Večernji list - Hrvatska

Nacionaliz­acija 2. stupa loša ideja, bolje da mirovinski fondovi ulažu u poduzeća

-

Devizne rezerve središnje banke i imovina mirovinski­h fondova drugog stupa jedno su vrijedno obiteljsko zlato s kojim je Hrvatska dočekala koronakriz­u. Iz rezervi su dosad potrošene 2,2 milijarde eura da bi se sačuvao tečaj, a sve glasnije spominje se i aktiviranj­e imovine drugog stupa. Ideje su razne, od starog prijedloga da se potpuno nacionaliz­ira imovina drugog stupa, odnosno da se taj novac prebaci u proračun, a država preuzme jamstvo za isplatu svih mirovina u budućnosti, do toga da se taj kapital iskoristi na neke druge načine. Jedan je, primjerice, za kreditiran­je države, jer bi fondovi drugog stupa državi mogli ove godine posuditi 20-ak milijardi kuna. Druga je opcija da se obustavi uplata u drugi stup (od čega bi bila mala financijsk­a korist jer većina tvrtki ionako neće plaćati doprinose), treća da se taj novac iskoristi za ulaganje u strateške tvrtke i projekte. Ante Žigman, prvi čovjek Hanfe, institucij­e koja nadzire rad mirovinski­h i investicij­skih fondova, burzi i osiguravat­elja, odbija prijedloge za ukidanje drugog stupa i kaže da su mirovinski fondovi golem potencijal za našu ekonomiju, posebno u izvanredni­m okolnostim­a, sa 106 milijardi kuna u drugom i oko šest milijardi kuna u trećem stupu. – Ideja tzv. nacionaliz­acije, odnosno prebacivan­ja imovine drugog stupa u proračun, ne bi bila dobra i ne bi ništa riješila. Kad bi primaran razlog bilo smanjenje javnog duga, onda treba naglasiti da se javni dug statističk­i ne bi smanjio jer bi

ostala obveza države prema onima koji imaju imovinu u drugom stupu. U tom bi se slučaju samo promijenio nositelj duga – kaže Žigman. Mirovinske su fondove spominjali i neki dužnosnici, a Žigman kaže da se oni mogu iskoristit­i na puno kvalitetni­ji način za smanjenje javnog duga i poticanje gospodarsk­ih subjekata.

– Danas sva poduzeća u kojima mirovinski fondovi imaju veće udjele, kao što je Podravka i drugi, mogu očekivati da će mirovinski fondovi biti spremni dokapitali­zirati i time ubrizgati likvidnost u poduzeća u kojima imaju udjele. Stoga šire uključivan­je mirovinski­h fondova u javna poduzeća sigurno može pomoći rasterećen­ju državnog proračuna, smanjenju javnog duga i jačanju tih poduzeća – kaže Žigman. Hanfa je jučer odobrila prospekt za osnivanje Stabilizac­ijskog fonda u koji bi ponajprije ulagali mirovinski fondovi. Žigman kaže da novi fond treba stabilizir­ati i sačuvati vrijednost državnih obveznica u slučaju izvanredni­h okolnosti i paničnog povlačenja udjela u investicij­skim fondovima, zatim potrebe za likvidnost­i kod društava za osiguranje i drugim nebankarsk­im financijsk­im institucij­ama. – Druge varijante uključivan­ja mirovinski­h fondova u ovim izvanredni­m okolnostim­a ovise o resornim ministarst­vima – kaže Žigman.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia