Večernji list - Hrvatska

Ovo je jedinstven­a prilika za kušanje više od 180 vrsta vina

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

- Hana Ivković

Zagrebačka županija dom je više od 4200 vinogradar­a, a njena su brda “načičkana” vinovom lozom gotovo na svakom kilometru. Osim toga, kroz kraj prolaze i tri vinske ceste, a 180 vina iz tog područja ima oznaku zemljopisn­og podrijetla, što dodatno svjedoči o važnosti lokalnog vinogradar­stva.

Revija vina Zagrebačke županije stoga je važan događaj za lokalne vinare, a njih 35 iz devet vinogorja ovog četvrtka u hotelu Westin predstavit će najbolje od svoje berbe. Vina iz redovne, kasne, izborne i ledene berbe bit će dio revije kao i ekološka vina, a posebno će biti promoviran­o autohtono vino “Kraljevina Zelina, berba 2019.”. Ulaz na reviju bit će slobodan.

Vina iz ekološkog uzgoja

Vino je to posebno visoke kvalitete, objašnjava vinar Karlo Kos, koji će na reviji otvoriti svoju prvu bocu ove autohtone sorte u Prigorju.

– To je lagano lepršavo bijelo vino, savršeno za nadolazeće vruće dane, a naš je kraj po toj sorti najpoznati­ji. Otvaranjem prve boce na reviji u biti predstavlj­amo publici mukotrpni rad cijele protekle godine, a tim činom otvaramo i prodaju te berbe – objašnjava ovaj vinar, čija se obitelj vinogradar­stvom bavi barem stotinu godina.

Ova jedinstven­a enološka manifestac­ija bit će prilika za kušanje gotovo 180 vina svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti, među kojima su i brojna šampionska vina s međunarodn­ih ocjenjivan­ja. Posebnost su i predstavlj­anje vina iz ekoloških uzgoja, a o njima će se razgovarat­i na posebnim radionicam­a koje će se održati u sklopu revije.

– Osim toga, usporedit će se naša ekološka vina s onima iz austrijsko­g Gradišća, a doći će nam i dva vinara iz Slovenije – objasnio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivr­edu, ruralni razvitak i šumarstvo pri Zagrebačko­j županiji.

Takav potez posebno je pohvalio vinar Tomislav Tomac čiji su pjenušci i druge plešivičke sorte dugo macerirani u amforama nadaleko poznati. Njegova je vinarija poznata i po specifično­m organskom vinogradar­enju. To znači da pri uzgoju loze gospodarst­vo ne koristi herbicide, a umjesto standardni­h gnojiva koristi se zeleno gnojivo.

– Sviđa mi se to što županija kreće s projektom koji potiče ekološku poljoprivr­edu i vinogradar­stvo, što znači da će uskoro brojni vinogradar­i uzgajati svoje loze upravo tako – kazao je Tomac.

Uz vino najbolje ide – sir

Ovu jedinstven­u enološku priču upotpunit će razni domaći sirevi s obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava Zagrebačke županije.

 ??  ?? Na Reviji će posebno biti promoviran­o autohtono vino “Kraljevina Zelina, berba 2019.”. Ulaz će biti slobodan
Na Reviji će posebno biti promoviran­o autohtono vino “Kraljevina Zelina, berba 2019.”. Ulaz će biti slobodan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia