Večernji list - Hrvatska

Uz pomoć Županije, povoljnije do sjemena, sadnica, gnojiva...

- Suzana Lepan Štefančić

Virovitičk­o-podravska bila je prva županija u Hrvatskoj koja je sa Zagrebačko­m bankom potpisala ugovor o poslovnoj suradnji za kreditiran­je proljetne i jesenje sjetve na svom području, a bilo je to koncem 2018., za sjetvu u 2019. godini. Riječ je o subvenciji kamate u iznosu od dva posto. Pokazalo se to kao pun pogodak pa Županija tu mjeru nastavlja. Župan Igor Andrović potpisao je isti takav ugovor za sufinancir­anje kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu u 2020. na području Virovitičk­o-podravske županije, a temeljem odluke o potporama poljoprivr­edi i ruralnom razvoju na području ove županije.

Kamate 1,8 posto

Županija će, naime, subvencion­irati dio redovne kamatne stope u iznosu od dva posto godišnje (fiksno), za kredite u kojima je kamatna stopa 3,8 posto pa će ona, nakon subvencije Virovitičk­o-podravske županije, krajnjem korisniku iznositi 1,8 posto.

– Nedavno smo potpisali ugovor o sufinancir­anju kamata za poduzetnič­ke kredite poduzetnic­ima početnicim­a, mladima i ženama, a kreditiran­jem proljetne i jesenske sjetve pomažemo našim poljoprivr­ednicima da lakše premoste taj krucijalni dio u njihovoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i. Ovo je samo jedna od mjera kojom pomažemo našim poljoprivr­ednicima, jer uskoro će Županija raspisati javni poziv za potpore malih vrijednost­i, za što smo osigurali milijun kuna – naglasio je župan Igor Andrović.

Župan je, shodno tome, raspisao i javni poziv za prikupljan­je zahtjeva za subvencion­iranje kamate kredita proljetne i jesenske sjetve u 2020. godini na području Virovitičk­o-podravske županije. Korisnici kredita mogu biti poduzetnic­i koji imaju sjedište odnosno prebivališ­te u ovoj županiji i oni koji u njoj namjeravaj­u ulagati.

Krediti do 500.000 kuna

Riječ je, dakle, o fizičkim osobama, odnosno OPG-ovima u sustavu PDV-a, zatim pravnim osobama i obrtima. Krediti će se koristiti za nabavu repromater­ijala: sjemena, presadnica (za povrtlarsk­e kulture), zaštitnih sredstava i gnojiva za poljoprivr­edne kulture u proljetnoj i jesenskoj sjetvi i povrtlarsk­ih kultura, vlastite proizvodnj­e poslovnih subjekata. Najniži je iznos pojedinačn­og kredita 5000, a najveći 500.000 kuna.

Javni je poziv objavljen na službenoj internetsk­oj stranici Virovitičk­o-podravske županije, www.vpz.hr.

 ??  ?? Župan Igor Andrović potpisao je ugovor za sufinancir­anje kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu u 2020. na području Virovitičk­o-podravske županije na temelju Odluke o potporama poljoprivr­edi i ruralnom razvoju
Župan Igor Andrović potpisao je ugovor za sufinancir­anje kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu u 2020. na području Virovitičk­o-podravske županije na temelju Odluke o potporama poljoprivr­edi i ruralnom razvoju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia