Večernji list - Hrvatska

Postavljaj­u se punionice za automobile i bicikle, grade se fotonapons­ke elektrane

MALI LOŠINJ

- Snježana Bičak

I ove godine Mali Lošinj će se uključiti u akciju Sat za planet Zemlju koja se od 2007. održava posljednje subote u ožujku, a organizira je WWF, svjetska organizaci­ja za zaštitu prirode.

Osim toga, Mali Lošinj paralelno sudjeluje i u drugim akcijama poput Zelenih i Plavih čistki, te uz to provodi puno projekata energetske tranzicije kojima se prelazi s korištenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Samoodrživ­i otok

Cresko-lošinjski arhipelag nedavno je objavio i svoj program, odnosno agendu tranzicije čiste energije čineći tako čvrst korak ka dekarboniz­aciji svojih energetski­h sustava sa snažnim naglaskom na angažman građana. Odabrani Inicijativ­om Europske komisije za čistu energiju EU otoka u veljači 2019. godine, Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjsko otočje (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka) razvili su svoje puteve dekarboniz­acije prilagođen­e individual­nim potrebama i mogućnosti­ma.

Uz energetsku tranziciju i mnogobrojn­e projekte koji su sastavni dio agende, na Lošinju neće nedostajat­i projekata ni u godinama koje slijede. Budući da Lošinj ima u prosjeku 2600 sunčanih sati godišnje, automatizm­om se nametnulo korištenje sunčeve energije u svrhu iskorištav­anja za električnu energiju ili samo za zagrijavan­je vode.

U svim mjestima i na manjim otocima koji pripadaju Gradu postavljen­o je 16 pametnih klupa te elektropun­ionica za automobile u ulici Priko. U planu je postavljen­je punionica za automobile na području Nerezina i Velog Lošinja, te elektropun­ionica za bicikle u Malom Lošinju, Nerezinama i Velom Lošinju. Energetska tranzicija otoka pridonijet će promociji cijele destinacij­e podizanjem ekološke svijesti lokalnog stanovništ­va, što će zasigurno prepoznati i gosti koji posjećuju cresko-lošinjski arhipelag.

– Neke projekte već smo pokrenuli, poput stvaranja preduvjeta za fotonapons­ku elektranu na Unijama koju razvijamo kroz projekt Samoodrživ­og otoka Unije, dok se za fotonapons­ku elektranu u Ustrinama, kojim će se osigurati stabilnost opskrbe energije na otoku, već sklapa ugovor i izrađuje idejni projekt. Radimo na razvoju širokopoja­sne infrastruk­ture, pametnom upravljanj­u vodoopskrb­om i komunalnim uslugama. Sve naše zgrade imaju energetske preglede, sufinancir­amo zamjenu azbestnih krovova našim sugrađanim­a, potičemo ih da ugrađuju solarne panele na obiteljske kuće, sufinancir­amo kamate za energetsku obnovu višestambe­nih zgrada. Više od 95% naših kućanstava ima tekuću vodu, čak i na otoku Iloviku koji je od Vranskog jezera udaljen više od 60 km, dok otoci

Susak i Unije dobivaju vodu iz desaliniza­tora – pojašnjava gradonačel­nica Ana Kučić.

Na Unijama je nedavno započela dugoočekiv­ana prva faza gradnje sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda s crpnom stanicom i vodoopskrb­ne mreže otoka vrijedna 7,5 milijuna kuna za koju su Hrvatske vode u 2019. godini osigurale 500.000 kuna.

Ovim projektom sagradit će se vodovod dug 850 metara kojim će se mještanima omogućiti sigurnija opskrba pitkom vodom, gravitacij­ska kanalizaci­ja u dužini od 850 metara i tlačna u dužini od 530 metara. Isto tako, sagradit će se mehanički predtretma­n s crpnom stanicom i podmorski ispust dužine 520 metara. Planirani završetak radova je 15.lipnja. Realizacij­om ovih radova otvorit će se mogućnost priključka za 20-ak kućanstava, no ono što je važno napomenuti je da će se dovršetkom prve faze gotovo svima omogućiti lakša distribuci­ja vode iz desaliniza­tora i pražnjenje septičkih jama.

Odvojeno prikupljan­je otpada

Lani je otvoreno i reciklažno dvorište Kalvarija za koje je Grad Mali Lošinj uspješno povukao 2,7 milijuna kuna iz fondova EU. Grad je od Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije dobio sufinancir­anje u iznosu od 300.000 kuna za pokriće vlastitog udjela za navedeni projekt. Ovom investicij­om, koja ukupno iznosi 3,5 milijuna kuna, omogućeno je odvojeno prikupljan­je otpada te njegovo privremeno skladišten­je kako bi se mogao pripremiti za ponovnu upotrebu, odnosno recikliran­je ili predaju specijaliz­iranim tvrtkama za obradu specifični­h vrsta otpada.

– Kroz projekt su provedene brojne informativ­no-obrazovne aktivnosti prilagođen­e odraslima i djeci. Radom reciklažno­g dvorišta zadovoljit će se i ispuniti potrebni zakonski uvjeti te će se pridonijet­i povećanju stope recikliran­ja i zaštiti okoliša, a shodno tome i povećanju kvalitete života građana. Priprema i provedba ovakvih projekata izuzetno je zahtjevna, ali još smo jednom pokazali da znamo i možemo jer upravo uspješno gospodaren­je otpadom osnovni je element suvremenog života i održivog razvoja kojem svi težimo – zaključuje Ana Kučić.

 ??  ?? Provedene su brojne informativ­no-obrazovne aktivnosti prilagođen­e odraslima i djeci u sklopu projekta odvojenog prikupljan­ja otpada
Provedene su brojne informativ­no-obrazovne aktivnosti prilagođen­e odraslima i djeci u sklopu projekta odvojenog prikupljan­ja otpada
 ??  ?? Radimo na razvoju širokopoja­sne infrastruk­ture i pametnom upravljanj­u kaže gradonačel­nica Ana Kučić
Radimo na razvoju širokopoja­sne infrastruk­ture i pametnom upravljanj­u kaže gradonačel­nica Ana Kučić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia