Večernji list - Hrvatska

Milijuni dolara za bolnice i pomoć najugrožen­ijima

- Sara Smojver

Hrvatske i svjetske zvijezde odlučile su, bez poziva, donirati novac za borbu protiv COVID-19

Da bi se koliko-toliko ublažila pandemija koronaviru­sa, koja je pogodila gotovo sve države svijeta te potaknula strah za vlastiti život i stvorila dodatni pritisak narušenom ekonomskom situacijom, mnoge slavne i poznate osobe iz svjetske, ali i hrvatske javnosti odlučile su pomoći koliko mogu. Naš nogometaš Luka Modrić donirao je bolnici u rodnom gradu Zadru 790 tisuća kuna, a tim će se novcem kupiti mobilni rendgen koji će služiti za dijagnosti­ku pacijenata oboljelih od COVID-19.

Za banke hrane

Kapetan hrvatske nogometne reprezenta­cije ranije je donirao novac i bolnici u Petrovoj, koja je teško stradala u potresu u Zagrebu 22. ožujka. Njegov suigrač i sugrađanin Šime Vrsaljko također je pomogao zadarskoj Općoj bolnici i donirao 475 tisuća kuna za kupnju dva respirator­a. Inače, igrači i stožer hrvatske nogometne reprezenta­cije već su prikupili 4,2 milijuna kuna pomoći u borbi protiv koronaviru­sa, ali i za saniranje štete nakon razornog potresa. U susjednoj zemlji prvi tenisač svijeta Novak Đoković donirao je milijun eura Srbiji da bi pomogao svojoj domovini.

Kreativna direktoric­a modne kuće Versace Donatella Versace i njezina 33-godišnja kći Allegra odlučile su donirati 200 tisuća eura (oko 1,5 mil. kuna) milanskoj bolnici koja je u žarištu pandemije u Europi. Borbu protiv korone podržao je i modni dizajner Giorgio Armani doniravši 1,25 mil. eura (oko 9,5 mil. kuna) dvjema bolnicama i istraživač­kom institutu u Milanu te Rimu. Veliko srce pokazale su i brojne hollywoods­ke zvijezde pa je tako bračni par Ryan Reynolds i Blake Lively odlučio donirati milijun dolara bankama hrane diljem Amerike i Kanade, a slično su učinili pjevač Justin Timberlake i glumica Vanessa Hudgens, koja se nedavno našla u središtu pozornosti nakon što je uputila bezobzirne komentare o ozbiljnost­i koronaviru­sa, rekavši da je „neizbježno da će neki umrijeti, ali da ne vidi razlog da kriza traje do srpnja ili kolovoza”.

Pomoć putem Instagrama

Dublje u svoj džep posegla je i pjevačica Rihanna, koja je prošli tjedan donirala čak pet milijuna dolara (oko 35 mil. kuna) Zakladi Clara Lionel koja podržava sve na prvoj liniji obrane od korone, u prvom redu zdravstven­e djelatnike, stariju populaciju te beskućnike u New Yorku i L A.-u. Njezina prijatelji­ca Taylor Swift odlučila je pomoći nekim svojim obožavatel­jima koji su joj se obratili na društvenim mrežama, a nekoliko njih primilo je na svoje račune iznose od tri tisuće dolara. – Bila sam bez riječi. Nisam mogla vjerovati – rekla je za časopis People Samantha Jacobson, obožavatel­jica koja se Taylor obratila na Twitteru.

 ??  ?? REKAO JE da mu je najteže pala izolacija
REKAO JE da mu je najteže pala izolacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia