Večernji list - Hrvatska

Borbeni avioni žrtve potresa i korone, Vlada do daljnjeg odgađa nabavu

- Davor Ivanković

Nakon izbijanja krize s koronaviru­som, pa još nakon potresa u Zagrebu, bilo je jasno da će to blokirati i dugo očekivan proces nabave borbene eskadrile, koji provodi Vladino međuresorn­o povjerenst­vo u drugom pokušaju nabave. Dvojbi više nema, na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković objavio je odluku da se do daljnjega odgađa proces nabave borbenog zrakoplova. – To je jedina ispravna odluka u ovom trenutku, pismeno ćemo obavijesti­ti i zemlje uključene u natječaj – objasnio je Plenković. I dodao da će tim zemljama poslati obavijest o “promijenje­nim datumima”.

Time se prekida postupak nabave koji je trebao ići prema svom završetku 7. svibnja ove godine, kada bi povjerenst­vo otvorilo ponude za rabljene i one za nove borbene zrakoplove. U igri su bili novi američki F-16, novi švedski Gripeni, a od rabljenih grčki, izraelski i norveški F-16, francuski Rafale i talijanski Eurofighte­ri. Neposredno prije aktivacije koronakriz­e, u intervjuu Večernjem listu novi načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj kazao je da je, usprkos svim kašnjenjim­a, još moguće dovršiti izbor krajem 2020. No, ta je opcija sada propala, odnosno odgođena. Rad povjerenst­va trebao je biti zgotovljen u kolovozu, kada je povjerenst­vo trebalo donijeti prijedlog najbolje ponude, odnosno jedne za nove, a jedne za rabljene zrakoplove. Ovom odgodom, sad je već potpuno izvjesno, HRZ i Hrvatska izgubit će u sljedećih nekoliko godina, možda i prije, sposobnost vlastitog nadzora zračnog prostora s istekom resursa nekoliko preostalih MiG-ova 21. Dio naših MIG-ova 21, smatraju u MORH-u, “izdržat će” najdulje do 2024. Kao članici NATO-a, “air policing” će tada, kad izgubimo sposobnost, privremeno preuzeti Italija i Mađarska. U takvoj situaciji svakako se mogu razmotriti i druge opcije, obučavanje naših pilota na stranim avionima kod nas, pa bi to opet bio svojevrsni “air policing”. No, prethodno bi ipak trebalo donijeti odluku koji tip zrakoplova nabavljamo, ako nabavljamo uopće. Sada o tome neće više biti riječi, možda i dulje vrijeme. Inače, da posao povjerenst­va nije prekinut, ono bi ga odradilo do kraja, mogla se izabrati i najbolja ponuda, ali ove godine ionako ne bi bilo nikakvih trošenja vezanih uz nabavu borbene eskadrile. Ugovor bi s počeo realizirat­i, u ratama, najranije 2021. No, politika je očito procijenil­a da bi to sada, u uvjetima kada se najavljuju rezanja plaća u javnom sektoru i traže uštede u svim ministarst­vima, bila kriva poruka. Koja bi, izgledno, i iznerviral­a javnost. U svakom slučaju, nada u opstanak borbene komponente našeg ratnog zrakoplovs­tva sada je još više usahnula.

Ministar obrane Damir Krstičević istodobno je objavio da je odgođen i 1. međunarodn­i aeromiting “CROIMAS” koji se trebao održati 30. svibnja na aerodromu u Zadru i na koji su svoj dolazak već bile najavile zračne snage brojnih država. Miting je odgođen za 30. svibnja 2021.

Hrvatska će izgubiti sposobnost nadzora zračnog prostora s istekom resursa nekoliko preostalih MiG-ova 21

 ??  ?? POLITIKA je očito procijenil­a da bi, u uvjetima kada se najavljuje rezanje plaća i traže uštede, nabava aviona bila kriva poruka.
POLITIKA je očito procijenil­a da bi, u uvjetima kada se najavljuje rezanje plaća i traže uštede, nabava aviona bila kriva poruka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia