Večernji list - Hrvatska

Urušilo se stubište nove zgrade, tinejdžeri za dlaku izbjegli smrt

- (R. Kovačević)

Troje tinejdžera imalo je puno sreće kad je potres 22. ožujka zatresao Zagreb. Stanare katnice s osam stanova u zagrebačko­j ulici Jazbina, u podsljemen­skoj zoni, samo je jedan korak tog jutra dijelio od tragedije. U potresu kakav Zagreb nije pogodio gotovo stoljeće i pol šteta je velika, a urušilo se i stubište. Strahom paralizira­no troje mladih ostalo je zatočeno na katu, gdje su preživjeli i drugi potres. Spasili su ih vatrogasci, a za fotografij­e ostataka onog što je u toj novogradnj­i trebalo biti stabilno i sigurno, koje su osvanule na Facebooku, šokirani stručnjaci ne biraju riječi: “Ovo nije stubište, ovo je zamka smrti. Da nije potres srušio, palo bi samo za dvije godine. Koja je budaletina ovo projektira­la i potpisala?”, “Strogi zatvor i novčana kazna, pukim slučajem nitko nije poginuo!”, “To je za kaznenu odgovornos­t!” Prestravlj­enim tinejdžeri­ma pružena je psihološka pomoć, a za razgovor nisu bili ni šokirani roditelji, koji pritom još otplaćuju kredite za skupe stanove u ovom dijelu grada. Ogorčena je i arhitektic­a koja nam je ustupila fotografij­e uništene zgrade.

– Prijatelji­ca me je pozvala da vidim i snimim što se dogodilo. Nevjerojat­no, ali površnim pregledom se vidi da nije postavljen­a armatura. Od temelja do krova je uz stubište trebao biti armirani beton, na konzolama je armatura pogrešno postavljen­a, u stubište su stavili samo mrežu, što je pomoćna, a nikako glavna armatura – u nevjerici kaže arhitektic­a M. P. (podaci u redakciji).

Naša sugovornic­a zna tko je investitor, a tko graditelj. Ta građevinsk­a tvrtka više, kaže i ne postoji. Navodno je vlasnik umro, ali da bi se stubište u novogradnj­i moglo urušiti kao kula od karata, više njih je moralo prekršiti pravila struke.

– Država je garancija da djeci ne prijeti opasnost, da kupujemo tehnički ispravne kuće. Postoje inspekcije, za taj je objekt uporabna dozvola izdana. Ovo je slučaj za Državno odvjetništ­vo – zaključuje naša sugovornic­a.

 ??  ??
 ??  ?? TKO ĆE ODGOVARATI Država je garancija da kupujemo tehnički ispravne kuće. Postoje inspekcije, za taj je objekt uporabna dozvola izdana. Ovo je slučaj za Državno odvjetništ­vo, upozorava arhitektic­a M. P.
TKO ĆE ODGOVARATI Država je garancija da kupujemo tehnički ispravne kuće. Postoje inspekcije, za taj je objekt uporabna dozvola izdana. Ovo je slučaj za Državno odvjetništ­vo, upozorava arhitektic­a M. P.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia