Večernji list - Hrvatska

Pronašli meteorit od 203 grama i nazvali ga Novo Mesto

- (h, sve)

Natjecatel­ji, oni četvoronož­ni i oni dvonožni, pripremaju se za početak Iditaroda, jedne od najpoznati­jih i najtežih utrka pasa za vuču. U nekoliko dana prelaze 1500 kilometara kroz Aljasku

Akcija potrage za meteoritim­a, ostacima meteora što je 28. veljače eksplodira­o nad sjeverozap­adnom Hrvatskom i pao negdje u istočnom dijelu Slovenije, dala je rezultate. Iz Prirodoslo­vnog muzeja u Ljubljani poručili su jučer da je pronađen ostatak meteorita, koji su nazvali Novo Mesto, po slovenskom gradu u kojem je pronađen. Meteorit je pronašao Gregor Kos iz Novog Mesta sa svojim sinom, i to posve slučajno. Kako je rekao, najprije je mislio da “čudan kamen” koji je vidio u dvorištu uopće nije meteorit, a onda je nazvao stručnjake, koji su potvrdili da je riječ o vrijednom pronalasku. Slovenski stručnjaci poručuju kako je riječ o običnom hondritu, najčešćoj vrsti meteorita, teškom 203 grama. Meteori najčešće izgore u atmosferi, dok samo sitniji komadi, meteoriti, prežive eksploziju i rasprše se na širem području. Meteoriti koji su na površinu Zemlje pali iz svemira skupovi su minerala koji za znanstveni­ke predstavlj­aju dragocjen dokaz o nastanku našeg Sunčanog sustava jer, kako naglašavaj­u slovenski stručnjaci, s meteoritim­a dobivaju uzorke iz drugih svjetova. Zato je važno meteorite pronaći što prije jer se s vremenom mijenja njihov sastav, pa tako i prvotna struktura, na što je ovih dana na konferenci­ji za novinare u Ljubljani upozorio Miha Jeršek iz Prirodoslo­vnog muzeja u Ljubljani dodavši kako je brzo pronalažen­je ostataka meteora važno i zbog utvrđivanj­a veze između događaja od 28. veljače i pronađenog meteorita. Pad meteora relativno je rijedak događaj, a godišnje u prosjeku desetak takvih meteora stigne do zemlje. Slovenski stručnjaci objašnjava­ju kako masa meteorita koji “prežive” ulazak u atmosferu i padnu na zemlju obično teže od nekoliko kilograma do više stotina kilograma, a pri padu se njihova masa podijeli na dva ili tri veća meteorita, dok se ostatak rasprši.

U vrijeme koronaviru­sa, afera, raznih izbora i kukanja na sve moguće načine, mladi iločkog prigradsko­g naselja Mohovo pokazali su i dokazali kako se puno toga može napraviti uz dobru ideju, zajedništv­o i dobru volju. Oni su u središtu sela u prostoru nekadašnje prodavaoni­ce napravili seosku teretanu. Nije im smetalo ni što je taj prostor bio zapušten, zidovi loši i puni vlage, a ni to što nemaju novca. Desetak mladića i djevojaka odlučilo je uzeti stvar u svoje ruke. U pet dana sredili su prostor i donijeli utege i sprave iz svojih domova. Sve su radove sami obavili. Materijal su nabavljali od mještana, a jedino što su morali kupiti jest boja za bojenje zidova i gumena podloga. Rezultat pet dana intenzivno­ga rada – teretana u Mohovu funkcional­na i već se koristi za treninge. U idućim danima bit će postavljen­e još neke sprave i utezi, a smislit će se i originalno ime. Inicijator­i ideje i izvoditelj­i radova kažu kako će se teretanom moći koristiti svi mještani Mohova te njihovi prijatelji.

Stanovnici talijansko­g grada Castelvetr­a ovog su tjedna na nekoliko sati svjedočili kako iz njihovih slavina i tuševa teče vino. Zbog tehničkih teškoća s ventilom u lokalnoj vinariji u tom gradu na sjeveru Italije tisuću litara vina spremnog za flaširanje procurilo je u gradski vodovod, što je trajalo tri sata. Tako je u oko 20 domova umjesto vode iz pipa curilo vino.

– U vrijeme kad nemamo puno razloga za smijeh, drago mi je da je nešto razveselil­o ljude – rekla je za CNN zamjenica gradonačel­nika Castelvetr­a, grada koji je u središtu zaraze koronaviru­som u Italiji.

Taj je gradić inače destinacij­a za ljubitelje vina i hrane, no od izbijanja koronaviru­sa otkazane su rezervacij­e u 80 posto smještaja.

I prije nego što su vlasti objavile da tekućina iz slavina – vino – ne predstavlj­a zdravstven­u opasnost, odnosno da je “čisto”, stanovnici su brže bolje pripremili i napunili boce. Fabrizio Amorotti iz vinarije kazao je da su mnogi jako dobro prihvatili kvar. – Neki su nas klijenti nazvali da nas upozore i kažu da su vinom već napunili butelje – kazao je Amorotti.

 ??  ?? KROZ SNIJEG I LED
KROZ SNIJEG I LED
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia