Večernji list - Hrvatska

Grad od 4886 stanova na raspolagan­je daje 44

Oni koji su u zagrebačko­m potresu izgubili krov nad glavom na zamjenski će čekati barem tri godine

- Mateja Šobak

Ni jedan posto od ukupnog broja stanova ili, ako ćemo baš precizno, točno 44 – toliko će, od 4886 stanova, koliko trenutačno ima u vlasništvu, na raspolagan­je onima koji su u potresu izgubili krov nad glavom dati Grad Zagreb. Točno 44 stana, kažu nam u Uredu za upravljanj­e imovinom grada, useljiva su odmah, a pitali smo ih i hoće li se ubrzati gradnja novih kvadrata u Podbrežju, što je gradonačel­nik Milan Bandić prije nekoliko dana najavio kao “građevinsk­i New Deal”. Odnosno, prigodnije bi možda bilo “New New Deal” jer isti je naziv već iskoristio kad je predstavlj­ao sufinancir­anje obnove pročelja, istih onih za koje je optužio Zagrepčane da ih nisu farbali pa su im zato zgrade stradale u nepogodi.

Čekamo zakon

U svakom slučaju, pročelnik Ureda za imovinu Damir Lasić ističe kako je “općepoznat­o da je u pripremi zakon kojim će biti regulirani uvjeti, mjerila, kriteriji i načini zbrinjavan­ja građana pogođenih potresom”.

– S obzirom na sve okolnosti, Grad Zagreb će, u svrhu njihova zbrinjavan­ja, ubrzati gradnju stanova u Podbrežju – veli Lasić, ali neke rokove ili način tog ubrzanja ne spominje. Doznajemo zato neslužbeno da bi gradnja novih oko 600 stanova u Podbrežju trebala početi unutar godine dana, što u principu znači da se prije otprilike 2023. ondje neće smjestiti nijedan Zagrepčani­n koji trenutačno zbog razrušene kuće ili stana boravi u Studentsko­m domu Cvjetno naselje ili kod rodbine te prijatelja.

Zašto? Pa jer je za gradnju prvih šesto stanova raspoređen­ih u četiri zgrade u ovom novom zagrebačko­m kvartu trebalo gotovo dvije godine. Ili, točnije, prva je lopata zakopana u Podbrežju u rujnu 2016., a stanari su se uselili krajem lipnja 2018. godine.

– I dulje bi to sve potrajalo da sad već nemamo projekt po kojem će se graditi. Ionako je u startu bilo planirano da ondje bude 1800 stanova. Trebat ćemo sad naći izvođača radova, ne znamo hoće li se morati preko javne nabave, ali i to bi moglo oduljiti proces – govore nam neslužbeno u Zagrebačko­j stanogradn­ji, koja je zapravo vlasnik Podbrežja, ali stanovima, određeno je tako sporazumom, upravlja u suradnji s Gradom. Posao novih šesto stanova, procjenjuj­u, koštat će negdje oko sto milijuna kuna.

– Nije to mala investicij­a, ali ona se ionako planirala, sad će se samo malo ubrzati – kažu u Zagrebačko­j stanogradn­ji.

Kako odlučiti?

Kako će se, pak, odlučiti tko ide u trideset stanova, koje će država dati na raspolagan­je, tko u 44 gradska, a tko će čekati Podbrežje? U Gradu kažu da još nisu sigurni. I tu čekaju novi zakon, oko kojeg se trenutačno spore s Ministarst­vom graditeljs­tva, ali ističu da će prioritet sigurno imati obitelji koje socijalno stoje najteže.

– Dakako, smještaj će biti za one čije su kuće i zgrade neupotrebl­jive. Dakle, crvena naljepnica. Oni koji mogu biti u nekretnina­ma, odnosno koji imaju narančaste naljepnice, neće dobivati stanove – neslužbeno nam govore u Gradu, gdje pitamo i zašto se na raspolagan­je, za prvu ruku, daje tek jedan posto stanova, a samo u Cvjetnom naselju gotovo je 500 Zagrepčana koji nemaju kamo. Kako nam odgovaraju, stanje je jednostavn­o takvo. Od 4886 stanova, 866 se koristi bespravno, dio je u najmu, dio ima neku drugu namjenu, poput onog na Jelačić placu koji služi kao muzej gljiva, dok je dio njih jednostavn­o neodržavan, odnosno nije useljiv te se ne može dati na raspolagan­je.

 ??  ?? NADOKNADA Individual­na posljednja počivališt­a nisu u polici Holdingove podružnice čiji je šef P. Šegota
NADOKNADA Individual­na posljednja počivališt­a nisu u polici Holdingove podružnice čiji je šef P. Šegota
 ??  ?? NEW NEW DEAL Bandić je najavio da će se ubrzati gradnja u Podbrežju kako bi se ondje smjestili pogođeni
NEW NEW DEAL Bandić je najavio da će se ubrzati gradnja u Podbrežju kako bi se ondje smjestili pogođeni
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia