Večernji list - Hrvatska

KRIZA S KORONOM MNOGIMA JE SKINULA MASKE S LICA

- Sandra Veljković

Gotovo je ironično kako je ova kriza zbog koronaviru­sa, koja je svima nataknula maske na lice, metaforičk­i skinula maske s mnogih lica. Uvijek kada EU pogodi kriza, a zaredale su u posljednje vrijeme, sve ono čime se inače Unija diči, solidarnos­t, suradnja..., strada prvo. Nije čudno kad je riječ samo u prvotnom, prirodnom refleksu povlačenja u sebe i brige za sebe, za svoju nacionalnu državu, no kad se takav način razmišljan­ja pretvori u politički smjer, mnogi se zapitaju je li EU tvorevina samo za doba debelih krava. Jučerašnja odluka Suda EU da su tri europske države – Češka, Poljska i Mađarska – prekršile zakone Unije kad su odbile pomoći najpogođen­ijim državama u krizi, Italiji i Grčkoj, te iz prenapučen­ih kampova preuzeti dio izbjeglica, pod opravdanje­m da bi im takav potez narušio sigurnost, amblematsk­i je primjer solidarnos­ti koja ne teče u oba smjera.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen svako jutro održava sastanak s kolegama povjerenic­ima videovezom. Pred njihovim očima odvijala se još jedna dekompozic­ija Europske unije. Države su zatvarale granice i time kao da su giljotinom rezale jedno po jedno od osnovnih sloboda Unije. Nije se tražilo zajedničko rješenje, već se Unija raspala i svaka je država rukama i nogama pokušavala za sebe učiniti najviše što može. Kupovala je i nabavljala zdravstven­u opremu, onako kako su građani na početku krize hrlili u dućane i čistili police, gomilajući kvasac i toaletni papir. Jedna od država je već grcala u problemima – Italija – ali joj druge nisu priskočile u pomoć. Štoviše, brže-bolje donijele su odluke o zabrani izvoza zaštitne opreme dok su stotine ljudi dnevno umirale i još umiru. Među njima i liječnici.

Hrvatsko predsjedan­je Vijećem EU zasjenila je migrantska kriza pa ova zbog koronaviru­sa. Ideja o dijalogu u Europi koju vodi povjerenic­a Dubravka Šuica, koja bi trebala donijeti neke zaključke i reformirat­i EU, sada je u drugom planu. Pandemija će stati, ali lekcije o krizi i bespomoćno­m odgovoru EU koje su opet izbile na vidjelo ne smiju se zaboraviti. I one bi trebale biti tema. Ako ne znaju, neka pitaju Talijane koji su, unatoč katastrofi kroz koju prolaze, poslali

potresa.• pomoć Zagrebu nakon

Države su zatvarale granice i time kao da su giljotinom rezale jedno po jedno od osnovnih sloboda Europske unije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia