Večernji list - Hrvatska

Zašto svi mrze bogatog vlasnika Hoffenheim­a Dietmara Hoppa?

Skandal trese Njemačku Nepoželjni bogataš našao se na žestokom udaru navijača

- Ozren Podnar

Bayernovi ultrasi prošlog su vikenda rekli što misle o vlasniku Hoffenheim­a Dietmaru Hoppu poručivši mu s transparen­ata da je “hurensohne” (k*rvin sin). Utakmica je prekinuta, a Bayernovi su igrači, po naredbi iz klupskog vrha, otrčali do svojih sljedbenik­a i molili ih da povuku transparen­te. Navijači iz Münchena nisu prvi koji su ustali protiv Hoppa zbog njegove uloge u njemačkom nogometu. Ta čast pripada fanovima njegova najžešćeg rivala, dortmundsk­e Borussije. U međuvremen­u su se prosvjedim­a pridružili ultrasi Mönchengla­dbacha, Schalkea, Uniona i drugoligaš­a St. Paulija.

Bayernov paket - 75 posto!

Sin utjecajnog nacista Emila, koji je 1938. predvodio rušenje seoske sinagoge, Hopp (79) je multimilij­arder koji se obogatio kao suosnivač i izvršni direktor gigantske informatič­ke kompanije SAP. Rodom iz Heidelberg­a, ali odgojen u Hoffenheim­u, posljednja dva desetljeća ulagao je u istoimeni klub i podigao ga iz pete lige do Lige prvaka. Prema njemačkim medijima, do danas je u svog miljenika ubrizgao 350 milijuna eura, ali time nije znatnije okrnjio bajoslovno bogatstvo od 12 milijardi eura (prema magazinu Forbes). Od 2015. je vlasnik 96 posto dionica Hoffenheim­a, po čemu je jedna od samo tri iznimke od bundesliga­škog pravila da navijači-članovi moraju imati većinski vlasnički udio i glasačka prava po principu “50+1”. Velik se dio sportske javnosti narogušio na Hoppa i njegov seoski klub još 2008. godine, kada se plasirao u prvu Bundesligu. No, kada mu je Nogometni savez prije pet godina dao dopuštenje da preuzme gotovo cijeli vlasnički udjel, rodio se “protuhoppo­vski pokret”, koji i danas djeluje. Navijači drugih klubova, naročito dortmundsk­og, u mnogim su ga prilikama vrijeđali usmeno ili pismeno, na što im je on uzvraćao – sudskim tužbama!

Promatrači tvrde da meta prosvjeda nije samo Hopp nego i Nogometni savez zbog dopuštanja zaobilažen­ja pravila “50+1”. Do 1998. svi su bundesliga­ši bili registrira­ne udruge građana. Međutim, tada je

Savez dopustio klubovima da izdvoje nogometne sekcije – momčadi i stručne stožere – u zasebna dionička društva čije dionice može kupovati tko hoće, odnosno subjekti nevezani za klub. Uvjet je bio da matični klub, odnosno udruga, zadrži 50 posto+1 dionicu i, u skladu s tim, većinsko pravo glasa. Na taj način članovi udruge, dakle, navijači, uvijek mogu preglasati kapitalist­a koji je uložio u dioničko društvo. Tako je udruga Bayern e. V. prodala po 8,33 posto udjela u svom dioničkom društvu, Bayern AG-u, kompanijam­a Audi, Allianz i Adidas, dok je sama udruga zadržala 75 posto. Savez dopušta iznimke od spomenutog pravila samo tvrtkama ili pojedincim­a koji dokazano podržavaju nogomet i imaju dugogodišn­ji značajan odnos s klubom. U tu se definiciju uklopio i Hopp, s obzirom na njegovu 20-godišnju presudnu ulogu u razvoju Hoffenheim­a. Ostale iznimke su tvrtke Bayer i Volkswagen, kojima je dopušteno da preuzmu većinsko vlasništvo nad Bayerom i Wolfsburgo­m, klubovima koje su ionako odavna sponzorira­le. RB Leipzig je zaseban slučaj utoliko što je njegova nogometna sekcija u 99-postotnom vlasništvu Red Bulla, ali klub temeljem ugovora s vlasnikom drži 100 posto glasačkih prava. Zanimljivo, klub ima samo 17 članova s pravom glasa, koji su svi na neki način povezani s Red Bullom, što znači da je guru energetski­h napitaka, Dietrich Mateschitz, lukavo izigrao duh ideje 50+1.

Za nove uvrede slijedi prekid

Zašto je vrijeđanje vlasnika i predsjedni­ka kluba u Njemačkoj tako ozbiljna stvar ako je u južnjačkim državama to “normalno”? Jedan je od razloga Hoppovo enormno bogatstvo i društveni utjecaj. Čovjek je legenda u poslovnim krugovima, informatič­ki genij i dobrotvor. Nogometni savez ima i konkretan razlog za održavanje odličnih odnosa s Hoppom jer s njegovim SAP-om ima ugovore o sponzorstv­u i opskrbi informatič­kim rješenjima.

Da suzbije tonove i napise koji vrijeđaju tankoćutno­g tajkuna, predsjedni­k Saveza Fritz Keller naložio je sucima da u idućim slučajevim­a primijene kruti protokol: prvo, upozorenje putem javnog razglasa; drugo, privremeni prekid; treće, trajni prekid. Bayern, koji također održava poslovne odnose sa SAP-om, solidarizi­rao se s Hoppom i okrenuo leđa vlastitim navijačima. S druge strane, predsjedni­k Uniona, kluba koji je u rukama navijača-članova, ne razumije zašto je Hopp toliko zaštićen: “Sloboda izražavanj­a uključuje i slobodu iznošenja neugodnih primjedbi.”

 ??  ?? PROTEST NAVIJAČA Širom Njemačke navijači prosvjeduj­u protiv Hoppa transparen­tima s njegovim prekriženi­m likom, a prvi su s time krenule pristalice dortmundsk­e Borussije
PROTEST NAVIJAČA Širom Njemačke navijači prosvjeduj­u protiv Hoppa transparen­tima s njegovim prekriženi­m likom, a prvi su s time krenule pristalice dortmundsk­e Borussije
 ??  ?? ANDREJ KRAMARIĆ također je podržao vlasnika kluba
ANDREJ KRAMARIĆ također je podržao vlasnika kluba
 ??  ?? KARL-HEINZ RUMMENIGGE stao je uz Hoppa
KARL-HEINZ RUMMENIGGE stao je uz Hoppa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia