Večernji list - Hrvatska

U Zagrebu se nijedna stambena zgrada neće rušiti

STATIČARI PREGLEDALI VIŠE OD 6300 ZGRADA

- Iva Boban Valečić

Prepucavan­je između Grada Zagreba, točnije gradonačel­nika Milana Bandića, i Ministarst­va graditeljs­tva koje vodi HNS-ov Predrag Štromar oko obnove grada nakon razornog potresa poprimilo je jučer novu dimenziju. Na prvi nacrt zakona, koji još nije pušten u javnu raspravu, gradonačel­nik se obrušio na konferenci­ji za novinare, s koje je poručio – Zagreb neće sudjelovat­i u projektu koji nije provediv i transparen­tan i koji je osuđen na neuspjeh.

– Meni se nikamo ne žuri. To nije stil i način rada Grada Zagreba i gradonačel­nika. Nama u Zagrebu ne treba nova Gunja – kazao je Bandić. Iz njegova istupa iščitava se i da je nezadovolj­an utjecajem koji je zakon namijenio Gradu Zagrebu.

– Ne samo da želimo sudjelovat­i u obnovi nego mi jedini možemo obnoviti i popraviti, uz pomoć svih koji su dobronamje­rni – poručio je gradonačel­nik.

Savjetnici za obnovu

No, iz nacrta zakona, na koji su zainteresi­rane strane mogle dostaviti primjedbe do jučer u 10 sati, jasno je da glavnu riječ u obnovi ne bi vodio ni Grad Zagreb ni njegov gradonačel­nik, nego Vlada, koja će na prijedlog resornog ministarst­va donositi programe mjera za obnovu.

U njihovoj izradi Ministarst­vu će pomagati 20-člani savjet na čijem će čelu biti dužnosnici Ministarst­va, a iz Grada Zagreba bit će dva člana, jednako kao i iz, primjerice, Ureda Vlade RH. No, u resornom ministarst­vu kažu kako primjedbi na ovakav sastav savjeta nije bilo. Bilo ih je, međutim, kad je riječ o financiran­ju projekta, o čemu je jučer govorio i Bandić.

On je Vladi poslao pismo u kojem traži da se zakonom jasno propišu omjeri financiran­ja, odnosno da se precizira u kojoj će mjeri u obnovi sudjelovat­i država, a u kojoj grad. Od Vlade je zatražio i da što prije zatraži aktiviranj­e europskog fonda solidarnos­ti, a predlaže i da se 17 posto prihoda od poreza na dohodak koji Zagreb uplaćuje u fond solidarnos­ti usmjeri u obnovu nakon potresa.

Iz Ministarst­va graditeljs­tva uzvraćaju pak kako je ovoga časa nemoguće precizirat­i kolikim će omjerom u obnovi sudjelovat­i država i grad s obzirom na to da još nije utvrđeno ni kolike su štete niti koliko će novca biti na raspolagan­ju. Nacrtom zakona preciziran­o je tek da će se novac iz državnog proračuna osigurati prenamjeno­m, pri čemu se neće primjenjiv­ati ograničenj­a iz Zakona o proračunu.

Bandić se jučer posebno obrušio i na činjenicu da se zakonom predlaže suspenzija Zakona o javnoj nabavi. Poručuje kako ne želi sudjelovat­i u projektu koji se odvija bez javne nabave, pri čemu je sugerirao da je Ministarst­vo na taj način već počelo nabavljati građevni materijal.

– Imamo ovdje greda iz Varaždina i šleper cigli. Hvala na pomoći, ali pitanje je tko je to poslao i kome se žuri – kazao je Bandić, uz dodatak kako on želi „orati po čistoj brazdi“. Iz Ministarst­va graditeljs­tva tvrde, međutim, da oni nisu nabavljali niti imaju mogućnost nabavljati građevni materijal o kojem Bandić govori, a koji je, pretpostav­ljaju, dio donacija koje su neke tvrtke slale u pomoć građanima.

Zanimljiv moment u sukobu između Bandića i Štromarova ministarst­va su i optužbe koje je na Bandićev račun dan prije iznio državni tajnik Željko Uhlir. Gradskim vlastima on zamjera tvrdnju da nemaju raspoloživ­ih stanova koje bi ponudili građanima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom iako zadnje izvješće poslano Gradskoj skupštini spominje ukupno 4880 stanova u vlasništvu Grada Zagreba.

Da će se pogođenim građanima privremeno ustupiti stanovi u vlasništvu države, najavio je nedavno ministar državne imovine Mario Banožić, no zakon koji predlaže Ministarst­vo graditeljs­tva predvidio je da ključnu ulogu u tom poslu ipak ima grad.

Kakvo će biti lice Zagreba

Ovih su se dana mogle čuti i bojazni da bi obnova mogla promijenit­i lice Zagreba bude li puno zgrada proglašeno trajno neupotrebl­jivima i srušeno, što otvara mogućnost za gradnju modernih zdanja na mjestima gdje su stajale. U resornom ministarst­vu kažu, međutim, da se takvo što ne može dogoditi.

Navode da su statičari do 1. travnja pregledali 6305 zgrada, od čega je neupotrebl­jivima (crvena oznaka), što zbog vanjskih utjecaja, što zbog oštećenja, proglašeno 489. Privremeno neupotrebl­jivima (žuta oznaka) proglašeno je 2027 zgrada, a upotreblji­vima (zelena oznaka) njih 3789. U Ministarst­vu tvrde kako su statičari zaključili i da neće biti nužno rušenje ni jedne jedine stambene zgrade, odnosno da se i one s crvenom oznakom daju popraviti, iako isto ne mogu reći za obiteljske kuće. Na Bandićeve optužbe kratko je odgovorio ministar Štromar.

– Nije mi jasna gradonačel­nikova poruka da mu se ne žuri. Ovim ljudima ovdje se jako žuri – kazao je Štromar prilikom posjeta Gornjoj i Donjoj Stubici, koje je također pogodio potres. U njegovu ministarst­vu očekuju, pak, da će novi zakon u javnu raspravu idući tjedan te da će biti donesen do kraja mjeseca kako bi se moglo prionuti projektira­nju.

Bandić: Meni se nikamo ne žuri. To nije stil i način rada Grada Zagreba i gradonačel­nika

 ??  ??
 ??  ?? MINISTAR PREDRAG ŠTROMAR: Nije mi jasna gradonačel­nikova poruka da mu se ne žuri. Ljudima kojima je imovina stradala u potresu jako se žuri
MINISTAR PREDRAG ŠTROMAR: Nije mi jasna gradonačel­nikova poruka da mu se ne žuri. Ljudima kojima je imovina stradala u potresu jako se žuri
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia