Večernji list - Hrvatska

Orbán na meti Komisije, Europskoga suda i Europske pučke stranke

Koronakriz­a i migranti otvorili tri fronte protiv mađarskog premijera koji sada vlada dekretom

- Sandra Veljković

Ispod koronakriz­e u EU ključa još jedna kriza, ona politička. Podjelu i nimalo suptilna prepucavan­ja izazvala je Mađarska i donošenje zakona kojim produžuju izvanredno stanje bez jasno navedenog trajanja, što premijeru Viktoru Orbánu omogućuje vladanje izvršnim uredbama. Jučer je do zaključenj­a ovog izdanja 15 europskih država potpisalo izjavu o neprihvatl­jivosti mađarskih mjera, da bi se na to nadovezale i jučerašnje odluke Suda EU da je su Mađarska, Poljska i Češka prekršile pravo EU kad su odbile primiti izbjeglice iz krize 2015. po obveznim kvotama.

Hrvatska se ne miješa

Slučaj Mađarska podijelio je ne samo Europu već i Europsku pučku stranku, kojoj mađarski Fidesz, iako suspendira­n, još pripada. Da bi dodatno začinili situaciju, lideri država i povjerenic­i EK iz EPP-a, kao i njihov stranački šef, upustili su se u pasivno-agresivna vrlo javna prepucavan­ja preko društvenih mreža. Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Švedska u srijedu navečer objavile su zajedničku izjavu o Mađarskoj, a da je nisu riječju spomenuli. Složili su se da je u ovoj situaciji legitimno usvajati izvanredne mjere zaštite građana, ali ne na štetu vladavine prava. Mjere trebaju biti ograničene na ono nužno, trebale bi biti privremene te proporcion­alne i podložne redovitom nadzoru. Jučer su se toj izjavi pridružile i Litva i Letonija. Hrvatska je ostala po strani jer je, kako su rekli iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova, uobičajeno je da se države koje predsjedaj­u Vijećem EU ne pridružuju izjavama skupine države članica zbog uloge neutralnog posrednika.

Umiješao se i Janša

Gledajući je li se Hrvatska pridržaval­a istog principa u prijašnjim situacijam­a, pronašli smo da Hrvatska nije bila potpisnica zadnje Zajedničke deklaracij­e država prijatelji­ca kohezije na temu Višegodišn­jeg financijsk­og okvira iako pripada toj skupini, kao ni non-papera o proširenju, iako je zagovarate­ljica proširenja.

Mađarska je izazvala raskol i u Europskoj pučkoj stranci. Predsjedni­k EPP-a Donald Tusk objavio je pismo članovima u kojem “korištenje pandemije za izgradnju permanentn­og izvanredno­g stanja” smatra “politički opasnim i moralno neprihvatl­jivim”. Tu je poruku objavio i na Twitteru, na što mu je slovenski premijer Janez Janša replicirao: “Dragi Donalde, pošaljite nama i državama južnije od nas zaštitnu opremu. Potrebni su i respirator­i.” Da bi paneuropsk­a diskusija bila dodatno začinjena, njihovu je konverzaci­ju – bez komentara – podijelio mađarski povjerenik u EK Olivér Várhelyi.

Jučer je Mađarska dobila još jedan udarac: Sud EU odlučio je da su Poljska, Mađarska i Češka prekršile europsko pravo kad su odbile prihvatiti izbjeglice iz Italije i Grčke 2015. po kvotama raspodijel­jenima po članicama EU. Te se države ne mogu se pozivati na svoju odgovornos­t u očuvanju javnog poretka i zaštite unutarnje sigurnosti, zaključio je Sud.

 ??  ??
 ??  ?? URSULA VON DER LEYEN čelnica EK
URSULA VON DER LEYEN čelnica EK
 ??  ?? DONALD TUSK čelnik EPP
DONALD TUSK čelnik EPP

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia