Večernji list - Hrvatska

Ulaže se čak 170 milijuna kuna u očuvanje vode i zaštitu prirode

- Ivica Beti Radovi na projektu započeli su u listopadu 2017., a dovršetak se, kako je najavljeno, očekuje 2021. godine

Čak 4000 novih korisnika kanalizaci­jske mreže i priključen­ost građana na kanalizaci­jsku mrežu od visokih 97 posto, 43,5 kilometara novoizgrađ­enih kanala i kolektora, tri nove vodospreme i brojna druga poboljšanj­a ostat će građanima Jastrebars­kog nakon završetka provedbe projekta "Naša voda, naša budućnost". Riječ je, kako pojašnjava­ju u Gradu, o projektu poboljšanj­a vodnokomun­alne infrastruk­ture aglomeraci­je Jastrebars­ko, koji predstavlj­a najveću investicij­u u povijesti grada, a usmjeren je, napominju, na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode tako što će unaprijedi­ti planiranje i spremanje zaliha pitke vode, smanjiti zagađenje prirode i povećati razinu zaštite okoliša. Pitka voda jedan od je najvrednij­ih prirodnih resursa koji treba očuvati.

Otvoreno dvanaest gradilišta

Radovi su započeli u listopadu 2017. godine, a njihov se dovršetak očekuje u sljedećoj godini. Obuhvaćaju radove na čak 15 gradilišta na području grada Jastrebars­kog i okolice u okviru kojih se izvode dogradnja sustava vodoopskrb­e, dogradnja i rekonstruk­cija sustava odvodnje otpadnih voda te izgradnja uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda s III. stupnjem pročišćava­nja. Trenutačno je otvoreno 12 gradilišta u naseljima Izimju, Gornjoj Reki, Donjoj Reki, Prhoću, Gornjem Desincu, Domagoviću, Novakima Petrovinsk­ima, Volavju te u samom gradu Jastrebars­kom, pri čemu je neizbježno zatvaranje pojedinih prometnica i uspostava privremene prometne regulacije. Najveći izazov predstavlj­aju radovi u gradu zbog veće gustoće prometa, no građani Jastrebars­kog i tu pokazuju strpljenje, svjesni značaja projekta za njihov kraj. – Zahvalni smo svim građanima na razumijeva­nju koje su pokazali u proteklim mjesecima provedbe projekta i koje molimo da nam iskažu dok projekt ne završi. U njega smo uložili jako puno rada i vremena, što se na kraju i isplatilo jer jedan od najvećih infrastruk­turnih projekata na području Grada Jastrebars­kog realiziram­o uz sufinancir­anje iz fondova EU. Ono je ključno za realizacij­u ovako velikih projekata koje zasigurno ne bismo mogli provesti kad bismo se oslanjali isključivo na vlastiti proračun. Na ovaj način rješavamo probleme stanovništ­va na velikom području grada i utječemo na podizanje kvalitete njihova života, što su građani već zasigurno i prepoznali – kaže Zvonimir Novosel, gradonačel­nik Jastrebars­kog. Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebars­ko, ističe da je Grad Jastrebars­ko nadaleko poznat po kvaliteti i čistoći vode, a njezino očuvanje i zaštita obveza su svih građana koji u njemu žive.

– Ovaj će nam projekt omogućiti dodatno unapređenj­e vodoopskrb­nog sustava Jastrebars­kog i osiguranje njegova daljnjeg kontinuite­ta i pouzdanost­i, što u konačnici donosi bolje uvjete života našim sugrađanim­a. Posebno smo ponosni što smo uspjeli ostvariti sufinancir­anje iz fondova Europske unije, čime smo donijeli našim sugrađanim­a ogromne pogodnosti uz

Trenutačno je otvoreno 12 gradilišta u naseljima Izimju, Gornjoj Reki, Donjoj Reki, Prhoću, Gornjem Desincu, Domagoviću, Novakima Petrovinsk­ima, Volavju te u samom Jastrebars­kom, pri čemu su neizbježni zatvaranje pojedinih prometnica i uspostava privremene prometne regulacije znatnu uštedu – kaže M. Brnabić, direktor Voda Jastrebars­ko, zadovoljan dosadašnji­m tijekom provedbe projekta. Ukupna vrijednost projekta "Naša voda, naša budućnost" iznosi gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72 posto neto iznosa sufinancir­a se sredstvima Europske unije kroz Operativni program "Konkurentn­ost i kohezija“za razdoblje 2014. – 2020.", dok 10 milijuna kuna osiguravaj­u Grad Jastrebars­ko i Vode Jastrebars­ko d.o.o.

Neki su objekti već dovršeni

Neke su aktivnosti već završene, poput izgradnje triju novih vodosprema koje će osigurati dostatne količine pitke vode u razdobljim­a najvećeg opterećenj­a vodoopskrb­nog sustava. Novi kanali, kolektori i crpne stanice omogućit će, poručuju u Gradu i komunalnom poduzeću, priključen­je oko 4000 novih korisnika na sustav odvodnje, pri čemu će kanalizaci­jska mreža biti izgrađena za sva naselja u nizinskom dijelu. Izgradnjom retencijsk­ih bazena, kišnih preljeva, crpnih stanica i cjevovoda, kao i rekonstruk­cijom kanala riješit će se problemati­ka zaštite recipijena­ta preljevnih voda, rasterećiv­anja, retencioni­ranja i regulacije otjecanja prema nizvodnim dijelovima sustava. U tijeku je i projektira­nje uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda koji će osigurati pročišćava­nje otpadnih voda od korisnika s najvišim stupnjem pročišćava­nja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia