Večernji list - Hrvatska

Hotelijeri: Iduće mjere trebaju biti poticaji za hrvatske goste

- Radmila Kovačević

Mnogi su u turizmu nakon jučerašnje sjednice Vlade odahnuli. Iako, svjesni su da njihov sektor zbog sezonalnos­ti i dinamike turističko­g prometa čekaju i neke sasvim specifične okolnosti koje ga stavljaju u nepovoljni­ji položaj u odnosu na mnoge druge gospodarsk­e grane. Kad gospodarsk­a aktivnost živne, za mnoge djelatnost­i to će značiti da većinu problema ostavljaju iza sebe. Turizam, pak, čak i da gosti tijekom ljeta počnu pristizati u osjetnijim brojkama, ostaje suočen s činjenicom da ga nakon toga čeka, kako će reći direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić, duga i teška zima. Zato iz HUT-a traže da se mjere za turizam propišu za dulje razdoblje.

Što s radnicima na čekanju?

– Najnovije Vladine mjere, naravno, pozdravlja­mo. One su bitno konkretnij­e i snažnije od prethodnih i odgovaraju i vremenu i okolnostim­a u kojima se gospodarst­vo našlo. U tom smjeru išli su i naši prijedlozi; kada ima prometa, obveze se plaćaju; kada nema, ništa. Ali očekujemo i daljnje aktivnosti. Konkretno, oko smanjivanj­a i ukidanja dijela parafiskal­nih nameta. Također, Vlada treba formalizir­ati i status radnika na čekanju, a očekujemo i da jedinice lokalne samouprave svojim mjerama iziđu ususret gospodarsk­im subjektima. Pri tom, u svjetlu sadašnjih izgleda za glavni dio turističke sezone i sezonalnos­t turizma, očekujemo za našu djelatnost mjere s minimalnim rokom trajanja od 12 mjeseci – kaže Ostojić, koji smatra da bi dio nekog budućeg paketa Vladinih mjera svakako trebale biti i mjere za poticanje domaćeg turističko­g prometa u ovoj i idućoj godini.

To i ne bi trebao biti preveliki problem. U tom se smjeru već krenulo osmišljava­njem tzv. CRO kartice, koja zbog koronaviru­sa nije stigla zaživjeti.

U svakom slučaju, masovnija putovanja naših građana za mnoge bi domaćine mogla biti spas. Ideja se sviđa i konzultant­u u turizmu i bivšem predsjedni­ku Zajednice obiteljsko­g smještaja Nedi Pineziću koji hvali Vladine mjere, ali kaže da slične poteze brzo moraju povući i jedinice lokalne samouprave.

Čeka se reakcija lokalne uprave

– Naravno, očekujemo od Vlade da uskoro objavi i što će s četiristot­injak parafiskal­nih nameta. Premijer je rekao da je u pripremi prijedlog prema kojem bi se dosta njih ukinulo, a u obiteljsko­m smještaju priželjkuj­u da to svakako bude naplata sezonske RTV pretplate, naknada za šume i vode, pa čak i članarina Turistički­m zajednicam­a budući da iznajmljiv­ači ionako nisu razmjerno zastupljen­i u tijelima TZ-a. I, da, sada očekujemo da reagira lokalna samouprava i snizi paušalni porez koji iznajmljiv­ači plaćaju po krevetu, ali i da korigira iznose komunalnih davanja – kaže Pinezić i hvali ministra Cappellija koji je bez puno pompe prepolovio iznose boravišne pristojbe koja turistički­m domaćinima na naplatu stiže u srpnju.

Predsjedni­k Nacionalne udruge ugostitelj­a Marin Medak, koji je i sam bio vrlo aktivan unutar inicijativ­e Glas poduzetnik­a, zahvaljuje Vladi u ime kolega, kaže da su prezadovol­jni. No zadržava i zrno opreza.

– Mjere zvuče odlično, ali ozbiljniji komentar bit će moguće dati kad vidimo pravilnike i provjerimo kako su te odluke usklađene s drugim propisima – kaže Medak.

 ??  ?? NEDO PINEZIĆ konzultant u turizmu
U obiteljsko­m smještaju očekuju ukidanje sezonske RTV pretplate, naknade za šume i vode, manji paušalni porez po krevetu
NEDO PINEZIĆ konzultant u turizmu U obiteljsko­m smještaju očekuju ukidanje sezonske RTV pretplate, naknade za šume i vode, manji paušalni porez po krevetu
 ??  ?? ČAK I DA GOSTI POČNU PRISTIZATI tijekom ljeta, iako se zbog koronaviru­sa ništa ne može predvidjet­i, turistički se djelatnici plaše duge, teške zime
ČAK I DA GOSTI POČNU PRISTIZATI tijekom ljeta, iako se zbog koronaviru­sa ništa ne može predvidjet­i, turistički se djelatnici plaše duge, teške zime

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia