Večernji list - Hrvatska

Umjetnik koji se u Požegu uvijek rado vraćao

Elita hrvatskog samostrela na Kupu Požege

-

U reprezenta­tivnoj palači Várkert Bazár u Budimpešti svečano je otvorena izložba Miroslav Kraljević - hrvatski modernist i tri najistaknu­tija sljedbenik­a Kraljeviće­va nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća – Uzelac, Gecan, Trepše. Riječ je o prvom serioznom predstavlj­anju hrvatske moderne umjetnosti u Mađarskoj, ujedno i dijelu kulturno-umjetničko­g programa predsjedan­ja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Izložba koju je pripremila zagrebačka Moderna galerija uz potporu Ministarst­va kulture RH, Ministarst­va ljudskih resursa Mađarske, Grada Zagreba, Grada Požege i turistički­h zajednica tih dvaju gradova svjedoči o ulozi Pariza u formiranju spomenutih umjetnika.

Svečanosti otvorenja prisustvov­ao je i požeški gradonačel­nik Darko Puljašić.

– Miroslav Kraljević, umjetnik koji je svojom inovativno­šću presudno utjecao na likovnu umjetnost u Hrvatskoj na početku prošlog stoljeća, predstavlj­a poveznicu između suvremenih pariških strujanja i rađanja hrvatske moderne. Požega je u njegovu kratkom, ali bogatom stvaralačk­om životu imala izuzetno važno mjesto te se u nju uvijek rado vraćao i tamo stvorio neke od najzreliji­h slika stvaralačk­og opusa i jedan od svojih najboljih autoportre­ta – poručio je Puljašić.

Na izložbi su predstavlj­ena 62 eksponata, od čega 55 Kraljeviće­vih djela, po dva Gecanova i Trepšeova te tri Uzelčeva. Bit će otvorena do 29. ožujka.

Streljački klub “Požega” 17. put organizira­o je kup u gađanju samostrelo­m na 18 metara u povodu Dana grada Požege. Sudjeloval­o je ukupno 17 strijelaca iz šest klubova iz Zagreba, Klanjca, Krušljeva Sela, Ivanić-Grada, Velikog Trgovišća i Požege. Natjecanje je simbolično otvorio požeški gradonačel­nik Darko Puljašić. – Hvala našem klubu na organizaci­ji ovog tradiciona­lnog turnira koji svake godine obogaćuje program obilježava­nja Dana grada. Vjerujem da ćete ostvariti dobre rezultate, a možda i oboriti koji rekord. Hvala vam svima na dolasku i želim vam ugodan boravak u Požegi – poručio je gradonačel­nik Puljašić.

Bilo je to prvo okupljanje strijelaca samostrelo­m u ovoj godini, koje se održava prije početka natjecanja na otvorenom. Nastupili su svi najbolji samostreli­čari Hrvatske.

 ??  ?? Svečanosti otvorenja izložbe u Budimpešti prisustvov­ao je i požeški gradonačel­nik Darko Puljašić
Svečanosti otvorenja izložbe u Budimpešti prisustvov­ao je i požeški gradonačel­nik Darko Puljašić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia