Večernji list - Hrvatska

Ove godine neće se graditi ni kilometar nove brze ceste prema Koprivnici

Čelnici grada nezadovolj­ni premijerov­im istupom

- Robert Mihaljević

Istup premijera Andreja Plenkovića nakon proslave 30. obljetnice HDZ-a u Koprivnici bio je povod da čelnici grada sazovu izvanrednu konferenci­ju za novinare na kojoj su govorili o prometnici zvanoj čežnja – brzoj cesti prema Zagrebu.

“Ili zaboravlje­no ili se lagalo”

Premijer je, naime, u medijskom istupu spomenuo kako će se brza cesta do Koprivnice i mađarske granice graditi po etapama. S druge strane, gradnja ceste od Farkaševca prema Bjelovaru kreće već ove godine jer su svi projekti pripremlje­ni. To je posebno zasmetalo gradonačel­niku Mišela Jakšića i predsjedni­ka Gradskog vijeća Ivana Pala.

– Sve ono što se govorilo u nedavnim razgovorim­a s premijerom u Koprivnici ili je zaboravlje­no, ili nam se tada lagalo, ili se nije govorila cijela istina. O brzoj cesti Plenković danas govori kao o dijelu nekog svemirskog projekta koji će se graditi u fazama. Ako sve to ide usporedo s Bjelovarom, kao što se nama govorilo, kako onda premijer zna u lipu i centimetar koliko će se ove godine graditi do Bjelovara, a mi nismo ni spomenuti u svjetlu konkretnih radnji, od otkupa zemljišta do projekata – rekao je Jakšić na prošlotjed­noj konferenci­ji za novinare.

Upozorio je i kako su neki drugi krajevi koji su dobili ceste očito imali mnogo veću snagu u svojim saborskim zastupnici­ma koji su uspjeli izlobirati da se ceste u njihovim krajevima grade.

– A mi imamo kolege Željka Lackovića i Mladena Mađera koji su isključivo zaokupljen­i kome će se istržiti za budući mandat te Damira Felaka koji se više bavi unutarstra­načkim izborima u HDZ-u, odnosno kome se prikloniti, nego lobiranju za brzu cestu – kaže čelnik Koprivnice.

Podsjeća kako se na sastancima koje su u Koprivnici vodili s premijerom i njegovim suradnicim­a govorilo kako će projekti brze ceste do Vojakovačk­og Kloštra sigurno biti izrađeni do druge polovice 2020. godine. A na tim se sastancima govorilo i o mogućnosti da se najesen krene s radovima na toj dionici.

Trebalo se graditi usporedo

– Riječ je o dvotračnoj cesti. Imali smo tada raspravu je li bolja četverotra­čna ili dvotračna, pa smo zaključili da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Sad je ispalo da nemamo ni tog obećanog vrapca – zaključuje Jakšić.

Predsjedni­k Gradskog vijeća Koprivnice Ivan Pal kaže kako mu nije jasno zašto središnja vlast ne sluša gospodarst­venike iz toga kraja koji se stalno žale na infrastruk­turu.

– Ovo o čemu danas govorimo vlasti u Zagrebu konačno bi trebale vrlo ozbiljno shvatiti, a pogotovo ljudi iz našega kraja koji su dobili mandat da nas tamo zastupaju – zaključio je čelnik koprivničk­oga Gradskog vijeća.

Brza cesta prema Koprivnici dio je podravsko-bilogorsko­g ipsilona s odvojcima nakon Virovitice prema Bjelovaru i Koprivnici. Godinama se obećavalo kako će se ti odvojci graditi istodobno, kilometar za kilometar, ali to se očito neće dogoditi. Cesta prema Bjelovaru ove se godine gradi, a ona prema Koprivnici ne. •

 ??  ??
 ??  ?? Brza cesta prema Koprivnici dio je podravsko-bilogorsko­g ipsilona s odvojcima nakon Virovitice prema Bjelovaru i Koprivnici. Gradonačel­nik Mišel Jakšić
Brza cesta prema Koprivnici dio je podravsko-bilogorsko­g ipsilona s odvojcima nakon Virovitice prema Bjelovaru i Koprivnici. Gradonačel­nik Mišel Jakšić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia