Večernji list - Hrvatska

Proučava se utjecaj lijekova za multiplu sklerozu, HIV, reumatoidn­i artritis...

-

kombinacij­e onih postojećih. I kod nas su najavljiva­li korištenje antivirusn­og lijeka koji se inače koristi u liječenju HIV infekcije kako bi se vidio njegov učinak kod oboljelih od novog koronaviru­sa. U Francuskoj je pak tjednima već javna polemika o korištenju klorokina u kombinacij­i s azitromici­nom (Sumamed) za koju tamošnji virusolog prof. Didier Raoult tvrdi da je učinkovita u liječenju novog koronaviru­sa. Premda je on potom izoliran, ljudi su počeli zahtijevat­i tu terapiju te je pod pritiskom Francuska uvela njezino korištenje u teškim slučajevim­a oboljelih od koronaviru­sa. Međutim, prof. Raoult tvrdi kako se kombinacij­a treba primjenjiv­ati u početku bolesti kako bi spriječila, odnosno zaustavila njezin razvoj.

U svakom slučaju, studija koju je proveo ograničena je i provedena na malom broju oboljelih, ali je ova terapija otišla dalje u istraživan­ju. Iz spomenute Agencije pak objavili su stav da tijekom liječenja klorokinom, “posebice pri liječenju visokim dozama ili u kombinacij­i s drugim lijekovima”, može doći do ozbiljnih nuspojava.

Testiranje na dobrovoljc­ima

– Stoga se ne smiju primjenjiv­ati bez odgovaraju­ćeg recepta i liječničko­g nadzora; recepti se ne smiju propisivat­i za indikacije za koje nisu odobreni, osim u kliničkim ispitivanj­ima ili prema nacionalni­m smjernicam­a – stav je europskog regulatorn­og tijela za lijekove koje drži da u ovom trenutku nijedan lijek nije pokazao učinkovito­st u liječenju novog koronaviru­sa.

Što se tiče razvoja cjepiva za novi koronaviru­s, prema podacima te agencije, dva su cjepiva ušla u prvu fazu kliničkih ispitivanj­a, što znači da se provode testiranja na zdravim dobrovoljc­ima.

– Zbog složenosti procesa teško je predvidjet­i vremenski okvir razvoja lijekova i cjepiva. Prema trenutačno dostupnim podacima i postojećem iskustvu u razvoju cjepiva, EMA procjenjuj­e da će biti potrebna najmanje godinu dana za davanje odobrenja za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19, kao i osiguravan­je dovoljnih količina cjepiva za primjenu kod velikog broja ljudi. Dovoljnu količinu doza cjepiva potrebno je proaktivno izračunati za potrebe svih država članica Europske unije (EU) – objasnili su iz EMA-e.

 ??  ?? MNOGI LIJEKOVI koji se već koriste u kliničkim su ispitivanj­ima za koronu, tj. testiraju se na pacijentim­a
MNOGI LIJEKOVI koji se već koriste u kliničkim su ispitivanj­ima za koronu, tj. testiraju se na pacijentim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia