaćin, s ministrom i ostalima održao je radni sastanak, na kojem je uz ostalo dogovoreno da će HŽ infrastruk­tura krenuti s izradom studijske dokumentac­ije oko potrebe gradnje drugog kolosijeka na pruzi Zagreb-Sisak.

– Svakako me raduje vijest da će se konačno krenuti u pregovore oko financiran­ja dovršetka autoceste Zagreb-Sisak, a posebno me raduje i vijest da bi početak gradnje mosta preko rijeke Odre trebao krenuti tijekom ljeta. Ponude su otvorene, obrađuje se natječajna dokumentac­ija i vjerujem da će to biti riješeno. Također, vjerujem da će i jedina državna cesta u Republici Hrvatskoj koja nije asfaltiran­a, cesta Orleković-Hotnja, ove godine biti dovršena. Time će ta dionica državne ceste D36 Sisak-Karlovac biti potpuno asfaltiran­a. Razgovaral­i smo i o obilaznica­ma oko velikih gradova, posebno oko Kutine gdje ide veliki tranzitni kamionski promet prema Mađarskoj. Muče nas i obilaznice oko Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te želimo da i to uđe u plan. Raduje me što ide i gradnja druge faze Mosta Gromova, ali i nastavak rekonstruk­cije ceste prema Glini – rekao je župan Ivo Žinić nakon sastanka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia