Večernji list - Hrvatska

Oživljavan­je zaštićene prirodne baštine, ali i turistički potencijal

Novi telefon za komunalne probleme

- Suzana Lepan Štefančić

Grad Slatina potpisao je ugovor o posebnim tarifama s tvrtkom Skynet Telekomuni­kacije o uspostavi broja 060/222-000 u službi Odsjeka za komunalni sustav.

Nova telefonska linija otvorena je kako bi građani mogli prijaviti sve situacije vezane za poslove komunalnih redara i izvan njihovog radnog vremena, odnosno nakon 15 sati. Cijena poziva s fiksnog broja je 1,40 kn/min, a s mobilnog 2,61 kn/min. Komunalni redari će u što kraćem roku preslušati sve snimljene glasovne poruke i postupiti po njima.

Jedan od najvećih projekata na području grada Slatine je projekt EPIcentar Sequoia Slatina, vrijedan 20,748.816 kuna. Nositelj mu je Grad Slatina, a projektni partneri Javna ustanova za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije i TZ grada Slatine.

Hostel s 32 ležaja

Revitalizi­rat će se njime zaštićena prirodna baština, što je glavni cilj projekta, urediti edukativno-posjetitel­jsko-informativ­ni centar, odnosno izgraditi hostel s 32 ležaja, konferenci­jska dvorana, interpreta­cijski centar, dvorana za edukacije i prezentaci­je, ured za volontere i suvenirnic­e, uredit će se poučne staze u zaštićenom parku i oko mamutovca, restoran, dječje igralište i promatračn­ica... Projekt će izravno utjecati i na razvoj turizma te potaknuti društveno-gospodarsk­i razvoj grada. Krajem siječnja i u veljači započeli su konkretni, odnosno prvi vidljivi radovi, a kakvom dinamikom se odrađuju, došao se uvjeriti i sam gradonačel­nik Denis Ostrošić obilaskom gradilišta, u pratnji suradnika. Radovi su započeli skidanjem crijepa i dotrajale građe s krovova obje zgrade budućeg centra te rušenjem dimnjaka, a prema riječima glavnog inženjera gradilišta Slavena Gerenčira iz Domogradnj­e d.o.o. Virovitica, odrađeni su uglavnom svi radovi demontaže i rušenja.

Uređenje parka

– Sve se radi ručno jer objekt mora zadržati svoju prvobitnu formu i ne može se srušiti sve do temelja pa ispočetka graditi. Mora se sve pažljivo demontirat­i i rušiti samo pojedine dijelove objekta, stoga se čini kao da posao stoji, ali nije tako, puno je posla napravljen­o, a budući da nam je i vrijeme dosta naklonjeno, radovi za sada teku prema dinamičnom planu i projekt bi trebao biti završen u roku, do 30. studenoga – istaknuo je Gerenčir. Dodao je kako se trenutačno čekaju još određeni izvedbeni projekti kako bi se moglo krenuti s konstrukti­vnim radovima, odnosno armirano-betonskim i zidarskim radovima. U međuvremen­u će se odraditi orezivanje i rušenje dotrajalih stabala i uređenje parka.

 ??  ?? Krajem siječnja i u veljači započeli su konkretni, odnosno prvi vidljivi radovi, a kojom dinamikom napreduju, došao se uvjeriti i sam gradonačel­nik Denis Ostrošić obilaskom gradilišta, u pratnji suradnika
Krajem siječnja i u veljači započeli su konkretni, odnosno prvi vidljivi radovi, a kojom dinamikom napreduju, došao se uvjeriti i sam gradonačel­nik Denis Ostrošić obilaskom gradilišta, u pratnji suradnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia