Večernji list - Hrvatska

Vijenci, svijeće i knjiga o generalima

-

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobljima u Slavonskom i Bosanskom Brodu svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobr­odske brigade HVO-a. U župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Bosanskom Brodu služena je i sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje.

Vijence su položili roditelji, obitelji i udovice poginulih pripadnika 101. brigade, zatim, generali Mladen Kruljac, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Lucić, Marinko Krešić, Ivan Bobetko i Zvonko Peternel, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Kozica, a u ime Brodsko-posavske županije župan Danijel Marušić. Vijence su položila i izaslanstv­a 101. brigade HVO-a, Grada Slavonskog Broda te udruga proizašlih iz Domovinsko­g rata.

Podsjetimo, kroz 101. brigadu prošlo je 4955 pripadnika, poginulo ih je čak 426, nekoliko se smatra nestalim, a 1417 je ranjeno. Osim u Bosanskoj Posavini, pripadnici ove postrojbe sudjeloval­i su na ratištima diljem Hrvatske.

U sklopu obilježava­nja obljetnice predstavlj­ena je i knjiga “Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999.” o kojoj su govorili sami autori – generali Krešimir Kašpar i Marinko Krešić.

Po njihovim riječima, ne radi se o leksikogra­fskom, već publicisti­čkom djelu kojem je cilj prikazati ratni put i ulogu visokih hrvatskih časnika koji su iznikli iz naroda donoseći njihove biografije, akcije, odličja, najodgovor­nije dužnosti i druge podatke iz Domovinsko­g rata.

 ??  ?? Kroz 101. brigadu prošlo je 4955 pripadnika, poginulo ih je čak 426, nekoliko se smatra nestalim, a 1417 je ranjeno
Kroz 101. brigadu prošlo je 4955 pripadnika, poginulo ih je čak 426, nekoliko se smatra nestalim, a 1417 je ranjeno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia