Večernji list - Hrvatska

Gradnja Gospodarsk­og centra u Osijeku počinje već ovoga ljeta

- Suzana Lepan Štefančić

Ugovor o izradi projektne dokumentac­ije za Gospodarsk­i centar u Osijeku potpisali su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i direktor tvrtke Sirrah-projekt d.o.o. Osijek Damir Vujčić. Vrijednost je ugovora 6,25 milijuna kuna (s PDV-om), a rok izrade 12 mjeseci.

Novac i iz EU

– Nakon idejnog rješenja i osiguranja bespovratn­ih sredstava iz Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, te nakon provedenog javnog natječaja i javne nabave, sada imamo i projektant­a koji će izraditi projektno-tehničku dokumentac­iju za Gospodarsk­i centar. U prvoj fazi, koju želimo realizirat­i što prije, projekt obuhvaća vrijednost radova do 30-ak milijuna kuna, od toga bi, prema dogovoru s Gradom Osijekom, 15 milijuna kuna trebali povući iz sustava ITU mehanizma, a ostatak sredstava izvorna su sredstva Osječko-baranjske županije. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati novi sajamski prostor, odnosno Gospodarsk­i centar kakav trebaju i zaslužuju Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i istočna Hrvatska. Riječ je o golemom prostoru, na dobroj lokaciji uz S-cestu, obuhvata gotovo 10 hektara te s nizom sadržaja koji će dati potporu poduzetniš­tvu, obrtništvu i ukupnom gospodarst­vu – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je da očekuje reagiranje Ministarst­va uprave na zahtjev za ocjenu zakonitost­i nedavne odluke Gradskog vijeća Grada Osijeka o prealokaci­ji sredstava koja se kroz ITU mehanizam trebalo koristiti upravo za Gospodarsk­i centar.

Vrlo zahtjevan posao

Glavni projektant Damir Vujčić vjeruje da će dokumentac­iju izraditi u ugovorenom roku, a nada se da će pripremiti projekt objekta koji će Grad i Županiju zadovoljit­i funkcijom, estetikom i ekonomikom.

Pročelnica Upravnog odjela za investicij­e, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak ističe da je i projekt izrade projektno-tehničke dokumentac­ije sufinancir­an sredstvima EU, odnosno iz tehničke pomoći Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU.

– Projekt Gospodarsk­og centra je vrlo zahtjevan i velik posao. Želimo da prva faza bude projektira­na u naredna 3 do 4 mjeseca, kako bi već u ljeto bila spremna za početak realizacij­e na prostoru od 5000 četvornih metara. U drugoj fazi bi sagradili više od 50.000 četvornih metara, a vrijednost ulaganja je oko 300 milijuna – rekla je pročelnica Nataša Tramišak.

 ??  ?? U prvoj fazi će se, rečeno je, graditi na prostoru od 5000 četvornih metara. U drugoj će se fazi sagraditi više od 50.000 kvadrata, a vrijednost ulaganja je oko 300 milijuna
U prvoj fazi će se, rečeno je, graditi na prostoru od 5000 četvornih metara. U drugoj će se fazi sagraditi više od 50.000 kvadrata, a vrijednost ulaganja je oko 300 milijuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia