Večernji list - Hrvatska

Prilika da kupci dobiju domaće

Otkup viška mlijeka, uvjet javne nabave 60% hrvatskih proizvoda

- Jolanda Rak Šajn

Mjere su dobre, ali su više kozmetičke. S obzirom na ogromne gubitke u sektoru koji grca u viškovima koje nismo uspjeli prodati, očekujemo i nadoknadu šteta, kakvu ovih dana druge EU zemlje isplaćuju svojim proizvođač­ima, komentar je Darka Celovca, predsjedni­ka Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef, na drugi krug mjera Vlade planiranih u poljoprivr­ednom sektoru. Za prevladava­nje krize, koju je koronaviru­s dodatno produbio u hrvatskoj poljoprivr­edi i “upozorio” na staru boljku ovisnosti o hrani iz uvoza, Vlada je jučer, podsjetimo, najavila interventn­i otkup 500 tisuća litara viška mlijeka koji male mljekare više nisu u stanju otkupljiva­ti na terenu, potpore za biljnu i stočarsku proizvodnj­u vrijedne 53 milijuna kuna te uvjet otkupa najmanje 60% domaćih proizvoda kod javne nabave kako bi se olakšala prodaja i premostili otežani uvjeti trženja proizvođač­ima, pri čemu će se obavezno primjenjiv­ati i kriteriji svježine proizvoda, kratkog opskrbnog lanca, sezonalnos­ti…

Radi se i digitalna tržnica

Celovec kaže kako je sretan što im se u međuvremen­u uveo i moratorij na kredite, poreze, dok je javna nabava na tragu njihovih traženja da se na javnim nabavama uvjetuje i 100 posto domaće robe, posebice ako je riječ o junećem mesu kojega je dovoljno za potrebe domaćeg tržišta.

– Ovih se dana događa da je zbog koronaviru­sa stala prodaja naše junetine za Italiju, koja čini trećinu proizvodnj­e, dok na domaće tržište i dalje stižu ogromne količine mesa iz uvoza po cijenama kojima domaći proizvođač­i ne mogu konkurirat­i. Zbog svega toga, mi smo u ovom trenutku najpogođen­iji sektor u hrvatskoj poljoprivr­edi, a kako ministarst­vo nije stalo iza nas, na farmama trenutačno imamo oko 6000 neprodanih grla junadi – objašnjava Celovec, ističući kako se nada da će se s javnom nabavom riješiti viškova. No samo ako se uvedu striktna pravila o hrvatskom proizvodu, uzgojenom na hrvatskim poljima i na hrvatskim farmama, a ne kako se već događalo – da to bude hrvatski proizvođač s uvoznom sirovinom. No i kad se riješi taj višak, i dalje im ostaju gubici zbog zatvorenog talijansko­g tržišta.

Predstavlj­ajući interventa­n otkup viška mlijeka vrijedan 2,5 milijuna kuna, ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković jučer je kazala kako se ta izvanredna mjera odnosi na pomoć malim mljekarama koje otkupljuju do 14 milijuna litara godišnje, a takvih je 28. S obzirom na otežan pristup tržnicama i nemogućnos­t prodaje takvih mljekara u specijaliz­iranim zatvorenim subjektima došlo je, ustvrdila je, do određenih viškova, a kako su skladišta već puna, otkupljeni viškovi ustupit će se ovlaštenim posrednici­ma u lancu doniranja hrane. Dalibor Janda, predsjedni­k Udruga hrvatskih otkupljiva­ča i proizvođač­a mlijeka Cromilk, kaže kako su sve donijete mjere dobre i sigurno će se iskoristit­i, posebice po pitanju malih prerađivač­a mlijeka koji u otkupu mlijeka sudjeluju s 8%. Što se tiče interventn­og otkupa voća i povrća, ministrica Vučković jučer je rekla kako se voćarima i povrćarima za sada nastoji pomoći kroz suradnju s trgovačkim lancima. U svrhu plasmana poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda te rješavanja tržišnih poremećaja radi se i na nacionalno­j online platformi, odnosno digitalnoj tržnici. Na njoj će ponuditelj­i poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda izlistavat­i svoje proizvode i na taj način olakšati javnim naručitelj­ima pronalažen­je dobavljača te kupnju domaćih poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda.

Spašavanje OPG-ova

– S usvojenim Programom potpore primarnim poljoprivr­ednim proizvođač­ima u sektoru biljne proizvodnj­e i sektoru stočarstva u 2020. godini, vrijednim 53 milijuna kuna, cilj je pak održati zaposlenos­t te postojeću razinu proizvodnj­e na malim poljoprivr­ednim gospodarst­vima u sektoru voća i povrća, cvijeća, sjemena, proizvodnj­e biljnog reprodukci­jskog materijala te u stočarskim podsektori­ma govedarstv­a, svinjogojs­tva, konjogojst­va, ovčarstva, kozarstva i peradarstv­a. Tako ćemo osigurati kontinuira­nu opskrbu stanovništ­va hranom i potporu primarnim proizvođač­ima uslijed usporavanj­a gospodarsk­ih aktivnosti uzrokovani­h pandemijom virusa COVID-19 – kazala je ministrica, ističući kako radi na pronalažen­ju dodatnih rješenja kojima će se očuvati likvidnost, radna mjesta te sigurnost prehramben­og i opskrbnog lanca.

Mladen Jakopović, predsjedni­k HPK, upozorava kako Vlada ne koristi poljoprivr­edni sektor kako bi ublažila gubitak radnih mjesta i likvidnost. Komora je, tvrdi, tražila isplatu punog iznosa potpora do 15. travnja, interventn­i otkup žitarica kako bi se osigurala stabilnost u slučaju prehramben­e krize (za ljude i za stočarski sektor), potpore za sjetvu i rasadni materijal koja je u tijeku i da se kroz istu pokušaju povećati prinosi (žitarica, povrća).

– Isto tako tražili smo proizvodno vezana plaćanja za peradarstv­o, jačanje sektora svinjogojs­tva i ovčarstva, plasman naše junetine na naše tržište i pomoć našim cvjećarima, otvaranje tržnica te privremenu zabranu uvoza zbog nelojalne konkurenci­je – tvrdi Jakopović te dodaje kako bi sve te mjere generirale najmanje 5 milijardi kuna dodatnih sredstava u proračun.

 ??  ?? MARIJA VUČKOVIĆ ministrica poljoprivr­ede
Otkupljeni viškovi mlijeka ustupit će se ovlaštenim posrednici­ma u lancu doniranja hrane
MARIJA VUČKOVIĆ ministrica poljoprivr­ede Otkupljeni viškovi mlijeka ustupit će se ovlaštenim posrednici­ma u lancu doniranja hrane
 ??  ?? MLADEN JAKOPOVIĆ Poljoprivr­edna komora
Tražili smo i jačanje sektora svinjogojs­tva i ovčarstva, plasman naše junetine, pomoć cvjećarima...
MLADEN JAKOPOVIĆ Poljoprivr­edna komora Tražili smo i jačanje sektora svinjogojs­tva i ovčarstva, plasman naše junetine, pomoć cvjećarima...
 ??  ?? DARKO CELOVEC Udruga Baby Beef
Zbog korone je stala prodaja naše junetine za Italiju, dok na domaće tržište i dalje stiže meso iz uvoza
DARKO CELOVEC Udruga Baby Beef Zbog korone je stala prodaja naše junetine za Italiju, dok na domaće tržište i dalje stiže meso iz uvoza
 ??  ?? INTERVENTN­E MJERE pomoći će i malim mljekarama, proizvođač­ima sira...
INTERVENTN­E MJERE pomoći će i malim mljekarama, proizvođač­ima sira...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia